Læsetid: 2 min.

Bush vil styrke Maliki

George W. Bush lover, at USA vil styrke den irakiske samlingsregering, så den kan stoppe volden i Irak. Men hvordan synes uklart
1. december 2006

Amman - USA vil styrke den nuværende irakiske samlingsregering i kampen mod den blodige vold i Irak. Derfor skal der overføres mere "kapacitet" til den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki. Det sagde den amerikanske præsident, George W. Bush, i går på et pressemøde med Maliki i Jordans hovedstad, Amman.

"Han (Maliki, red.) mener, at vi har været langsomme med at give ham de nødvendige redskaber til at beskytte det irakiske folk. I dag havde vi et møde, hvor vi besluttede at øge premierministerens muligheder for at gøre det hårde arbejde, som skal stoppe volden," sagde Bush.

Det stod altså klart, at USA vil give mere magt til den irakiske regering og sikkerhedsstyrkerne. Men hvordan denne ændring vil materialisere sig, kom den amerikanske præsident ikke ind på.

Dagen før sit møde med Bush fik Maliki to politiske kindheste: I USA satte et lækket notat fra sikkerhedsrådgiver Stephen Hadley spørgsmålstegn ved hans evner som leder, og på den hjemlige front meddelte den unge shiamuslimske præst Moqtada al Sadr at hans støtter suspenderer arbejdet i parlamentet i protest mod mødet med Bush.

Maliki understregede, at Sadr-folkene blot er en del af en enhed:

"Min koalition er ikke kun bygget på én enhed. Den nationale samlingsregering er dannet af alle de dele, der deltager i den. Derfor repræsenterer koalitionen et nationalt ansvar. Sadr og hans folk er blot en del af den enhed, der udgør samlingsregeringen," sagde Maliki.

Den rette mand for Irak

Bush understregede, at justeringen af den amerikanske strategi i Irak sker, når han har lyttet til alle kilder - herunder det amerikanske militær.

Dermed sagde Bush, at han ikke nødvendigvis agter at rette sig efter anbefalingerne fra den uafhængige Baker-kommission (ledet af bl.a. tidligere udenrigsminister James Baker, red.).

Bush understregede, at USA bliver i Irak så længe, det er nødvendigt - og så længe den irakiske regering ønsker det.

Både Bush og Maliki afviste, at en deling af Irak er svaret på problemerne mellem sunnier, shiiter og kurdere.

"Premierministeren har understreget, at en splittelse af hans land, som nogen har foreslået, ikke er det, som Iraks folk ønsker. Han har sagt, at en splittelse af Irak kun vil føre til mere sekterisk vold. Jeg er enig," sagde Bush.

Selv om et notat fra hans egen administration netop har udtrykt tvivl om Malikis lederevner, roste Bush den irakiske premierminister, som han kaldte "modig" og "den rette mand for Irak".

Forholdet til Iran og Syrien griber de to ledere forskelligt an. Mens Bush med henvisning til Irans atomvåbenprogram fortsat afviser at indlade sig med den iranske ledelse, slog Maliki på sin side fast, at Irak er klar til at tale med hvem som helst - og naboerne i særdeleshed.

Efter mødet med præsident Bush sagde den irakiske premierminister til det amerikanske tv-selskab ABC, at de irakiske styrker kan overtage ansvaret for sikkerheden i landet i juni 2007.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu