Læsetid: 4 min.

Bush-rådgiver trængt op i et hjørne

Karl Rove er én af to regeringskilder, der identificerede en Bush-kritikers kone som CIA-ansat. Afsløringen foranledigede krisestemning i Det Hvide Hus mandag og tirsdag
13. juli 2005

BOSTON - George W. Bush og hans stab i Det Hvide Hus er uventet konfronteret med en skandale, som kan forvolde stor politisk skade på præsidentens renommé og undergrave det republikanske partis flertalsstilling i Kongressen ved midtvejsvalget i november 2006.

Manden i stormens centrum er Bushs nærmeste politiske rådgiver Karl Rove, som ofte er blevet kaldt discipel af den toskanske renæssancefilosof Niccoló Macchiavelli. Rove er kort fortalt manden, der fik Bush valgt til guvernør i Texas i 1996 og USA's præsident i 2000. Han var også ansvarlig for valgkampagnen i 2004 og er efter Bushs genvalg blevet udnævnt til vicestabschef i Det Hvide Hus.

"Rove er det republikanske partis nervecenter. Præsidenten og republikanerne har intet valg (andet end at kæmpe for ham, red.)," skrev den demokratiske partiinsider Marshall Wittmann i sin weblog i går. "Rove er det tætteste, man kan komme på definitionen af en uundværlig politisk rådgiver i Washington."

Rove kom i ilden søndag, da Newsweek Magazine offentliggjorde en e-mail sendt af en reporter fra Time Magazine til sin redaktør 11. juli 2003. I e-mailen skrev Matt Cooper, at han havde talt med Karl Rove, og at denne havde nævnt, at ambassadør Joseph Wilsons hustru "som tilsyneladende arbejder i CIA med speciale i masseødelæggelsesvåben" havde bemyndiget sin mands rejse til Niger for at tjekke, hvorvidt Irak havde søgt at rekvirere uran i det afrikanske land.

Roves pointe over for Time-journalist Cooper var, at Wilsons rejse til Niger hverken var blevet autoriseret af CIA-chef George Tenet eller af vicepræsident Richard Cheney, hvilket Wilson havde hævdet i en kronik i The York Times fire dage forinden 7. juli. Rove skal ifølge sin advokat have nævnt Wilsons hustru, fordi man i Det Hvide Hus var overbevist om, at hun gav grønt lys til Wilsons Niger-rejse.

Formålet med oplysningen var angiveligt at tage luften ud af Wilsons ødelæggende kritik af præsident Bushs udtalelse i en tv-tale kort før krigen mod Irak, hvor han sagde, at "den britiske regering har erfaret, at Saddam Hussein fornylig prøvede at købe betragtelige mængder uran fra et afrikansk land." Et andet formål kan have været at intimidere andre Bush-kritikere.

Men problemet for Bush og Rove er, at Det Hvide Hus' talsmand Scott McClellan flere gange siden udpegningen af den særlig undersøger Patrick Fitzgerald i oktober 2003 har afvist, at Rove er en af to regeringskilder, som står bag afslørringen af Wilsons kones identitet. Ikke alene det: Bush har to gange offentligt sagt, at de skyldige i denne forseelse vil blive fyret på stedet.

Det tredje problem er, at identificering af en CIA-agent ifølge en forbundslov fra 1982 er en forbrydelse. Men loven opstiller en række betingelser, der muligvis kan skabe et smuthul for Karl Rove. Den mistænkte skal f.eks. havde vidst, at den CIA-ansatte arbejder i det skjulte (hvilket Wilsons kone Valerie Plame gjorde i Europa i slutningen af 1990'erne). For at blive sagsøgt skal Rove formentlig også have nævnt hendes navn. Det gjorde han ikke - ifølge Time-reporter Matt Coopers e-mail.

Rove har levet op til sit rygte som sofistikeret politisk operatør. Når han er blevet udspurgt har han konsekvent svaret: "Jeg kendte ikke hendes navn. Jeg har ikke lækket hendes navn". Hvis det er korrekt, slipper han også for tiltale for menéd.

Time Magazines chefredaktør overgav i sidste uge den omtalte e-mail til en forbundsdomstol i Washington. Det antages, at statsadvokat Fitzgerald i særdeleshed søger at finde ud af, om Bush-rådgiveren nævnte CIA-agentens navn over for andre amerikanske journalister i juli 2003. Det var konservative journalist og tv-kommentator Robert Novak, der i en klumme 14. juli 2003 - tre dage efter Roves samtale med Time-journalist Matt Cooper - afslørede, at ambassadør Wilson er gift med en CIA-agent.

Novak tilskrev sin oplysning til "to højtstående regeringskilder", hvilket betyder, at en anden person ud over Rove er under mistanke for at have identificeret Wilsons hustru. Så vidt vides har Novak og flere andre journali-ster med intim viden om sagen allerede vidnet over for en storjury. Den eneste, der nægter at tale, er New York Times-journalisten Judith Miller. Af den grund blev hun onsdag sendt i fængsel i fire måneder.

Miller er specialist i undersøgende journalistik og kan sidde inde med essentiel viden, om hvem der gjorde hvad i Det Hvide Hus.

Både mandag og i går afviste Bush-talsmand McClellan at kommentere sagen, skønt han øjensynligt kan være blevet ført bag af lyset af Karl Rove. Hans daglige pressekonference handlede udelukkende om Rove-affæren, hvilket er et tydeligt symptom på en politisk skandale i Washington.

Under et fotoseance i Rosenhaven ignorerede Bush et spørgsmål om Rove. McClellan sagde dog i går, at Bush "stadig har tillid til Rove". Demokraterne lugter derimod blod. De to ledende kandidater til præsidentposten i 2008 - senatorerne Hillary Clinton og John F. Kerry - krævede i går, at Rove bliver fyret.

"Denne sag handler om præsident Bushs personlige troværdighed. Han bør straks fyre Rove," sagde Kerry på en pressekonference.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu