Læsetid: 2 min.

Cavlingprisen går til DR

Den danske presses hæderspris, Cavlingprisen, gik i år til journalisterne Christian Andersen og Michael Klint for deres DR-dokumentar om politifolk, der var medskyldige i et dødsfald, og en statsadvokat, der holdt hånden over dem
5. januar 2006

Journalisterne Christian Andersen og Michael Klint vandt i går Cavlingprisen efter at være blevet indstillet til den af adskillige kolleger i branchen.

"Fremragende research" og "afsløringer af enorm betydning" er nogle af de mange roser, der er blevet påhæftet Andersens og Klints DR-dokumentar Hævet over mistanke om Jens Arne Ørskov fra Løgstør, hvis dødsfald i forbindelse med en anholdelse afslørede myndighedernes manglende evne og vilje til at efterforske sagen.

To politifolk var ifølge programmet medvirkende til Ørskovs død ved at presse hans ansigt i jorden, men var alligevel blevet frikendt af Statsadvokaten i Aalborg efter en rutinemæssig undersøgelse.

Sagsakterne, som det lykkedes Jens Arne Ørskovs mor Jonna at smugle ud fra Statsadvokatens kontor efter at have fået afslag på at få en kopi, viste dog, at politiets metode havde forhindret Ørskov i at trække vejret.

DR-dokumentaren pegede hen imod, at myndighederne ikke blot fejlagtigt frikendte to betjente, men også havde motiver til at frikende sig selv.

Både Amnesty International, Retsudvalget og flere politiske partier har siden ytret ønske om at undersøge sagen til bunds, men jusitisminister Lene Espersen kunne i december fortælle, at Rigsadvokaten havde besluttet ikke at lave en ny undersøgelse.

Prestigefyldt pris

Cavlingprisen har i 60 år fungeret som den danske medieverdens mest prestigefyldte anerkendelse af en journalistisk indsats ud over det sædvanlige, og er igennem tiderne blevet vundet af navne som Poul Brink, Herbert Pundik og Jørgen Flindt Petersen samt Hanne Reintoft, som er blandt de ganske få kvinder, der har fået tildelt prisen.

Prisen gives traditionelt for opsøgende arbejde og dybdeborende research, men er også givet til journalister, som i en eller anden forstand har nytænkt journalistikken - såsom Månedsbladet PRESS og Hanne Dam, der henholdsvis stod for en radikal fornyelse af dansk magasinpresse, henholdsvis bragte kønspolitikken ind i de danske medier.

Alle kan indstille journalister til prisen, hvorefter en komité nedsat af Dansk Journalistforbund udvælger en lille gruppe af nominerede før den endelige afgørelse. Blandt de nominerede i år var også journalister bag DR-dokumentaren Lykketoft Finale, afsløringerne i Jyllands-Posten af nepotisme i Codan og artikelserien i Fagbladet 3F om danske svinefarmes miljøsvineri i Polen.

Modsat samtlige andre nominerede var Christian Andersen og Michael Klint dog ikke blot indstillet af én, men hele seks forskellige grupper af journalister, som alle ønskede at belønne de to vinderes vedholdenhed og grundighed.

"Må tre års hårdt arbejde og fremragende dokumentarprogrammer blive belønnet med en Cavling-pris," skrev en af de journalister, der indstillede Christian Andersen og Michael Klint, som vil modtage prisen ved en officiel overrækkelse i morgen.

Modvillig statsminister

Cavlingprisen blev indstiftet i 1944 til minde om Journalistforbundets stifter Henrik Cavling, hvis nytænkning af journalistikken i 1880'erne og senere omstrukturering af Politiken fik stor betydning for dansk presse.

Siden årtusindeskiftet har både Dan Lynge- og Brixtofte-sagen udløst priser, og i 2004 vandt Informations Jørgen Steen Nielsen og Charlotte Aagaard sammen med Ekstra Bladets Bo Elkjær Cavlingprisen for deres kritiske artikler om Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Ironisk nok måtte statsministeren selv i sin egenskab af pressens minister overrække journalistikkens største udmærkelse til de tre journalister, som igennem et år konsekvent havde stillet ham spørgsmål, han ikke ønskede at besvare.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her