Læsetid: 3 min.

Castros sejre

30. juni 2000

"Vore beundrede lærere og pædagoger skal gennemføre mesterværket med at forvandle ham til en forbilledlig dreng, sin historie, sine sympatier og sit talent værdig, så han for altid på én gang kan være en normal borger og et symbol, et eksempel og hæder for alle børn i vort land og en stolthed for Cubas undervisere".

(Fra den cubanske regerings erklæring i anledning af Elián González' hjemkomst)

DEN 6-ÅRIGE cubanske dreng Elián González er omsider vendt hjem til Cuba sammen med
sin far, efter at USA's Højesteret i onsdags afviste at behandle en appel, der skulle hindre ham i at rejse hjem til Cuba. Men det betyder ikke, at hans trængsler er forbi. Uanset om hans fåmælte far forsøger at holde ham borte fra rampelyset, er drengen gjort til et hårdt tiltrængt politisk symbol for både det uforsonlige og økonomisk mægtige cubanske eksilsamfund i Miami og for det cubanske styre.
De 216 dage Elián opholdt sig i USA må have sat sig dybe traumatiske spor hos ham. Han så sin mor og 10 andre cubanere forsvinde i bølgerne mellem Cuba og Florida, da de sammen forsøgte at flygte fra Cuba i en primitiv flåde. Han blev reddet, og en indædt kamp om ham blev indledt. Skidt med drengen. Han blev et middel til at udkæmpe et indædt politisk slag.
Cubas leder Fidel Castro vandt slaget om Elián
- og var klog nok til ikke at vise sig, da drengen landede i Havana torsdag aften. Kun formanden for det cubanske parlament, Folkemagtens Nationalforsamling, Ricardo Alarcón var til stede for at byde velkommen.
I de kommende uger skal Elián gentilpasses en
cubansk tilværelse. Han bliver først indlogeret i en tidligere luksusvilla i Havanas ambassadekvarter Miramar, derefter en uges badeferie og så hjem til den lille kystby Cárdenas øst for Havana til en tilværelse, der ligger langt fra det materielt overdå-
dige liv, hans slægtninge i Miami bød ham. Elián
bliver af det cubanske styre betragtet både som et vigtigt symbol i kampen mod den amerikanske
imperialisme, og som et kommende symbol på det cubanske systems overlegenhed, jævnfør indledningscitatet.

DET ER IKKE den eneste sejr, Castro har vundet på det sidste. I tirsdags enedes et flertal af republikanere og demokrater i Repræsentanternes Hus om at anbefale en lempelse af de 39 år gamle økonomiske sanktioner mod Cuba. Lovforslaget ventes vedtaget allerede fredag.
Forslaget indebærer, at amerikanske firmaer får
lov til at sælge fødevarer og medicin til Cuba. Det
er også en vigtig sejr for landbruget i Midtvesten,
fødevareindustrien og den mægtige medicinalindustri, som længe har presset på for at få adgang til Cuba, der sidste år importerede for 750 millioner dollar fødevarer. Gennem flere år har det været en kilde til voksende irritation i store dele af amerikansk erhvervsliv at se spanske, canadiske, mexi-canske, franske, tyske og japanske firmaer tjene
på at sælge til Cuba og investere i landet, hvor
især turistindustrien er vokset eksplosivt i løbet af 90'erne.

DEN CUBANSKE regering har reageret surt på de bebudede lempelser. Ricardo Alarcón udtalte onsdag, at "de ikke lemper blokaden, men forværrer den", på grund af de restriktioner, der er knyttet til dem.
Noget andet er, at det, der kan ligne politiske sejre for det cubanske styre - Eliáns tilbagevenden og lempelsen af sanktionerne - kan give bagslag for
Fidel Castro og hans styre. For cubanerne kan Elián udvikle sig til et frihedssymbol snarere end et symbol på revolutionen, som regeringen lægger op til. Desuden står det amerikanske retsvæsens og de amerikanske myndigheders sobre behandling af
sagen i skærende kontrast til det cubanske styres mere vilkårlige behandling af sine borgere - og til
de sager, hvor cubanske børn ikke kan blive genforenet med deres forældre i udlandet.
Lempelsen af sanktionerne kan - især hvis de følges op af yderligere lempelser - blive en boomerang for Castro og hans styre. Nu har den cuban-
ske leder i årtier raset over USA's blokade og
fremstillet den som årsag til stort set alle landets dårligdomme. Et nyttigt fjendebillede, som styret næppe har nogen erstatning for. Og så kan det for alvor begynde at gå ned ad bakke for styret, medmindre det selv begynder at lempe sine egne restriktioner mod sine borgere, inden de mister tålmodigheden.
Så Castros to sejre i denne uge kan med føje kaldes pyrrhus-sejre.jl

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her