Læsetid: 3 min.

Cheminovas aktionærer afviser kritik

Aarhus Universitet, ATP og LD står bag Cheminova i sagen om kemivirksomhedens selvundersøgelse i Indien. Men kritikken ulmer i egne rækker
28. oktober 2006

Trods kritik fra en række førende danske arbejds- og miljømedicinere står Cheminova ved sin egen undersøgelse af forholdene på kemivirksomhedens fabrik i Indien.

"Jeg mener, at der er blevet lavet et solidt stykke arbejde, der forholder sig til postulaterne," siger direktør Bjørn Albinus.

I sommer rejste DR dokumentaren 'Når Tilbud Dræber' en række anklager imod den danske virksomheds fabrik i Indien. Blandt andet fortalte lokale beboere, at de blev syge af fabrikkens produktion, og læger berettede om mange kræfttilfælde blandt bønderne i området.

Cheminovas aktionærer krævede en undersøgelse. Den forligger nu, og heri afviser Cheminova samtlige anklager.

Men som Information skrev torsdag, mener en række danske eksperter, at undersøgelsen er ubrugelig og frifinder Cheminova på et "useriøst" og "uvidenskabeligt" grundlag.

Bjørn Albinus mener, at kritikken er skudt helt forbi.

"Vi har brugt en velrenommeret indisk ekspert, og den samlede litteratur på området understøtter, at produkterne ikke er kræftfremkaldende, " siger Bjørn Albinus.

- Odense Universitet tilbød at hjælpe jer med undersøgelsen. Hvorfor benyttede I jer ikke af det?

"De ønskede at kortlægge en lang række aspekter, og vi ville til bunds i beskyldningerne hurtigst muligt. Vi var under et kolossalt pres og kunne ikke hænge i et limbo i årevis," siger Albinus.

Albinus får støtte fra kemivirksomhedens aktionærer, herunder Aarhus Universitet, der er Cheminovas hovedaktionær. Her har man fuld tillid til undersøgelsens lødighed.

"Efter vores opfattelse har Cheminova leveret det, som de har lovet," siger rektor Lauritz B. Holm Nielsen.

Det står i modsætning til meldingen fra leder af universitetes Arbejds- og Miljømedicinske klinik, Jens Peter Bonde, der i torsdagens Information betegnede undersøgelsen som "ubehjælpsom" og kaldte det "fagligt set utilfredstillende", at universitet godtog den.

- Aarhus Universiet har ry for en høj grad af videnskabelig pondus. Er det ikke problematisk, at jeres egen kapacitet på området stiller så alvorligt spørgsmålstegn ved undersøgelsen?

"Vi har fuld respekt for Jens Peter Bondes faglighed og har noteret os hans kritik. Men i sidste ende er det jo Cheminovas ansvar. Vi er ikke nogen overbestyrelse, men blot aktionær," siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

- Har I intet ansvar for, at Cheminovas produktion foregår under ordentlige forhold?

"Jo, naturligvis har vi et ansvar. Vi mener, at det er en meget vigtig debat og vil gerne i fremtiden bidrage med vores hjælp. Men for nu mener vi, at denne sag er lukket," lyder meldingen fra Aarhus Universitets rektor.

Snakker forbi

Dorrit Vanglo, vicedirektør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, er også tilfreds med Cheminovas undersøgelse. Hun mener, at eksperternes kritik er svær at forholde sig til.

"Vi snakker forbi hinanden. Det virker som om, de danske kritikere havde forventet en tilbundsgående undersøgelse af alle de mulige sundhedskonsekvenser ved Cheminovas produkter. Men det har de jo aldrig lovet," siger Dorrit Vanglo, der erkender, at undersøgelserne aldrig ville være accepteret på et dansk universitet.

"Det var heller ikke formålet. Vi har presset Cheminova til hurtigt at komme med kvalificerede svar på beskyldningerne. Det har vi nu fået," fastholder Dorrit Vanglo fra LD.

Alle lønmodtagere har via ATP og LD store summer investeret i Cheminova.

Da DR viste dokumentaren i sommer, sagde Claus Wiinblad, aktiechef i Cheminovas tredje storaktionær, ATP, til radioavisen:

"Lønmodtagernes formue bør ikke vokse på bekostning af indiske landarbejderes liv og helbred."

Han krævede en tilbundsgående undersøgelse. Information forholdt ham i går kritikken mod Cheminovas frifindelse af sig selv, men Claus Wiinblad havde ingen kommentarer.

"Cheminova står inden for deres undersøgelse, og det har vi tillid til," lød det fra ATP's Klaus Winblad.

Kritik fra LO

Hans Jensen, formand for LO og bestyrelsesmedlem i ATP, er dog mindre tilfreds.

"Denne sag er mildt sagt ikke hensigtsmæssig fra Cheminovas side. Derfor vil vi tage en fornyet drøftelse med ATP," siger Hans Jensen.

Den holdning støttes af SF's Steen Gade. Han har tidligere opfordret miljøminister Connie Hedegaard til at gå i dialog med Cheminova og aktionærerne.

"Det må være på tide, at vi kommer til bunds i denne sag. Og aktionærerne er bestemt meget vigtige aktører, der må påtage sig ansvar," siger Steen Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her