Læsetid: 2 min.

Chateau de Papvin - c'est helt fin vin

26. august 2006

Papvin! Det må da høre til i den billige ende, tænkte jeg fordomsfuldt, da jeg simulerede et tilfældigt indfald og entrerede Vinstokken i den dyre ende af Finsensvej på Frederiksberg og spurgte ekspedienten: "Sælger I billigt papvin." Ekspedienten pegede over på en vinreol fyldt med vinflasker, hvor jeg ikke umiddelbart kunne få øje på det håndplukkede og udsøgte udvalg af papvine. De få, de kunne tilbyde, var nemlig gemt godt væk og fristede en nærmest anonym tilværelse nede i det højre hjørne. De skulle åbenbart ikke tilsmudse hyldespejlet - som butikshylders generelle udtryk og fremtoning hedder inden for marketingdisciplinen space management. Da jeg tog min brik vin fra hylden, slog det mig, at støv på papvinbrikker, ikke har samme besnærende virkning, som støv på vinflasker.

Papvin er belastet af fordomme og dårlig signalværdi. I hvert tilfælde i de segmenter, der både er rige på symbolsk og/eller økonomisk kapital. Man ser ikke den rige reklamedirektør for sig, der efter en våd runde i golfsimulatoren i strandvejsvillaen med de mest betroede konsulenter siger: "Hva' så, skal I med ned og se min udsøgte samling papvin, som jeg selv har hjembragt i fire-hjulstrækkeren fra Aldi i Århus?" Eller tjeneren på gourmetrestauranten, der har vine med plastik-tappehane på dagens vinmenu.

Bedre end rygtet

Man forstår godt, at vinproducenterne har forsøgt at forbedre papvinens image ved efter nærmest bibelsk inspiration at hælde papvinen på nye sække. Derfor sælges papvin også under betegnelsen bag in box-vin. Navnet refererer til, at vinen først tappes i en plastpose og derefter kommes i en papæske. Om det har forbedret vinens image, ved jeg ikke, men sandheden er, at vinen kan have endda meget høj kvalitet. Og der er op til 30-40 procent at spare! Godt for mig som skribent i den billige ende. Vinen er billigere takket være de større og firkantede emballager, der er billigere at producere og lettere at transportere i forhold til flasker. Og så er afgiften på papvin lavere. Men der er også andre fordele ved papvin. Det holder simpelthen længere. Det skyldes den lufttætte tappehane, der gør at vinen kan holde sig i op til otte herlige og festlige uger efter at banderollen er brudt. Slut med vin med prop, eddikesure sjatter og rødvinssovse hver anden aften. Men man forstår godt at nogle producenter af kvalitetsvin stadig ikke laver papvin. Prisen er nemlig vigtig, når man bygger en mærkevare op.

Hop en klumme op

Jeg håber at have ført bevis for, at papvin - eller bag in box - ikke fortjener alle de fordomme, som klistrer til pappet. Drop dem sammen med flaskefetichen og fejr afmytologiseringen med en god brik. Men lad være med at gøre det med den liter Pinard rosevin, som jeg skruede låget af. Hop en klumme op i pris og få mere og bedre vin. Hæld så vinen på karaffel og inviter dine mest fordomsfulde vinsnobber i vennekredsen på besøg og afslør for dem, at du er bedre oplyst end dem. Inden aftenen er omme drikker Isammen direkte fra tappehanen. Med andre ord: Papvin fortjener en mere central placering på vinreolen, så den kan se sig selv i hyldespejlet.

Gran vin de Pinard, rosé, Superior, 11,5 procent, 100 cl. Vinstokken, 38 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her