Læsetid: 3 min.

Chok i Sharm el-Sheikh

Bomberne, der ramte ferieparadiset Sharm el-Sheikh, er det værste terrorangreb i Egyptens historie, men det har ingen forbindelse til bomberne i London for godt to uger siden, vurderer international terrorekspert
25. juli 2005

Endnu knap to døgn efter eksplosionen så den store busterminal i centrum ud som en krigsskueplads i feriebyen Sharm el-Sheikh. Smadrede, solsvedne biler kantede gaderne ved krateret i asfalten, hvor selvmorderens bil blev sprængt i luften. De lokale skovlede ihærdigt uendelige mængder af glasskår og murbrokker fra søndersprængte facader væk fra gaderne.

To døgn efter foregår der en massiv politijagt og turisterne flygter fra byen.

Både det egyptiske politi og den internationale terrorekspert Magnus Ranstorp peger på, at bomberne lørdag har samme bagmænd, som dem i Taba i oktober sidste år. Bombeangrebet i Taba blev indledt, da en lastbil pakket med sprængstof kørte gennem alle afspærringer og direkte ind i lobbyen på Hilton-hotellet i grænsebyen, kun få hundrede meter fra den israelsk-egyptiske grænse.

"Der er højst sandsynligt ingen direkte forbindelse med bomberne i London og angrebet i Sharm el-Sheikh," siger svenske Ranstorp, vicedirektør for Centre for the Study of Terrorism and Political Violence, University of St. Andrews i Skotland.

"I Egypten efterforsker man to forskellige muligheder. Den første er forbindelsen til al-jihad, som er den egyptiske del af al-Qaeda. Men det er mindre sandsynligt, at de står bag. Det er mere sandsynligt, at bagmændene har forbindelse til terrorangrebet i Taba i oktober, hvor 34 mennesker døde," siger Ranstorp.

Hvorfor nu?

London-bomberne den 7. juli har måske tilskyndet angrebet i Sharm-el-Sheikh, men initiativet blev taget lang tid før London-bomberne, forklarer terroreksperten.

"Nogle forbinder måske angrebet med London-bomberne, men der er andre interne anliggender i Egypten, der forklarer tidspunktet for angrebet," siger Ranstorp.

Denne måned begyndte retssagen mod tre egyptere for angrebet i Taba. To af dem er i fængsel, og den tredje endnu på fri fod. Egypten brugte en jernhånd for at finde frem til gerningsmændene. De arresterede flere end 2.400 beduiner, fordi det var beduiner, der havde solgt over et halvt ton sprængstof til terroristerne.

"I Taba tog planlægningen syv måneder. Det er en relevant oplysning, fordi Sharm el-Sheikh-angrebet, var planlagt i løbet af et par uger regnet ud fra den store mængde af sprængstof, terroristerne var bekendt med sikkerhedssituationen i området, og alle de logistiske detaljer tyder på, at dette angreb var planlagt før London-angrebet 7. juli. Begge operationer har taget måneder at planlægge," siger Ranstorp.

Egyptens indenrigsminister, Habib al-Adli, sagde ligeledes lørdag eftermiddag, at terroraktionen "formentlig har forbindelse til aktionen i Taba sidste år".

Dna-prøver fra gerningsstederne i Sharm el-Sheikh skal afsløre, om gerningsmændene er beslægtet med mistænkte fra Tabaangrebene.

Selv om Magnus Ranstorp ikke direkte forbinder angrebet i Sharm el-Sheikh på Egyptens nationaldag med al-Qaeda, forklarer han, at begge angrebsbølger tilslutter sig al-Qaedas ideologi. London-bomberne kan man karakterisere mere som et europæisk problem, hvor angrebet i Sharm el-Sheikh er rettet mod en lang kamp mod det egyptiske regime.

"Al-Qaeda er uenige om, hvorvidt de skal ramme vestlige mål eller gå efter arabiske regeringer. London-bomberne var udtryk for det første og Sharm el-Sheikh-bomberne det sidste," siger Ranstorp.

Han forklarer, at de seneste ugers bomber rundt omkring giver et billede af masseangreb, som får én til at tro, at det er noget, der vil fortsætte - hvilket det også vil ifølge Ranstorp. Dog er det umuligt at forudsige, hvor hyppigt fremtidige terrorbomber vil springe.

Lammet turistindustri

"Sharm el-Sheikh: City of Beauty and Peace," står der på en stor pastel-farvet mosaik på hovedvejen, Peace Road, i Sharm el-Sheikh. Et slogan byen i en tid fremover vil have problemer med at sælge sig selv som. Allerede klokken tre lørdag nat, var de ellers så fredelige indfaldsveje til Sharm el-Sheikh proppet med busser, minibusser og hotelbiler på vej væk fra byen. Lufthavnen var ligeledes pakket med turister og egyptere, der tvivlede på, om den tredje eksplosion nu også var den sidste.

Der er ingen tvivl om, at terrorangrebet har ramt Egyptens turistindustri, mener Ranstorp. Landet må forvente en mørketid ligesom den i slutningen af 90'erne, som følge af angrebet i Luxor, der dræbte 58 turister.

"Angrebet kan koste op mod en kvart million job i den egyptiske turistindustri," siger Ranstorp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her