Læsetid: 2 min.

Bush på overraskelsesbesøg i Afghanistan

USA's præsident Bush aflagde i går et overraskende besøg i Afghanistan. Samtidig advarer USA's egne efterretningschefer mod en stigende trussel fra Taliban
2. marts 2006

Den amerikanske præsident, George W. Bush, indledte i går sin rundrejse i det sydlige Asien med et overraskende besøg i Afghanistan, hvor han mødtes med præsident Hamid Karzai.

Under besøget roste Bush den demokratisk valgte Karzai og hans regering og påpegede, at det krigshærgede land 'inspirerer andre'.

"Folk over hele verden følger udviklingen her i Afghanistan. I inspirerer andre, og den inspiration vil få andre til at kræve deres frihed," sagde Bush til Karzai på en fælles pressekonference i den afghanske hovedstad, Kabul.

"Det er i vort lands interesse, at Afghanistan udvikler sig til et demokrati. Det er i USA's interesse, at der findes eksempler rundt om i verden på, at det er muligt," sagde Bush.

Den amerikanske præsident besøger Afghanistan på et tidspunkt, hvor landet stadig plages af det langvarige, voldelige oprør, som de tidligere magthavere fra Taleban er drivkraften bag. Oprøret har kostet 1500 liv siden årsskiftet, heriblandt et tocifret antal af de i alt 18.000 amerikanske soldater, der befinder sig i landet. De stod i spidsen for den militæroperation, der væltede Taliban-regimet efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

Chefen for det amerikanske forsvars efterretningstjeneste, generalløjtnant Michael D. Maples, rapporterede tirsdag, at det voldelige oprør i Afghanistan er tiltagende, og at det ventes at tiltage yderligere i foråret. Maples mener, at oprøret udgør en større trussel for den afghanske regerings autoritet "end på noget andet tidspunkt siden slutningen af 2001," skrev Washington Post.

"Trods betydelig fremgang på den politiske front udgør det Taliban-dominerede oprør fortsat en dygtig og robust trussel," sagde Maples ved den årlige høring om national sikkerhed, der fandt sted i den amerikanske kongres tirsdag. Generalløjtnanten bemærkede, at antallet af angreb i Afghanistan var steget med 20 procent fra 2004 til 2005, antallet af selvmordsbomber næsten firdoblet, mens anvendelsen af hjemmelavede bomber - som også kendes fra Irak - var mere end fordoblet, skrev Washington Post.

USA's nationale efterretningschef, John Negroponte, erkendte at "omfanget og den geografiske rækkevidde af angrebene steg sidste år", men han understregede ifølge avisen, at "Taleban og andre militante har ikke formået at stoppe den demokratiske proces", som præsident Karzai og hans amerikanskstøttede regering står bag.

Bushs overraskende besøg i Afghanistan blev af sikkerhedsårsager holdt hemmeligt til sidste øjeblik.

Talebans næstkommanderende og tidligere forsvarsminister, Mullah Abdullah Akhund mente, at Bushs "hemmelige besøg" blot understregede, at Taleban står stærkt i Afghanistan.

"Hvis den amerikanske præsidents besøg var meldt på forhånd, ville Talebans krigere have hilst ham med raketter og angreb. Men Bush har bevist sin fejhed ved at komme på hemmeligt besøg som en tyv, sagde Akhund over en satellittelefon til Reuters.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu