Læsetid: 3 min.

Bushs klimaudspil kan afspore Kyoto

Præsidentens sene 'omvendelse' vækker mistro i USA's Kongres. Miljøgrupper frygter, at USA vil splitte G8-gruppen og EU-landene og åbne op for en udvandet version af Kyoto II
2. juni 2007

BOSTON - Miljøminister Connie Hedegaard bød præsident George W. Bushs 'omvendelse' velkommen. Det samme gjorde britiske premierminister, Tony Blair, og EU's energikommissær, Andris Piebalgs.

Men i går opfordrede nr. tre i USA's politiske magthierarki, formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, amerikanerne og deres folkevalgte repræsentanter til at slå koldt vand i blodet.

Just ankommen til Washington efter en rejse med en delegation fra Kongressen til europæiske hovedstæder og Grønland (hvor de amerikanske politikere snakkede klimatiltag) sagde Pelosi i går, at hun var "skuffet" over præsidentens udspil.

"Efter årevis med benægtelser og manglende vilje beslutter præsidenten lige inden G8-topmødet at anerkende, hvor alvorlig truslen fra den globale opvarmning er, og erklærer sig enig i, at der er et behov for en efterfølger til Kyoto-protokollen," sagde demokraten Pelosi.

"Men i stedet for nye ideer får vi serveret de samme gamle udslidte forslag, som præsidenten i lang tid har fremlagt til det internationale samfund. Overførsel af ren teknologi og frivillige mål om reduktion af CO2-udledninger er ikke nok til at stoppe den globale opvarmning."

Afledningsmanøvre

Flertalsleder i USA's senat Harry Reid var heller ikke imponeret.

"Vi håber, at Bushs udspil er en kuldkastelse af regeringens uholdbare og ukloge holdning til global opvarmning, og ikke et public relations stunt med henblik på at tage luften ud af kritikken af USA inden G8-topmødet i Tyskland," sagde en skeptisk demokratisk partileder.

Hos amerikanske miljøorganisationer er mistroen og kritikken af Bush endnu skarpere end i Kongressen.

"Det ligner en afledningsmanøvre, hvis formål er at splitte G8-landene og afspore de planlagte forhandlinger om en arvtager til Kyoto-protokollen," siger Annie Petsonk, klimaekspert for Environmental Trust.

Ifølge Petsonk er der kun én måde at verificere Bushs troværdighed på.

"Hvis han går med til at støtte og underskrive et lovforslag fra Kongressen, der vil lægge et loft over USA's udledning af drivhusgasser, og indfører en kvoteordning til handel med CO2, vil der være god grund til at antage, at præsidenten har skiftet kurs. Ellers er det bare gammel vin på nye flasker," siger hun.

Environmental Trust og andre amerikanske klimagrupper bider mærke i, at Bushs forslag i store træk ligner USA's bestræbelser på at indgå en klimatraktat med Kina, Indien og Sydkorea i 2005 uden for FN's rammer. Dengang var ideen, at Asia-Pacific Partnership for Clean Development and Climate primært ville lægge vægt på at udvikle ny ren teknologi til f.eks. kulkraft, og at målene for nedsættelse af partnerlandenes CO2-udslip skulle opfyldes på frivillig basis.

Samme princip ønsker Bush nu at overføre til de 15 industrilande (inklusive EU), der tegner sig for 80 pct. af den globale udledning af drivhusgasser.

"Bush sagde i sin tale, at USA vil tilslutte sig FN's klimatraktat fra 1992, som hans far underskrev og Senatet ratificerede. Men det kan ikke realiseres på frivillig basis. Forbundskansler Angela Merkels forslag om at nedskære alle landes udledning med 50 pct. i 2050 er derimod i overenstemmelse med FN-traktatens mål at stabilisere mængden af CO2 i atmosfæren inden for en specifik tidsramme. Men det mål vil Bush ikke sætte, og så er vi lige vidt," siger Petsonk. På et pressemøde torsdag gav en udtalelse fra Bushs klimaekspert James Connaughton næring til tvivlen om regeringens seriøsitet. Møderne med de 15 lande, som USA vil tage initiativ til i det næste halvandet år, skal fastsætte "langsigtede mål at stræbe efter", forklarede han de målløse journalister. De 15 partnerlande skal altså kun efterstræbe at opfylde målene for nedsætning af deres CO2-udledning, og det skal på mellemlangt sigt gennemføres på nationalt niveau. USA går nemlig ikke ind for bindende mål.

Alliance med Asien

"Begrebet 'mål at efterstræbe' passer lige præcis til Bush-regeringens modus operandi," siger Dave Hamilton, leder af Sierra Clubs klima- og energikontor.

"Det skal oversættes til, at han gerne vil foregive, at der bliver gjort noget. Men intet vil ske i det næste halvandet år."

Både Petsonk og Hamilton har hørt rygter i Washington om, at Bush-regeringen orienterede Australien, Kina og Japan om klimaudspillet, men hverken EU-landene eller G8-medlemmerne.

"USA har fortsat sine drøftelser med de asiatiske lande om en separat klimatraktat. For os at se drejer dette nye klimaudspil fra Bush sig om at alliere sig med Kina, Japan, Indien og Australien og sikre, at USA ikke står helt isoleret under G8-topmødet," siger Dave Hamilton.

"Bush-regeringen har tilbudt Kina og Indien, at de mod at støtte hans initiativ kan undgå at forpligte sig på konkrete mål for reduktion af CO2. Hvis Kina og Indien accepterer, vil det undergrave EU-landenes bestræbelse på at bygge en efterfølger til Kyoto-protokollen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her