Læsetid: 2 min.

Cheminova igen igen

Aktionærerne og Cheminova lover, at der snart kommer en konkret plan for udfasningen af pesticidet. Det ville være betryggende med politisk overvågning af, at det faktisk sker. Med virksomhedens historie i baghovedet kan der sendes en hilsen, mens stilheden atter sænker sig over Lemvig: »Tak for denne gang, Cheminova. Husk at ryd op efter jer, og prøv nu, om I kan opføre jer så pænt, at vi ikke behøver at skrive samme historie igen, igen.«
28. september 2006

AT DÅRLIGOMTALE faktisk er en del værre end ingen omtale, har de igen denne sommer fået bekræftet i Cheminovas hovedkvarter i Lemvig. I juli viste en tv-dokumentar, hvordan indiske bønder bliver syge af den danske kemifabrikants pesticid Monocrotophos. I denne uge skrev Information, at kemi-industriens 'Beskidte Dusin' med DOW og Bayer i spidsen for længst er rykket videre til mindre giftige stoffer.

Insektgifte bliver aldrig flødeskumskager, og man skal have en bred ryg, hvis man sælger dem til Den Tredje Verdens bønder. Men når moderen til Agent Orange og Bhopal-ulykkens arvtager, verdens største kemiproducent, DOW-chemicals, mener, at et produkt er for beskidt, er det ekstra svært for Cheminova at gemme sig bag jysk sindighed og henvisning til bønderens behov for insektgifte.

"Vi stopper om fem år," lyder det nu. Det lovede de også, da de rykkede til i Indien i 1997 og siden producerde det livsfarlige pesticid, mens hovedeaktionærerne - Aarhus Universitet, ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond - så til.

DETERENPOPULÆR opfattelse, at forbrugerne kan 'stemme med indkøbskurven', og det kaster bestemt et formildende lys over ulvetimen i supermarkedet at fravælge håndklæder med farlige kemikalier. Problemet er bare, at Cheminova ikke behøver at bejle til den danske forbrugers gunst. Det ville rykke, hvis man med indkøbskurven kunne stemme Cheminovas pesticider hjem fra Indien, men det er nu engang sjældent, at der står 'husk landbrugskemikalier' på indkøbslisten.

Endelig; denne uge meldte Cheminovas hovedaktionærer skarpere ud. Aarhus Universitet vil have en dato for udfasning af pesticidet, og ATP vil også i dialog. Det runger dog en anelse hult. Cheminova har ikke ført nogen bag lyset. Aktionærerne har hele tiden vidst, at deres penge blandt andet stammede fra salg af pesticider, der er blevet landbrugshistorie herhjemme. Men forbrugeren kan heller ikke stemme Aarhus Universitet, ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond væk fra den høne, der lægger så mange guldæg til dem. Man kan ikke fravælge den viden, der bliver produceret i Århus; der er ingen, der spørger, før der trækkes ATP-bidrag; og der findes ingen konkurrende dyrtidsfonde. Forbrugeren er skakmat. Indkøbsvognen er låst fast. Det er på tide, at politikerne gør noget.

Miljøminister Connie Hedegaard må gå ind i sagen, lød opfordringen i denne uge på tværs af det politiske spektrum. Danmark ynder at se sig selv som et miljømæssigt foregangsland. Cheminovas produktion i Indien er en stor plet på det image. Aktionærerne og Cheminova lover, at der snart kommer en konkret plan for udfasningen af pesticidet. Det ville være betryggende med politisk overvågning af, at det faktisk sker. Med virksomhedens historie i baghovedet kan der sendes en hilsen, mens stilheden atter sænker sig over Lemvig: "Tak for denne gang, Cheminova. Husk at ryd op efter jer, og prøv nu, om I kan opføre jer så pænt, at vi ikke behøver at skrive samme historie igen, igen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her