Læsetid: 2 min.

Christiania revisited

Fin lille roman om den gode gamle fristad og om en mands obstruktion af det liv, han selv har valgt
21. september 2006

Tidligere hippierøv i Christianiakollektiv med bollerum og fællesøkonomi, men nu fedladen og pragmatisk, højt lønnet pressechef på Christiansborg med lækker lejlighed i indre by. Jesper er som så mange andre venstreorienterede fra sin generation blevet borgerliggjort med årene.

Livet som bedsteborger er dog langt fra lutter lagkage. Konen er skredet, og Jesper har valgt at kompensere med rigelige mængder alkohol. Men med et alarmerende telefonopkald rusker en ung kvinde, Maya, op i Jespers konkursbo af et liv. Han er hendes far, hævder hun. Eller også er hans gamle ven fra fortiden, Eigil Zinck. De to er i hvert fald de mest sandsynlige kandidater, informerede hendes mor hende om, kort før hun døde af kræft.

Jesper benægter muligheden for, at han kan være gerningsmanden. Men han indvilliger i at hjælpe Maya med at finde Eigil Zinck, der ifølge rygterne stadig bor på Christiania. Og sådan leveres præmisserne for Gorm Henrik Rasmussens nye bog, en fin lille roman om den gode gamle fristad og om en mands obstruktion af det liv, han selv har valgt.

Et nuanceret billede

På Christiania konfronteres Jesper med det liv, han forlod som ung for at blive integreret i det almindelige samfund. Og meget er stadig det samme. "Born to be Wild", der gjalder i værtshusenes højttalere, smagen af en joint, der skævvrider Jespers virkelighedsbillede og fremkalder eksplosioner af latter, de excentriske mennesketyper og den kunstneriske hippieånd i fri udfoldelse minder alt sammen Jesper om en fortid, der ellers var forsvundet i lige dele alkoholtåger og god gammeldags fortrængning.

I løbet af den tid, hvor Jesper og Maya eftersøger Eigil, tiltager Jespers alkoholforbrug nærmest eksponentielt. Som læser krummer man tæer - hvor dum er du?! - da han begynder at forsømme sit arbejde groft og havner i den ene pinlige situation efter den anden. Men en nærliggende læsning er naturligvis, at Jesper ubevidst forsøger at obstruere det liv, der ligger så fjernt fra hans ungdoms idealer, som han nu bliver mindet om på Christiania.

En af bogens styrker er dog samtidig, at den ikke maler sit billede af Christiania versus samfundet udenfor i sort-hvid. Jespers beskæftigelse som pressechef (for socialdemokraterne lugter det af, uden at det siges eksplicit) er ganske vist mindre idealistisk, men til gengæld måske mere realistisk end hans ungdoms politiske arbejde, hvor målet var uindskrænket frihed til alle, og afskårne blomster blev betragtet som kontrarevolutionære. Og Christiania beskrives ikke som et entydigt fedt sted. Fristaden huser ikke kun elskelige hippier i kunstnerisk udsmykkede skurvogne, men også trailer trash-pushere med kyniske mål for øje. Billedet er på ærlig vis nuanceret - noget man godt kunne savne i argumentationen hos frontkæmperne i kampen for Christianias udslettelse.

Om det lykkes at finde Eigil Zinck, og om fyren faktisk er Mayas far, skal ikke afsløres her. Det kan man finde ud af for 250 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu