Læsetid: 2 min.

Connie Hedegaard: Op ad bakke for danske ønsker til kemireform

Danmarks krav får det svært i EU's kommende kemikaliereform, erkender Connie Hedegaard. Industrien prøver at udvande reformen, som har været på vej i otte år
12. oktober 2005

LUXEMBOURG - Udformningen af EU's nye kemilovgivning, Reach, går nu ind i en afgørende fase.

På et møde den 28. november vil EU-regeringerne søge at blive enige om, hvordan godt 100.000 kemiske stoffer, som borgerne kommer i berøring med i dagligdagen, fremover skal registreres. I går var der efter et EU-ministermøde i Luxembourg tegn på, at den danske regering er parat til at løsne på nogle af sine hidtidige krav.

"Jeg må sige, at når jeg sidder og hører diskussionen her, er der mange ting, hvor det er op ad bakke. Det har jeg heller ikke lagt skjul på i forhold til hjemlige politikere," sagde miljøminister Connie Hedegaard (K).

Hun finder det "afgørende for Danmark", at ansvaret for registreringen af et givent stof ligger hos stoffets producent.

Derimod fandt hun ikke megen tilslutning til det danske ønske om robust kontrol med de kemiske stoffer, som produceres i små mængder, under 10 ton.

"Diskussionen er, at hvis det er noget, der kun produceres i meget små mængder, hvorfor så ikke lempe registreringskravene til dem meget betydeligt? Problemet er, at det ikke sjældent kan være dem, der findes i meget små mængder, der er temmelig giftige. Det er vigtigt, at der også er nogle krav til dem," sagde Hedegaard.

EU's industrikommissær, tyskeren Günter Verheugen, presser på for en industrivenlig lovgivning. Hedegaard betegner det som udvanding og bakker derfor op om et forslag fra det britiske EU-formandskab.

"Vi har hele tiden vidst, at der er mange forskellige interesser, der prøver at udvande det. Lavvolumenstoffer (der produceres i små mængder, red.) er en af de ting. Det synes jeg, man kan høre i Verheugens konklusioner," sagde hun.

Formålet med Reach er at sikre forbrugerne mere viden om kemiske produkter, lige fra madvarer til kloakrens, uden at bebyrde industrien unødigt. Reach har været undervejs i EU-apparatet siden 1997 og anses for at være det mest omfattende stykke unionslovgivning nogensinde. Det har af samme grund ført til hård kamp mellem miljøorganisationer og repræsentanter fra særlig tysk og fransk kemiindustri.

I Danmark er Forbrugerrådet nervøs over den drejning, som udformningen af Reach har taget.

"Vi går ind for fælles regler, men det kan ikke blive dårligere, end det er. Der er huller i systemet, og man kan komme til at vente over 11 år på ikrafttræden," sagde Mette Boye, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her