Læsetid: 2 min.

Charlottenborgs fremtid usikker

Charlottenborgs fremtid til debat Kulturministerens udvalg foreslår mindre magt til sammenslutningerne og en opgradering af Charlottenborgs ambitionsniveau
3. september 2005

København har ikke nogen ordentlig kunsthal. Og Charlottenborg laver ikke længere gode udstillinger. Det har længe været de to yderpoler i debatten om den nye kunsts plads i den danske hovedstad.

I går udkom så en rapport, der forsøgte at besvare spørgsmålene om Charlottenborgs fremtid. Brian Mikkelsens tremandsudvalg mener ikke, Charlottenborg kan løse manglen på en markant kunsthal (dertil er det for vigtigt, at det fortsætter som et kunstnernes hus) - men der kan gøres meget for, at Charlottenborg både kan bevare sin profil som kunstnernes eget udstillingssted og samtidig opgradere sine udstillinger både kvalitetsmæssigt og i takt med tiden.

Det er billedhuggeren Bjørn Nørgaard, billedhuggeren Elisabeth Toubro og Karsten Ohrt, formand for Kunsthallen Brandts, der har vurderet Charlottenborgs muligheder. Og en af de største udfordringer for gruppen var spørgsmålet om, hvad der skal blive af kunstnersammenslutningerne, der med Corner og Grønningen i spidsen har tegnet udstillingsstedets profil på godt og ondt siden begyndelsen af forrige århundrede (Corner blev stiftet i 1932 og Grønningen i 1915). Dengang var sammenslutningerne en vitaminindsprøjtning til dansk kunstliv, en samling i interessegrupper der havde paralleller til andelsbevægelsen og fagforeningerne og dannede et modspil til den officielle salon - som dengang hørte hjemme på Charlottenborg.

Publikum elsker stedet

Kritikken mod sammenslutningerne i de seneste år har handlet om, at de på sin vis har overtaget salonens plads på borgen.

I Information skrev Ferdinand Ahm Krag i december sidste år: "Sammenslutningernes massive tilstedeværelse i dansk kunst - en tilstedeværelse, der alt for ofte er omvendt proportional med den kunstneriske kvalitet - har både en drænende og negativ effekt på Charlottenborgs udstillingslinje, såvel som på stedets uindfriede potentiale som førende kunsthal i Danmark. Er det særligt befordrende for dynamikken i dansk kunstliv, at det samme hold kunstnere år efter år (hvad enten det nu er Grønningen, Pro, Den Gyldne eller Corner) udstiller uengagerede variationer i akvarel og olie over det samme amputerede tema?"

Modsvaret til kritikken har blandt andet været, at publikum elsker sammenslutningerne: 60.000 ser årligt deres udstillinger. Men der er problemer, erkender Brian Mikkelsens udvalg, som diplomatisk forklarer, at det aldrig er dårligt at skulle legitimere og argumentere for sine kvaliteter, så sammenslutningernes fremtid på Charlottenborg ikke skal "bygge på automatik og særrettigheder, men på kunstnerisk kvalitet og dialog."

Konkret foreslår udvalget, at selve udstillingsterminerne tages op til drøftelse for at få mere fleksibilitet, og at bestyrelsen gøres større og mere sammensat, så den bliver mindre styret af særinteresser, samtidig med at den fratages selve kurator-opgaven.

Bedre krav til kunsten

Dernæst skal Charlottenborg hæve ambitionsniveauet, ikke mindst i juryen til Forårsudstillingen. Men også eksempel ved at udfylde behovet for de store kulturhistoriske udstillinger arrangeret med et kunstnerisk blik, som Louisiana lavede engang.

Eller ved at gennemføre store separatudstillinger med danske kunstnere, som ikke findes andre steder. Endelig kunne stedet også blive centrum for en københavns kunstbiennale.

Kulturminister Brian Mikkelsen har sendt rapporten videre i høring hos de involverede parter og får svar inden for halvanden måned.

Så kan det også være, der kommer andre svar på, hvor Danmark skal få en levende og markant kunsthal fra - eller bare et aktivt samlingssted for kunst og kunstliv i stil med succesrige, unge kunstcentre som PS1 i New York, museumskvarteret i Wien og Palais de Tokyo i Paris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her