Læsetid: 2 min.

Chilenske bud på forsommeren

Chile truer Spaniens plads som danskernes vin nr. to - og ikke uden grund
23. april 2005

Det var de spanske besættere - conquistadorer - som bragte vinen til Chile. En af grundene var, at man manglede vin til nadveren, og på trods af at nogle af de oprindelige beboere forsøgte at fjerne vinplanterne, lykkedes det ikke. Mens resten af verden blev ramt af vinsygdommen phylloxera i slutningen af 1800-tallet, gik Chile fri. Det betød bl.a., at en række vinmagere fra 'den gamle verden' tog til Chile, og hjalp til med at udbygge den vinproduktionen.

Efter 1970'erne og 80'ernes katastrofale fald i priser og forbrug gik de chilenske vinproducenter over til at producere vin, hvor der blev satset på kvalitet. Der produceres i øjeblikket ca. 3,2 mio hektoliter om året i Chile. Det er kun 25 procent af produktionen i Argentina og svarer i øvrigt kun til den mængde, der ligger på EU's overskudlagre.

Danskerne er vilde med chilensk vin. I øjeblikket kæmper den gamle kolonimagt Spanien hårdt for at holde sin andenplads på danskernes hitliste, men det er i et meget tæt opløb med vinen fra Chile, som udgør omkring 15 procent af al den vin, der bliver solgt i Danmark.

Vinene i denne uge er begge fra det store gamle firma Errazuriz, som er et af de kendteste herhjemme. Det blev grundlagt i 1870 og omfatter i dag marker i Aconcagua Valley, som er den nordligste region i landet, og en større vingård i Maule Valley 480 km syd for Aconcagua.

Minder om Bordeaux

Ugens rødvin kommer netop fra Maule Valley, og den er lavet på 100 procent merlot. Der er mange af vinmagerne i Chile, som mener, at man klimamæssigt bedst kan sammenligne Chile med Bordeaux og Napa Valley i Californien. Når det gælder Errazuriz Merlot minder den mig også meget om en rødvin fra Pomerol i Bordeaux i stilen. Nogle af de dyreste kultvine fra Bordeaux som Petrus og Le Pin er netop først og fremmest lavet på merlotdruen. Og selv om netop denne drue filmen Sideways til fordel for pinot noir, så må jeg endnu engang indrømme, at jeg synes det er en fremragende og dejlig drue.

Chardonnay

Vinen er ikke en bordeaux, men har umiskendeligt duft af cedertræ, masser af moden mørk frugt og chokolade. Den smager godt, og på trods af at den er meget ung, kan den sagtens drikkes nu. Husk blot, at den har rigtig godt af noget luft og tid til at åbne sig.

Casablanca er en af de nyere vinregioner i Chile. Den ligger i bjergene ud til kysten i den nordlige vinregion Aconcagua. Herfra har H.J. Hansen en flot og helt typisk chardonnay hvidvin på tilbud hen over hele sommeren. Og sommer er netop, hvad den smager af. Her er en duft af friskkærnet smør, lidt melon og stikkelsbær. Det er kun 15 procent af druerne, der har været på fad, og det giver vinen en kølig og meget lidt fadagtig smag. Vinen er efter min mening stilmæssigt langt mere europæisk end 'nye verden'-orienteret. I hvert fald er der ikke tale om en overlæsset californisk chardonnay, hvor man nærmest risikerer at få træsplinter i halsen! Nyd chardonnayen som apperitif på en lun terrasse, eller drik den til lidt kogt kalvespidsbryst med stuvet spinat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her