Læsetid: 4 min.

'Civilisationskampen på vej!'

Danmark og de vesteuro-pæiske lande er naive, grænsende til det stupide, i forhold til islamisk terrorisme, mener israelsk terror-ekspert
29. november 2005

Han er en hyggelig, midaldrende mand, professor Raphael Israeli. Smilende, venlig, engageret og med milde brune øjne, tager han fredag formiddag imod i lobbyen på Hotel First på Vesterbrogade i København. Han og hustruen skal til frokost hos den israelske ambassadør, men den næste times tid handler det om 'sagen'. Sagen er ikke ganske så mild og venlig som hovedpersonen, for vi skal tale om civilisationskamp og islamisk funderet terrorisme.

"Information er som en dansk udgave af The Independent?" Raphael Israeli smiler. Godt nok; så kender han så nogenlunde udgangspunktet for dagens hovedspørgsmål.

- Synes du, vi er naive, når det gælder bekæmpelsen af militant islamisme?

"Nej, jeg synes snarere eliterne i mange vesteuropæi-ske lande - og heriblandt Danmark - grænser til at være decideret dumme på det område. At lægge sig fladt ned og komme en modstander i møde, hvis ultimative ønske er at omstøde jeres åbne, liberale samfund - det er ikke naivt. Det er stupidt," mener Raphael Israeli.

Raphael Israeli er professor i islamisk civilisation og kinesisk historie på Jerusalems Hebraiske Universitet og forfatter til en række bøger om sammenstødene mellem kristen og muslimsk civilisation. Senest har hans Islamikaze - Manifestationer af Islamisk Martyrologi (2003) vakt opmærksomhed - særligt blandt amerikanske konservative. Heri argumenterer han bl.a. imod brugen af ordet 'selvmordsbombere', fordi militante islamister ikke selv betegner fænomenet med ordet selvmord. Det handler om martyriet og post-mortem belønning i en højere sags tjeneste. Om aktioner hvor formålet er mord og maksimal ødelæggelse - ikke en personlig selvopoffrelse.

En distinktion, der er vigtig, fordi det i Israelis optik er nødvendigt at begribe den voldslegitimerende kraft, der kan udlæses af Koranen. Særligt fordi der er imamer, muftier og religiøse skikkelser, der faktisk ansporer hertil og rekrutterer deres 'Kalifatets soldater' på baggrund af krigerisk religiøs modstandsretorik og billeder.

"Det er vigtigt at forstå, at selv de islamiske institutioner - der på verdensplan afviser 'terror' som løsning - og selv 'helt almindelige' velintegrerede muslimer laver koncessioner for Jihad og herunder ofte forklarer det, jeg definerer som 'Islamikaze,' som legitim modmagt. Ligeledes argumenterer de øverste islamiske institutioner stadig for Kalifatets tilvejebringelse, ligesom Sharia-lovgivning ses som et ultimativt, langsigtet mål i lande med muslimske befolkninger. Også iblandt de europæi-ske minoriteter. Det er langsigtede mål. Læs blot erklæringerne fra moskeerne. Det står sort på hvidt," siger Raphael Israeli. Han refererer til mængder af eksempler på, hvordan det har været meget vanskeligt på fredelig vis at moderere eller tilpasse mu-slimske samfund funderet på religiøs dogmatik, når først de er etableret. Tyrkiet er her undtagelsen, der bekræfter reglen.

Migrationstruslen

Det, som vi 'tossegode' eu-ropæere fejlagtigt tror, er, at vi kan integrere eller assimilere os væk fra grundlæggende forskellige målsætninger., mener Israeli. Igen trækker han på en historisk årsagskæde.

"Problemet er, at identiteten og loyaliteten meget sjældent er forankret i den 'nye' nationalstat, og at vi gang på gang ser, hvordan kravene til det omkringliggende samfund taktvis forøges med muslimernes større befolkningsandel, samtidig med at samfundets normer eller krav ikke vurderes at være fuldt gældende for muslimen selv," siger Raphael Israeli.

Israeli refererer til Israel, hvor, siger han, 20 procent af de israelske statsborgere er arabere. På trods af deres statsborgerskab ser han gang på gang arabiske parlamentsmedlemmer - eller egne studerende - definere sig selv som arabere og muslimer først, og kun dernæst som israelere - hvis overhovedet. Konsekvensen er, mener han, at samfundets behov og ønsker bliver sekundære i forhold til de personlige etniske og kulturelle. Hans pointe til danskere og Vesteuropa handler også i høj grad om befolkningstilvækst:

"Hvis ikke befolkningstilvæksterne og identifikationsmønstrene ændrer sig medfører det en voldsom risiko, hvis man vil bevare åbne, liberale samfund. Det betyder, at man fra politisk hold må forholde sig rationelt til en sådan trussel og samtidig sætte alt ind på, at de unge får en uddannelse, der kompenserer for den oplysningstid, som islam ikke har gennemgået," siger Raphael Israeli.

Politisk dilemma

Han er pessimist omkring fremtiden, fordi han ser et Vesten, der er splittet imellem ønsket om at fastholde sin samfundsform, samtidig med at man vil møde 'de fremmedes kultur' med tolerance og åbenhed. Først og fremmest må man insistere på grundlæggende forpligtelser for en enhver samfundsborger, mener han. Overhold loven. Respekter institutionerne. Vær klar til at yde for at nyde, lyder det.

I hans forståelse er den eneste langsigtede løsning en demokratisering af de muslimske lande med tilhørende adskillelse af politik og religion, fordi "demokrati gør regimerne ansvarlige over for befolkningerne, og der aldrig er blevet ført krig mellem to demokratiske nationer".

Derfor håber han, USA vil fastholde denne målsætning, men medgiver at den stærke amerikanske tilstedeværelse - i såvel Irak som Mellem-østen - i almindelighed samtidig er én af de vigtigste faktorer i forhold til at skabe grundlag for radikalisering:

"Det er en Gordisk knude. Det er svært at se de islamiske samfund reformere sig indefra, og samtidig står flere og flere lande nu med trusler, som vi i Israel har kendt længe. Det medfører krav fra befolkningerne om at tage truslen alvorligt, og løsningerne kan både være nødvendige og være med til at optrappe konflikterne internt. Jeg håber, jeg tager fejl, men jeg kan ikke se, hvordan vi i længden undgår en decideret civilisationskamp, hvis vi vel at mærke vil insistere på, at åbne demokratiske samfundsmodeller er at foretrække," siger Israeli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her