Læsetid: 3 min.

Hvis Christiania dør...

Foran en brændende barrikade af affald, træ og køleskabe sidder en ældre dame i sin pensionistscooter og kigger ind i den sorte røg. Gadekampe flammede i går op overalt på Christiania efter at Slots- og Ejendomsstyrelsen satte nedrivningsarbejdere på det første hus
15. maj 2007

Eva Pauli er 75 år og bor i en almindelig ældrebolig på Christianshavn. Men hun er på gaden i sin sølvgrå pensionistscooter for at støtte op om Christiania.

"De behandler os ældre med værdighed og respekt. De er så dejlige ved mig på Christiania," siger hun, mens hun kigger ind i flammerne, der hurtigt vokser sig større og mere faretruende.

Urolighederne er blevet stadigt voldsommere i løbet af dagen, efter at Slots- og Ejendomsstyrelsen for første gang er gået i selvstændig aktion og er begyndt at rive et hus ned på Christiania. Om morgenen er nedrivningsarbejdere dukket op under politibeskyttelse og er begyndt at fjerne det hus, som hedder Cigarkassen. Eller resterne af det, for der var kun en brændtomte tilbage, hvor nogle hjemløse havde sat et par plader op.

Nedrivningen skete for at forhindre et nyt byggeri. Det havde intet med konfliktoptrapning at gøre, siger Slots- og Ejendomsstyrelsen.

Det er Christianias advokat, Knud Foldschack, ikke enig i. Han står tæt på Carl Madsens Plads og kan fra sidelinjen se, hvordan situationen er ved at eskalere. Han mener, at styrelsen skulle have ventet:

"Der er syv dage til, at der falder en afgørelse i Landsretten om, hvorvidt christianitterne har kollektiv brugs- og ejendomsret til Christiania. Man kan ikke begynde at rydde huse, førend at landsretten har talt," siger Knud Foldschack.

Det afviser direktør i Slots- og Ejendomsstyrelsen, Carsten Jarlov.

"Vi forhindrede blot, at trækonstruktionen endte som et nyt byggeri. Det har intet med konfliktoptrapning at gøre," siger han.

Kan du huske Benjamin?

Der er kampe overalt på Fristaden. Betjente møder sten og flasker med tåregas og knipler. Om morgenen har der været lidt skubberi og nogle få anholdelser ved Dyssebroen. Men situationen bliver stadig mere spændt i løbet af dagen.

Politiets taktik ligner, at de skal vise christianitterne, hvem der bestemmer. Mellem et hav af ophidsede christianitter spreder betjentene sig i mindre enheder på seks og seks og begynder at marchere i lige rækker op og ned af gaderne. Overalt går betjentene planløst frem og tilbage i kampuniform og med nedslået visir. Flere gange er pladsen så trang, at de må vende siden til, når de skal passere deres kolleger, der er på vej i modsat retning.

Fra Værtshuset Woodstock spilles 'Skipper Klements Morgensang', og der er stuvende fuldt af mennesker, som råber, pifter og hujer efter betjentene.

Flere gange bluser situationen op, og betjentene overdænges med sten. De er sendt midt ind imellem folk, der er vrede på dem.

En stiv christianit klapper en betjent en knytnæve i visiret, hvorefter han bliver anholdt og gennemtævet.

Folk råber efter politiets indsatsleder, som af flere beskyldes for at have haft ansvaret, dengang Benjamin i 1992 blev anholdt og kvalt. Han afviser selv at have haft noget med sagen at gøre, men overalt råber folk: 'Kan du huske Benjamin?' Og pludseligt bliver indsatslederen overhældt bagfra med en spand lort og pis.

En ung gymnasiefyr, der har droppet skolen, fordi han fik en sms om rydningen, fortæller, hvorfor han elsker Christiania:

"Det er det eneste sted for folk, der er anderledes." En betjent stiller sig helt op af for demonstrativt at overhøre interviewet, og kort tid efter anholdes den unge fyr.

Foran bålet i Prinsessegade siger 75-årige Eva Pauli:

"Jeg elsker at komme på Christiania. Hvis jeg ikke havde det, ville jeg bare sidde alene i min lejlighed på 3. sal."

Hun bakker sin Apollo-scooter baglæns op over en brosten, for at komme lidt væk fra ilden.

"Hvis Christiania dør i morgen, så dør jeg også," siger hun.

I alt 33 personer blev anholdt efter efter dagens uroligheder i og omkring Christiania i København.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor er klovne hæren henne??

For 2 år siden startede Christiania sin klovne-hær i gule og røde farver…

FÅ DEM PÅ BANEN IGEN - - NU

Det er aldrig for sent… husk på at mediebilledet ved ungdomshusets rydning på jagtvej 69 blev vundet af politiet pga. bil afbrændingerne…..

Intet kan vække den danske vrede så meget som at se en bil blive afbrændt. Det er til at forstå.. Bilen symbolisere vores personlige frihed.
Bilen er vores hest. Og man hænger hestetyve.

Få det stoppet .. og kom frem med de røde næser… her vinder I ikke bare voksnes sympati men også børnenes….