Læsetid: 2 min.

CIA-fange belaster tysk regering

I denne uge vil Merkel-regeringen fremlægge sin viden om CIA's bortførelse af en tysk statsborger i 2004
13. december 2005

BERLIN - Hvad Schröder-regeringen fortav om den tyske CIA-fange Khaled el-Masri, udvikler sig til en alvorlig prøvelse for den nytiltrådte Merkel-regering.

Særligt i skudlinjen står den nye udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier (SPD), der var kansler Gerhard Schröders stabschef under bortførelses-affæren.

Steinmeier afviser på det bestemteste forlydender om, at tyske myndigheder hjalp CIA med oplysninger forud for bortførelsen af el-Masri.

Derimod vil den nye indenrigsminister Wolfgang Schäuble (CDU) ikke udelukke det.

Oppositionen - det liberale FDP og venstrepartiet Die Linke/PDS - ønsker et parlamentarisk undersøgelsesudvalg nedsat. Udvalget skal klarlægge, hvad den daværende regering (SPD og De Grønne) gjorde og ikke gjorde, da den i slutningen af maj sidste år fik at vide, at CIA havde bortført den tyske statsborger Khaled el-Masri og anbragt ham i et fængsel i Afghanistan, angiveligt ved en fejl.

"Regeringen kan selv vælge: Den kan opklare alt fuldstændig nu - eller drypvis i et undersøgelsesudvalg," truer venstrepartiets ordfører Gregor Gysi.

De to oppostionspartier har ikke selv de nødvendige 25 pct. af stemmerne i parlamentet til at få nedsat et undersøgelsesudvalg. Om de får stemmer nok afhænger af det sidste oppositionsparti De Grønne, der endnu ikke har besluttet sig for, om de vil risikere at stille deres gamle frontmand, tidl. udenrigsminister Joschka Fischer, i et dårligt lys.

Men også i regeringspartierne CDU-CSU og SPD breder kravet om en tilbundsgående opklaring sig - selvom et undersøgelsesudvalg ikke er på ønskelisten.

"USA må erkende den begåede fejl og må også udbetale en erstatning for den uret, der er begået over for en tysk statsborger," siger den konservative Andreas Schmidt, formand for Forbundsdagens retsudvalg.

Efter planen skal de ansvarlige ministre (indenrigs-, udenrigs- og justitsministeren) stille til forklaring i deres respektive, lukkede udvalg. Desuden vil emnet blive behandlet i Forbundsdagens spørgetid i morgen.

I følge tysk presse var regeringen ikke helt passiv i sagen om el-Masris bortførelse, men noget alvorligt ønske om at få en forklaring fra amerikanerne havde man heller ikke.

Således skal den daværende indenrigsminister Otto Schily (SPD) under et fortroligt møde med CIA-chefen Porter Goss i februar i år have bedt om en redegørelse samt en garanti for, at noget lignende ikke ville ske igen.

Goss afslog, Schily stillede sig tilfreds alligevel.

Efterforskningen blev placeret hos statsadvokaten i München, der ikke blev orienteret om regeringsmedlemmernes viden.

El-Masri har forklaret, at han nytårsaftensdag 2003 blev taget til fange i Makedonien af det lokale politi og overgivet til CIA, der fløj ham til Afghanistan. Her blev han holdt fanget og forhørt om bl.a. medlemmerne af hans moské hjemme i Neu-Ulm. De første dage blev han udsat for tortur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her