Læsetid: 3 min.

Byrådspolitikere tøver med udlicitering

Regeringen vil have privatiseret mange flere opgaver i kommunerne, men to ud af tre lokalpolitikere vil ikke være med, viser undersøgelse. Borgmestre er vrede over regeringens pres
7. februar 2006

Private firmaer skal ikke udføre flere opgaver for kommunerne, end de gør i dag. Det mener to ud af tre kommunalpolitikere ifølge en stor undersøgelse foretaget af HK Kommunalbladet. Byrådsmedlemmernes skepsis står i stærk kontrast til VK-regeringen, som har bebudet en række tiltag for at øge udliciteringen af f.eks. driften af plejehjem, forbrændingsanlæg og mad til de ældre.

I fjor blev 1.852 kommunalpolitikere spurgt under valgkampen i hvilken grad, de vil arbejde for, at kommunen benytter udlicitering. Svarene til HK Kommunalbladet viser, at i de 66 nye fusionskommuner ønsker 44 procent outsourcing på samme niveau som nu, mens 25 procent ønsker det i mindre grad end i dag. Med andre ord ønsker 69 pct. i modsætning til regeringen ingen udliciteringsbølge. Især hos Socialdemokraterne er der stor skepsis at spore. Her vil halvdelen have mindre udlicitering. Borgmester Helge Friis (S) fra Frederiksværk siger:

"Mange Venstre-borgmestre ser udlicitering som et mål i sig selv. Vi socialdemokrater ser det mere som et middel til at opnå den bedst mulige service for borgerne. Vi vil kun udlictere, hvis det er fornuftigt."

Undersøgelsen fra HK viser, at hver anden konservativ og Venstre-politikere ønsker mere udlicitering end i dag. Formand for it- og erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Søllerød, Erik Fabrin (V), siger:

"Kommunalbladets undersøgelse er lavet under valgkampen, hvor kandidaterne tænker ret partipoliti-ske. Mit indtryk fra den kommunale verden er, at religionskrigen om udlicitering er ved at være et overstået kapitel. Udlicitering bliver brugt pragmatisk, og der er stor erkendelse af, at det kan være et fornuftigt værktøj."

Brændte børn

En del af kommunalpolitikernes skepsis skyldes ideologi. Helge Friis fra Frederiksværk siger:

"Som socialdemokrat mener jeg, at ingen private firmaer skal tjene penge på, at nogle borgere har det dårligt. Det betyder, at vi ikke vil ud-licitere f.eks. plejehjem. Derudover har vi som kommune et socialt ansvar, hvor vi eksempelvis i Frederiksværk har valgt ikke at udlicitere rengøring, fordi vi mener os bedre i stand til som kommune at sørge for job til f.eks. folk i fleksjob eller på introduktionsydelse end et privat rengøringsfirma."

Nogle politikere henviser også til, at visse kommuner har brændt fingrene. Eksempelvis opsagde Fredensborg-Humlebæk Kommune samarbejdet med et privat rengøringsfirma efter blot en måned i år. I løbet af januar stod det klart, at RengøringsCompagniet ikke gjorde ordentlig rent på skoler, biblioteker og rådhuset.

Et andet nyligt eksempel på en mislykket udlicitering var Københavns Kommunes outsourcing af sin lønadministration til Accenture, hvor det gik helt galt for Accenture.

I de fleste tilfælde går det nu ellers godt, når der udliciters, fortæller chefkonsulent og leder af Udbudsportalen.dk i Kommunernes Landsforening, Jakob Scharff.

"Ni ud af ti gange foregår offentlig-privat samarbejde helt uproblematisk. De fle-ste kommuner har en pragmatisk tilgang til udbud og udlicitering," siger Scharff.

Fingrene væk, Løkke

Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bebudet, at han vil have sænket tærsklerne for, hvornår kommunerne skal udbyde opgaver i licitation. Samtidig har han varslet, at de kommuner, som ikke får øget gang i udliciteringen, vil blive bedt om en skriftlig forklaring. Dette pres provokerer mange borgmestre. Borgmester i Ballerup, Ove E. Dalsgaard (S), siger:

"Jeg er ret åben over for udlicitering. Men regeringens pres for udlicitering er helt urimeligt. Det er udtryk for centralisme fra et ellers så tidligere decentralt Venstre-parti."

"Lars Løkke Rasmussen og Thor Pedersen (finansminister, red.) kan ikke lære os i kommunerne noget i forhold til udlicitering. Eksempelvis overgår hele skatteområdet nu til staten. For os i Ballerup alene betyder det, at skatteligningen bliver 11 mio. kr. dyrere om året. Og den bliver med garanti ikke bedre. 2006 er jo allerede blevet omdøbt til et skattefrit år for virksomhederne."

Venstre-mand og borgmester Erik Fabrin siger om regeringens pres:

"Det er helt rimeligt, at der er et politisk pres fra regeringens side på det her område. Og det er bestemt mit indtryk, at Løkke Rasmussen ikke vil tvinge os ud i noget, som ikke dur i praksis."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu