25. april 2007

Hvilken rædsel, der møder os i køledisken i Fakta. Økologisk pølse, knaldrød som en anden trestjernet, sprængfyldt med kræftfremkaldende nitrit. Det er Harboe Farms tyskproducerede økologiske oksekødsspegepølse. Har vi mareridt, eller er vi vågne?

Vi er godt klar over, at der er vedtaget en EU-forordning, hvor det tillades at tilsætte nitrit i økologisk pølse. Men naivt har vi alligevel troet, at vi aldrig skulle finde et så økologistridigt produkt i Danmark. Det viser sig at pølsen sidste uge også kunne købes i Netto.

Fakta er en af Coops butikker, ligesom Kvickly er det. Samme uge, som vi opdagede den røde rædsel i køledisken, modtog vi en rigtig økologisk kogebog fra Kvickly. I indledningen beskriver Kvickly sig selv som frontløber:

"Vi var med fra starten - vi troede på ideen"- og der fortælles, at Kvickly med kogebogen "går skridtet videre og viser vores kunder, at sortimentet er langt større end de sikkert tror".

Oscar Wilde

Nu er det selvfølgelig ikke Fakta, der har udgivet kogebogen, så det med sortimentet hentyder nok ikke ligefrem til nitritpølserne. Men da Fakta også er under Coop, som løbende kvalitetssikrer varerne, henleder det tankerne på Oscar Wildes sætning "Moral er godt. Altså må dobbeltmoral være sdobbelt så godt." Hvordan kan man med den ene hånd være frontløber og "tro på ideen", når man med den anden hånd forråder hele den økologiske grundtanke, nemlig at produkterne skal være giftfrie?

Glat glidebane
Coops forklaring er ifølge Økologisk Jordbrug nr. 382, at man "læner sig op af den gældende lovgivning". Indkøbschefen i Fakta udtaler, at han nødig vil gøre sig til overdommer i forhold til økologi. Salgstallene er gode! Ole Hansen, direktør for nitritindustrien Harboe Farm A/S mener, at et større udbud vil generere et større salg og gøre økologien mere synlig. Her står vi af! Det er altså ikke den slags mængdeøkologi, vi har kæmpet for!

De markedsøkonomiske kræfters indflydelse på økologien medfører en stærk risiko for, at kvaliteten bliver sekundær. Det er en glat glidebane, hvor de grundlæggende værdier i økologien hurtigt kan undermineres; hvor salgstal og kvantitet udraderer forbrugertryghed og kvalitet. Vi er alvorligt bange for at økologien mister fodfæstet, hvis vi ikke snart får nogle klare udmeldinger fra de danske forbrugere, producenter, forhandlere og politikere, om at vi forlanger en sund og nitritfri økologi i Danmark!

Vi boykotter
For os er det klart, - vi boykotter Fakta og Netto, indtil man fjerner pølsen fra køledisken! Vi har via Internet rundsendt en skrivelse, hvor vi opfordrer vore netværk og alle andre med interesse i sagen til at gå med. Vi vil arbejde på at udvide denne boykot, hvis de pågældende udbydere ikke officielt tager afstand fra at sælge nitritholdige økologiske produkter eller i det mindste sætter tydelige klistermærker på forsiden af produkterne: "Advarsel: Indeholder nitrit".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her