Læsetid: 4 min.

Byt til nyt!

13. oktober 1997

EKSTRA BLADETS abonnenter fik søndag morgen foruden selve avisen et brev fra dens redaktion: Kære abonnent, skrev de, med dette eksemplar af EB i hånden skal du blot henvende dig i nærmeste kiosk, hvor du kan få byttet bladet til en anden udgave. Ekstra Bladets redaktion har efter moden overvejelse fortrudt sin indskrænkede og farlige redaktionelle kurs, hvad angår etniske mindretal i Danmark. Under indtryk af de seneste meningsmålinger skal EB herved beklage sine hyppige bidrag til en efterhånden signifikant højrevridning af det danske samfund. Fremover vil EB leve op til den saglighedsbaserede tolerance, der er forudsat for publikationer fra Politikens Hus. Længe leve organerne til den højeste dannelse og oplysning i det danske folk! Hurra, hurra!
Nej, rigtigt gættet, sådan stod der ikke just i brevet indlagt i Ekstra Bladet søndag. Når sandheden skal frem, kunne abonnenterne ved bytte i kiosken af det udbragte eksemplar få et nyt med det halvfriske resultat af en netop afviklet fodboldlandskamp. Øv bøv bussemand, aprilsnar i oktober! Ekstra Bladet fortsætter givetvis sin linie, så længe dét kan betale sig.

ALT ER MED andre ord ved det gamle. Lige bortset fra at det hele så småt er ved at udvikle til det værre. En holdningstendens slår tilsyneladende nu for alvor igennem - en tendens som Ekstra Bladets redaktion jo har vejret for længst. Den, som bladet med flid og ihærdighed har markedsført med pastor Søren Krarup som åndelig mentor og kapitaliseret ved redaktionel medløb på fremmedforskrækkede standpunkter, camoufleret som factfindende, hudløs ærlighed. Med den, sit ene Janushoved, har Ekstra Bladet jævnligt advaret, hvad de forstår ved vi-alene-vide-politikere og velbjærgede meningsdannere om at oprøret fra folkedybet mod EU-internationalisering og mellemfolkelig tolerance, om ikke indset og imødekommet, ville kunne skabe farlige tilstande. Med sit andet fjæs har avisen selv givet den uformulerede vrede form og mæle og pustet til gløderne med blæsebælg. Dobbeltmoral er ordet.

GALLUP, SOM citeret i Berlingske Tidende søndag under rubrikken: Jordskred mod højre, bekræfter den skræmmende og bemærkelsesværdige udvikling i det danske politiske klima. Såfremt der således var folketingsvalg i dag, ville ifølge denne seneste måling de to fremskridtspartier få tilsammen 21 mandater i Folketinget, næsten en fordobling af det populistiske ekstreme højre. Dertil skal selvfølgelig lægges den iøvrigt yderligtgående del af vælgerbefolkningen, der i forvejen sympatiserer med højrefløjen i Venstre og hos de Konservative, måske med ikke helt så fortvivlende primitive, men trods alt lignende holdninger. Der skal jo, som de fleste formentlig vil medgive, mere end en feinschmecker til i mørke at skelne mellem tilhængere af Inge Dahl Sørensen og Pia Kjærsgaard.
Dertil kommer, hvilket i sig selv er en pointe, der mere end taktiske fodfejl må give partiformand og statsminister Nyrup Rasmussen sved på den høje pande, de snart sagt utallige skabsfremmedforskrækkede blandt socialdemokraterne - ingen nævnt - højt som lavt i partiet.
Alt i alt et stadig mere forstemmende Danmarksbillede. Ikke alene malet i brunlige farver, der genkalder tidligere tiders intolerance og nationale snæversyn, men nok så betænkeligt med hovedmotiv af en kløft midt ned igennem landets befolkning. På den ene side de danskere, der forsøger at basere deres politiske holdninger og meninger på etik og kristenmoral samt ikke at forglemme nøgtern vurdering af rimelige proportioner baseret på korrekte statistikker. På den anden side de folk, der under Ekstra Bladets og andre demagogers kampråb giver los for en følelsesbestemt, instinktiv og uunderbygget reaktion. Her sættes fuldt bevidst den vulgære fordomsfuldhed i højsædet som mål i sig selv og en politisk og folkelig dyd.

I DEN FORSTAND må man medgive eventuelle bekymrede, at Danmark er ved at udvikle et politisk problem af betydelige dimensioner. Til ærgrelse for de supernationale må man gøre opmærksom på at opfindelsen ikke er dansk, men hænger sammen med lignende strømninger rundt omkring i Europa for tiden. Tilsvarende og skræmmende marcherer de frem i andre europæiske lande. Grundlaget er, som Svend Auken påpeger i en udtalelse i Politiken, globaliseringens og internationaliseringens skyggeside. Det betydeligt øgede samkvem over grænser og mellem verdensdele skaber på den ene side stadig støre viden og samarbejde på det privilegerede og uddannede niveau, men udøser på den anden side nationalisme og fremmedhad blandt de uddannelsesmæssigt og socialt svagere og svagt funderede.
Le Pen i Frankrig, Fremskrittspartiet i Norge, den Flamske Blok i Belgien - rene fascister - og Jörg Haider i Østrig, den samme melodi hele vejen rundt: Frankrig for franskmænd, Østrig for østrigere, Belgien for flamlændere, norske nordmænd i Norge. Har man hørt én, har man hørt dem alle. I dette triste selskab føjer de danske fremskridtspartier sig smukt. Den samme smålighed, sekunderet af en mere eller mindre kynisk og oplagsfikseret presse, som altså her til lands det leflende Ekstra Bladet - og for så vidt den øvrige presse der med få undtagelser i alt for ringe grad siger fra - den samme intolerance, den samme bevidstløse henvisning til enkle forklaringer på komplekse fænomener, den samme redebonhed over for nationalt afmarcherede lommedemagoger som pastor Krarup og hans nye veninde i Dansk Folkeparti. Den kategori af synspunkter skal ikke, som Ekstra Bladet med mageløst hykleri anviser, imødekommes på et voldført og mæleløst folks vegne.
No way, det farlige vrøvl og sludder skal imødegås og bekæmpes. Det må og skal ikke blive hverdag at nedsættende bemærkninger om andre mennesker med udgangspunkt i disses etniske baggrund eller religiøse skikke, retfærdiggøres i en højere sags, landets, nationens, Danmarks, det tavse flertals tjeneste. Hvis det er kampen, der skal kæmpes, så lad det være så.
Amen. mtz

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu