Læsetid: 3 min.

Bush vækker gammelt had i Guatemala

Præsident Bush ankom i går til Guatemala på en rundrejse i Latinamerika, der er en blanding af undskyldende charmeoffensiv, sikkerhedspolitik og ren forretning. Men fortidens synder er ikke glemt i det land, der var blandt de hårdest ramte af USA's koldkrigspolitik i Latinamerika
12. marts 2007

Guatemala City - "Asesino, asesino," morder, morder, gjalder det fra de tusinde af demonstranter, der fra morgenstunden har taget opstilling i La Novena Avenida - en af de mest travle markedsgader i den gamle bydel i Guatemala City. Selv sagde præsident Bush før sin afrejse, at turen til Latinamerika - hvor han besøger rækken af lande, som Washington regner for venligtsindede over for USA - er for "at minde folk om, at vi bekymrer os om jer." Men blandt de demonstrerende i et af Guatemalas Citys fattigste og mest kaotiske områder er der ingen, der giver meget for den melding. Her fylder fortiden stadig meget i folks bevidsthed.
For det var CIA, der som en del af USA's koldkrigspolitik i 1954 planlagde og finansierede kuppet mod landets demokratisk valgte præsident Jacobo Arbenz Guzmán. Et kup, der blev startskuddet på Guatemalas mareridt med 30 års borgerkrig og et folkemord på 200.000 guatemalanere af fortrinsvis indiansk oprindelse. USA's ansvar og medvirken i borgerkrigen og USA's aktive rolle i forhold til de berygtede dødspatruljer, der systematisk slagtede hele landsbyer i de 'oprørske områder', er i dag et så veldokumenteret kapitel i landets historie, at ingen nordamerikansk præsident kan forvente en varm modtagelse.

Lav popularitet

Men det er ikke kun i Guatemala, at Bushs og USA's popularitet er dalet til et niveau næsten svarende til det absolutte lavpunkt i 1980'erne.

Ifølge de seneste målinger foretaget af det nordamerikanske analyseinstitut Zogby International er 81 procent af samtlige latinamerikanere negativt indstillet over for USA's politiske kurs i Latinamerika.

Inden ankomsten til Guatemala og det afsluttende besøg i Mexico har Bush i Uruguay talt øget samhandel med præsident Tabare Vazquez. Det er særligt Uruguays tætte bånd til blandt andre Argentina og Venezuela igennem frihandelsblokken Mercosur, der bekymrer Washington.

I Brasilien underskrev Bush og præsident Lula da Silva som ventet en aftale om, at de to lande sammen skal satse på bioethanol. For at blive mindre afhængige af olie fra "ustabile stater," som Bush udtrykte det. Med i den plan hører, at Mellemamerika og Caribien, hvor 60 procent af befolkningerne lever under fattigdomsgrænsen, i fremtiden skal omlægge en del af deres landbrug til produktion af sukkerrør, der kan levere brændstof til USA's bilpark.

Og i går var Bush også forbi USA's tættest allierede i Sydamerika, Columbia, hvor det særligt er den massive støtte til kampen mod terror og narko, der var på programmet. Columbia er det land i regionen, der modtager den største finansielle bistand fra USA. Alligevel er det i Columbia, at præsident Bush befinder sig kortest tid. Trusler om et attentat fra den potente oprørsgruppe FARC, besværliggør et længere ophold.

I Guatemala handler mødet mellem Bush og Guatemalas præsident Óscar Berger om primært to emner: Den stadigt stigende illegale immigration af guatemalanere til USA og kampen mod narkotikasmugling.

Det vurderes, at 75 procent af al kokain, der når de nordamerikanske markeder, strømmer igennem Guatemala. Det har givet den organiserede kriminalitet enorm magt i Guatemala, hvilket kan ses og måles på den stadigt stigende voldsrate.

Ryges ud

Óscar Berger vil derfor anmode Bush om udstyr og finansiering til kampen mod den narkotrafik, der trækkes af verdens største kokainmarked i Nordamerika.

Men i Guatemala er der ingen, der for alvor regner med, at Bush giver indrømmelser i forhold til behandlingen af guatemalanske indvandrere. Den nye og strammere kurs overfor illegale immigranter i USA betyder, at fortsat flere latinamerikanere deporteres tilbage til deres hjemlande. I 2006 blev 18.000 guatemalanere sendt tilbage, hvilket er mere end det dobbelte end året før.

Derfor anser mange i Guatemala USA's politiske kurs som et udtryk for ren udnyttelse. Som Rodolfo Pocop, en Maya-leder, fortalte til nyhedsbureauet AP:

"Vi betragter det som en stor mangel på etik og gensidig respekt, når USA's regering underskiver en handelsaftale med Mellemamerika, men samtidig udnytter, nedværdiger, deporterer og dræber vores folk."

Så når Bush som en festlig afslutning på sit besøg i Guatemala besøger Maya-ruinerne Iximche knap 50 km vest for Guatemala City, er der også her lagt op til protester. En af områdets Maya-ledere, Jorge Morales, fortæller, at de vil ryge præsident Bush ud:

"Vi vil fjerne den dårlige energi med hellig røg, blomster og helligt vand, efter at Bush har betrådt området".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu