Læsetid: 2 min.

Chokerende dogmatik

13. juli 2005

Reinkarnationslæren påstår, at mennesker genfødes liv efter liv i overensstemmelse med deres karma, hvilket vil sige summen af deres gode og dårlige handlinger.

Det er tilhængernes tro og opfattelse, at karmalovens princip - som du sår, skal du høste - fungerer som en slags boomerang, der bevirker, at konsekvensen af et menneskes både gode og dårlige handlinger før eller senere vender tilbage til vedkommende.

Således skulle karmalovens morallære være garanti for, at alle mennesker lever akkurat det liv, som de har gjort sig fortjent til, i overensstemmelse med det velkendte motto: løn som forskyldt.

Forfatteren Sven Damsholt og jesuiterpater Leslie O. Dorn diskuterede reinkarnationslæren i Radio Steno i 1990. Samtalen blev udgivet i bogform i 1991 med titlen Et kristent svar på reinkarnationslæren.

I denne samtale gjorde Damsholt det omgående klart, at det var i modstrid med hans tro på en kærlig og retfærdig Gud, hvis vi kun levede ét liv på Jorden:

"Nogle fødes som invalider eller sindssyge, andre sunde og normale."

Konsekvent Damsholt

Med demonstrativ klarhed forsøgte Damsholt at argumentere for, at hans tro på en god og retfærdig Gud harmonerer udmærket med hans tro på reinkarnation og karma:

"Derimod kan jeg forene min tro på en retfærdig Gud, som lader et menneskes egne handlinger i tidligere liv drage konsekvenser efter sig i følgende liv. At for eksempel et menneske, som hensynsløst har tortureret andre mennesker, måske fødes som krøbling. At en, som har udsuget de fattige, selv skal prøve at sulte. At et menneske, som har tjent penge på narko, fødes af en narkoman og har abstinenser fra spæd. At en, som bevidst har smittet andre med AIDS, selv fødes med AIDS."

På samme konsekvente måde erklærede Damsholt senere:

"Jeg mener ikke, man kan fødes til forbandelse, hvis man ikke i et foregående liv har gjort sig fortjent til det."

Grel modsætning

I et interview i Information den 6. juli advarede Sven Damsholt mod dogmer, der "pensles ud som uomgængelige sandheder."

Det lyder naturligvis tiltalende, men denne advarsel står i grel modsætning til Damsholts udtalelser i Et kristent svar på reinkarnationslæren. Her afslørede Damsholt, at hans livssyn netop er baseret på en chokerende rigid dogmatik, der tilmed blev penslet ud på baggrund af frygtelige menneskelige lidelser.

Damsholt har på sit forlag Sankt Ansgars Forlag udgivet en række bøger om religiøse emner, ikke mindst bøger om reinkarnation, hvilket indbefatter ovennævnte bog. Bøgerne markedsføres under den pompøse betegnelse 'Visdomsbøgerne'.

Visdom er et populært ord i såkaldt alternative kredse, hvor reinkarnationslæren er det dominerende livssyn. Og vel kan man finde eksempler på visdom i religionerne, men religionerne har ikke patent på visdom.

Det er f.eks. en dansk ateist Alf Hjorth-Moritzsen, der er ophavsmand til denne aforisme: 'Man kan blive så moralsk, at det bli-r umoralsk'.

For egen regning vil jeg ændre de fortræffelige ord en smule:

Karmaloven er så moralsk, at den er umoralsk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her