Læsetid: 5 min.

Cheerleaders på fødegangen

I USA bliver hvert tredje barn født ved kejsersnit, og epiduralblokader lægges, så snart kvinden kommer ind på fødegangen. Men den teknologiserede fødsel har skabt en modbølge, hvor gravide kvinder i stedet hyrer fødselscheerleaders - såkaldte doulaer - til at heppe sig gennem fødslen
11. maj 2007

Som de fleste andre babyer blev Alexandra Poret født til lyden af sin mors skrig. Moderen blev dog næsten overdøvet af en anden kvinde, som taktfast messede: "Kom så, du kan godt. Din krop ved, hvad den skal gøre. Du er der næsten."

Stemmen tilhørte en fødselscheerleader - en såkaldt doula, som stadigt flere amerikanske kvinder hyrer til at guide sig igennem fødselsforløbet.

Ordet doula er græsk og betyder 'tjenende kvinde'. For et honorar på mellem 1.000 og 3.000 dollar tilbyder doulaerne at yde fysisk og psykisk støtte til fødende kvinder.

Fra den første ve melder sig, til barnet ser dagens lys, lindrer de moderens smerter ved hjælp af lavendeloliemassage, afstressende urtete, afslappende yogaøvelser og engageret heppen.

Doulaerne har ingen egentlig sundhedsfaglig uddannelse og er ikke en del af det konventionelle amerikanske hospitalsvæsen. De stiller sig kritisk over for brugen af smertelindrende blokader, vedrop og kejsersnit og argumenterer for, at sunde og raske kvinder sagtens kan føde naturligt uden brug af medicin, hvis de får den rette støtte.

"Jeg giver moderen troen på, at hendes krop kan gennemføre det her. En fødsel kan være en vidunderlig oplevelse," siger 52-årige Judith Halek, som med sine 20 års erfaring går for at være en af New Yorks mest garvede doulaer. Hun tilføjer, at nogle fødende ligefrem får orgasmelignende oplevelser, hvis de tør følge deres instinkter.

Det budskab er opsigtsvækkende i amerikanske storbyer som New York, hvor de fleste kvinder får epiduralblokader, så snart de indfinder sig på fødegangen, og knapt en tredjedel af alle fødsler foretages ved kejsersnit. Til sammenligning anbefaler WHO, at højst 15 procent af alle fødsler gennemføres på den måde.

Doulaerne har imidlertid vundet gehør i USA i de seneste år. Den ledende doulaorganisation, DONA, har i dag mere end 6.500 medlemmer. Det er 5.000 flere end i midten af 1990'erne, og antallet er sandsynligvis langt højere, fordi mange arbejder uden at være organiserede.

'Min mand ville være uduelig'

Men hvorfor bruger kvinder tusinder af dollar på doulaer i stedet for at lade deres partnere hjælpe sig igennem veerne?

"Jeg vidste, at min mand ville være uduelig," siger 37-årige Anette Nilsson, som hyrede en doula til at hjælpe sin datter til verden.

"Det viste sig også, at doulaen brugte mere tid på at hjælpe ham end på at hjælpe mig. Fødslen varede i 36 timer, og han blev hurtigt arrig over, at der ikke skete noget. Hun prøvede at berolige ham, men til sidst lossede hun ham ud, og han gik ned og tog sig en cognac."

I modsætning til Anette Nilsson var 30-årige Valerie Gerstein, som fik sit første barn for fem måneder siden, sikker på, at hendes mand, Mark, ville bakke hende op. Hun mente bare ikke, at det var tilstrækkeligt.

"Når han ikke vil give mig massage en hyggelig fredag aften, så kunne jeg godt regne ud, at han nok ikke kunne finde ud af det midt i en fødsel," siger Valerie Gerstein. Hun mindes, at Mark forhandlede med sine forretningsforbindelser over computeren, mens hun kæmpede med veerne. Doulaen reddede dog familieidyllen ved at inddrage Mark i sit arbejde og vise ham, hvordan han bedst kunne støtte sin kone.

Doulaernes indtog på de amerikanske fødegange er ikke gået stille af sig. Deres forkærlighed for utraditionel smertelindring og yogaøvelser støder ofte sammen med læger og sygeplejerskers opfattelser af, hvordan en fødsel bør forløbe.

"Der er ikke ligefrem jubel, når en patient ankommer sammen med en doula," siger Maria Freytsis, der arbejder som fødselssygeplejerske på New York Hospital.

"Fødegangen fungerer som et samlebånd, og alle har deres rutiner. Når en doula insisterer på alternative metoder, kommer hun både fysisk og verbalt i vejen for personalet," siger Maria Freytsis og tilføjer, at læger, som ikke hylder ideen om den umedicinerede fødsel, føler, at doulaerne blander sig i deres arbejde.

Judith Halek siger, at hun forsøger at undgå konfrontationer ved at afholde sig fra at kritisere lægernes beslutninger direkte. I stedet informerer hun sine klienter og deres partnere, hvis lægen foretager sig noget, som hun synes er urimeligt. Derefter er det op til dem at tage affære. Hun erkender dog, at samarbejdet ikke altid er gnidningsfrit.

"Da jeg lige var begyndt at tage pilatesbolde med på hospitalet, kom en læge ind på fødestuen og spurgte, hvad det nu var for noget," siger hun. "Jeg forklarede, at det var et redskab, som moderen kunne sidde på eller ligge henover, mens hun fødte. Han svarede: 'Du kan vælge mellem mig eller bolden - en af os skal ud af det her rum.'"

Hos DONA frygter man, at den slags uoverensstemmelser kan skade doulaernes omdømme. Derfor har foreningen formuleret retningslinjer, som opfordrer medlemmerne til at lade være med at blande sig i sundhedspersonalets arbejde.

En vågen kritiker

Mange gravide tiltrækkes imidlertid netop af, at doulaerne stiller spørgsmålstegn ved lægernes behandling. De opfatter doulaerne som allierede, der kan værne dem mod uønsket lægelig indgriben under fødslen.

"Lige før fødslen fandt jeg ud af, at min læge lavede flere kejsersnit, end jeg brød mig om," fortæller Alexandras mor, Nete Poret, 40. "Derfor hyrede jeg en doula, som kunne holde hovedet koldt."

Selv om doulakonceptet kan virke provokerende på det konventionelle sundhedsvæsen, sætter nogle læger pris på de alternative fødselshjælpere. De mener, at doulaerne giver de fødende omsorg, som sundhedspersonalet ikke selv har mulighed for at levere.

"De er gode til at hjælpe patienterne med at klare smerterne," siger Juanita Jenyons, som har mere end 25 års erfaring som fødselslæge.

"Lægen er kun til stede i meget kort tid, og sygeplejerskerne har meget travlt, fordi de har ansvar for mere end en patient. Derfor kan det være en stor hjælp at få ekstra støtte af en erfaren doula."

34-årige Bridget Butler, der hyrede en doula til fødslen af datteren, Riona, er enig. Hun mener, at lægerne og doulaen havde vidt forskellige roller i forbindelse med hendes fødsel: "Lægerne sørgede for, at der ikke var nogen, som døde," siger hun. "Min doula var anderledes. Hun tog sig af mig. For hende var det mig, som var vigtig."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her