Læsetid: 4 min.

Canard à la Camre

16. marts 2000

"Det er simpelthen en and. Mogens Camre ved slet ikke, hvad de annoncer handler om."
Søren Espersen til Ekstra Bladet i går

ALDRIG SÅ snart havde Mogens Camre over for bl.a. denne avis' udsendte i Strasbourg forklaret, hvad Dansk Folkeparti vil køre kampagne på i den kommende tid, nemlig en sammenligning mellem EU og Hitlers 'Neuropa', førend partiets informationschef, Søren Espersen, rykkede ud med et lodret dementi. Camre havde åbenbart på helt eget initiativ bildt pressen ind, at hans parti i annoncer og på løbesedler ville "åbne vælgernes øjne for ligheden i de to projekter". Han mente at vide, at man i kampagnen ville citere Hitlers minister for folkeoplysning og propaganda, Joseph Goebbels, for udtalelser fra en tale i Berlin i 1943 om, at Europa under Hitler skulle have fælles mønt og fælles politik, etc.
Ingen kan holde en styrvolt tilbage, når pressen er til stede. Camre var i sit es, mens han udbredte sig om partiets planer. Efter Espersens dementi fik han imidlertid travlt med at forklare, at det hele blot var sagt for sjov. Og hvor var det sjovt!
Om Camre prompte blev banket tilbage af partitoppen, eller om man rent faktisk på et lukket møde i partiet havde talt om at udføre dette nummer med Goebbels og annoncerne, får stå hen i det uvisse. Selv om man har lovat udlede sit ved synet af partileder Pia Kjærsgaard i TV-avisen. Her erklærede hun sig nemlig enig med Camre i essensen. Og mens Camre 'lavede sjov', strømmede floden Ill forbi uden for i sindigt tempo og satte så pludselig - for et kort øjeblik - farten i vejret for hurtigt at komme videre. En flodmanøvre, som undgik pressens opmærksomhed. Men man har jo sine kilder ... som floden også sagde til sig selv.

EGENTLIG VIL man gerne hjælpe Mogens Camre, som han tumler rundt i sit selvskabte, 'filosofiske' rum, men vil han tage imod en hjælpende hånd?
Lad os nu sætte, at Camre havde talt sandt, så havde det i første omgang kunnet tage sig ud som et meget smart greb. Med et snuptag kunne partiet i en og samme bevægelse lægge sig på linje med den danske befolkning, der ikke ønsker Hitlers regime tilbage, og med den del af EU/EF-modstanderne, der i sin tid også brugte Neuropa som skræmmebilede for Europas nye fremtid. Men navnlig kunne det markere partiets egen afstandtagen til de nazistiske eller semi-nazistiske elementer, som partiet mistænkes/beskyldes for at være magnet for i det danske samfund.
Heri bestod just det egentligt raffinerede.

CAMRE tilkendegav dog selv, mens Ill flød forbi (for ikke at sige flød ud), at sammenligningen mellem EU og Neuropa ikke helt holdt vand. Der var jo den forskel, at Hitler ville gennemføre sit Neuropa med vold og med sig selv som diktator, mens EU-visionen, hvis den virkelig fører til Europas forenede stater, gennemføres med stemmesedlen i hånd. Dermed falder det, der kunne være en interessant pointe, aldeles bort, og sammenligningen bliver i bedste fald ligegyldig. I værste usmagelig.
Parlamentsmedlemmet, der som den eneste dansker, i realiteten bakkede op om Jörg Haider i en afstemning i februar, kan også helt bevidst have blæst sit parti en hatfuld med tanke på de personlige stemmer, han evt. ville kunne høste senere.
En metode, der imidlertid kan give et backlash. Er Dansk Folkeparti på vej ud i samme situation som Det Konservative ditto med splid på de indre linjer? Går Camre videre ad den sti, vil det snart kunne gå ham, som det gik ham i Socialdemokratiet, hvorfra han blev ekskluderet. Og ikke kun for sjov.
Ydermere: Metoden kan også medføre, at de mange avislæsere, der mest skimmer overskrifterne, ikke opdager, at Camre lægger afstand til Hitler, men blot bemærker, at der er "et eller andet med Hitler og Goebbels og Camre ..."

SÅLEDES LURER mange farer på Camres tornefulde vej gennem liv og politik. Lad os hjælpe ham videre, før andre gør det, thi i gårsdagens Information kunne han - foruden om sig selv - læse om en imam på Nørrebro, som udtalte, at det er indvandrerne, der retter det danske befolkningstal op (ved at få mange børn. red.), samt at muslimerne engang vil udgøre et flertal i Danmark. Tag den, Mogens Camre, og brug den som ammunition. Den er jo en helstøbt kugle, som passer perfekt ind i folkepartiets skræmmeteori.
Men lad os i samme åndedrag demontere. En imam gør ingen sommer - og heller ingen vinter. Imamens ønskedrøm på sin religions vegne vil ikke blive til virkelighed. Den bygger på, at flere og flere danskere med tiden vil opgive folkekirken og vende ansigtet mod Mekka. Tror vi på den? Lige så lidt som på den med storken. Og skulle storken komme med mange børn til nogle indvandrere, så vil det dog fortsat være som en dråbe i den danske å. Men brug den bare alligevel, Camre. Den vil passe meget fint til det lagte debatniveau.
I øvrigt er Camre ikke den eneste, der er ude med den haltende sammenligning af Det tredie Rige med den europæiske nutid, hvad man ellers måtte mene om den. Han kan tage Kim Behnke fra Frihed 2000 i hånden. Behnke skrev i går i et læserbrev i Ekstra Bladet et stykke sammenlignende litteratur, hvor han gik skridtet videre, idet han satte lighedstegn mellem et kommende fælles politi og Gestapo(!) Og så er vi atter hjemme på gården - med egen and. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her