Læsetid: 3 min.

Cambodjas onde mænd

26. juli 1997

DET CAMBODJANSKE SPROG rummer ikke nogen fremtidsform, futurum, hvilket betyder, at der ikke findes en grammatisk tid, hvori det cambodjanske folk kan tale om det kommende.
Cambodjas ulyksalige og mishandlede befolkning lider i dobbelt forstand - der er alligevel ingen fremtid at tale om. Befolkningen er efter fire års relativ fred endnu engang på flugt.
Cambodjas blide og sagtmodige sjæl er atter blevet rystet, og på tredje årti er landet på randen af sammenbrud. Sådan ser det ud.
I hvertfald må befolkningen foreløbig vinke farvel til Sydøstasiens økonomiske vækstmaskine, for ASEAN-landene har nægtet Cambodja lov til at komme med i klubben, og Vesten har suspenderet sin økonomiske hjælp til landet, hvor mere end halvdelen af budgettet er betalt af donorlande.
Den økonomiske hjælp er indstillet, fordi anden-ministerpræsident Hun Sen for et par uger siden blodigt kuppede sig til magten og efterlod første-ministerpræsident prins Norodom Ranariddh ude i kulden.
Hun Sen udførte kuppet mod Ranariddh, fordi Ranariddh førte forhandlinger med De Røde Khmerer bag om ryggen på Sen - siger han.

HUN SEN BLEV guerillasoldat for De Røde Khmerer i 1970, 19 år gammel, men i '79 forlod han bevægelsen og allierede sig med vietnameserne. Med dem i ryggen afsluttede han med magt De Røde Khmerers rædselsregime, der over fire år brutalt myrdede mere end én million cambodjanere.
Efter et demokratisk FN-overvåget valg i '93, som Ranariddh vandt, delte Ranariddh og Hun Sen magten i en usikker dobbeltregering. Men det var Hun Sen, som kontrollerede størstedelen af de væbnede styrker og regeringen.
Hun Sen beskrives som magtgal, brutal og skruppelløs. For et par måneder siden dræbte et granatangreb 16 demonstranter, som protesterede mod hans kontrol over et korrupt ministerium, og efterforskninger peger på, at Hun Sen stod bag.
Og nu, kort efter sit kup, har han iværksat en effektiv jagt på sine modstandere.
Meget frister til at sige, at Hun Sen er skurken i denne kamp. Men ikke desto mindre er der også positive ting at sige om ham.
Man kan takke Hun Sen for at være en nøglefigur i afsættelsen af Pol Pots terrorregime, og man kan takke ham for oprettelsen af 200 skoler og et forsøg på at genopbygge Cambodjas uddannelsessystem.

MODSTANDEREN RANARIDDH har tilsyneladende lige så mange lig i lasten. Den afsatte 53-årige jurist, Prins Ranariddh, forekommer på sin side umiddelbart mere sympatisk, fordi han har charme og en mere menneskelig optræden end sin rival.
Han elsker sit land og sit folk. Han fremstår ikke brutal og heller ikke skruppelløs.
Han underviste på Phnom Penhs universitet, indtil hans far fyrst Sihanouk i 1970 blev afsat som Cambodjas overhoved.
Efter eksil vendte han tilbage til Cambodja i 1992. Han vandt valget i 1993.
Men de mange stemmer fik han, fordi vælgerne godt kunne lide hans far. Og Hun Sen fik også mange stemmer.
Kyndige iagttagere af landet kalder Ranariddh for "ubegavet, naiv og ude af stand til at lede landet kompetent." Samt korrupt.
Det endnu mindre positive, der er at sige om Ranariddh, er, at han i dag har en varm forbindelse til De Røde Khmerer. Og så har han ikke, som Hun Sen med sine skoler, gjort noget konkret godt for sit land, siger iagttagere.

BÅDE HUN SEN og Ranariddh har blod på hænderne. Hvordan kan man vide, hvem af dem der er værst. Hvordan veje blod mod blod?
Man kan aldrig bifalde et blodig kup begået mod en folkevalgt. Men man kan heller ikke som Vesten, med USA i spidsen, fordømme Hun Sen alene.
De to mænd er formentlig lige onde om det, og dermed er det svært at have meget ondt af taberen Ranariddh.
Men man kan have ondt af den eneste rigtige taber i spillet: befolkningen. Den vil lide under den forestående økonomiske krise, forårsaget af omverdenens kontante fordømmelse, den er endnu engang på flugt fra de to rivalers kampe, og den må atter se i øjnene, at demokrati og fred ikke synes at tilkomme den.

mh (Mette Højbjerg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her