Læsetid: 2 min.

En dårlig film

24. oktober 2005

HVIS MAN vil skabe grobund for terrorisme, så skal man bare krænke fredelige muslimer sådan som amerikanske soldater gjorde ved Gondaz i Afghanistan i sidste måned. Begivenheden blev filmet af den australske fotojournalist Stephen Dupont. Han var inviteret til at følge de amerikanske soldater i felten - og filme, hvad han så. Det, han så, kan måle sig med Abu Ghraib og Guantanamo.

Han så en gruppe soldater, der satte ild til ligene af to formodede talebanske oprørere, som dagen i forvejen blev skudt efter et bagholdsangreb på de amerikanske og afghanske soldater. Ligene skulle brændes, fordi de var ved at rådne, forklarede soldaterne.

Senere filmede Stephen Dupont en gruppe andre soldater, specialister i psykologisk krigsførelse, som læste oversættelser op af budskaber, de tidligere på dagen sagde, at de havde udsendt på deres højttalere. Budskabet gik ud på, at talebanere var feje hunde og tøsedrenge, fordi de ikke turde komme ud og slås, og ikke engang forsøgte at hente ligene af de afdøde krigere, som blev brændt med hovedet mod Mekka.

Han filmede også en række situationer, hvor de amerikanske soldater desperat, men forgæves, leder efter våben og sprængstof og talebanske krigere, truer befolkningen med "straf", hvis den ikke udleverer oprørerne og forsøger at provokere den usynlige fjende til at komme ud og slås.

DET ER HELLIGBRØDE at brænde liget af en muslim. Det er et klart brud på Genève-konventionen. Optagelserne har vakt harme og afsky blandt mange muslimer, ganske uanset om de har sympati for talebanere eller ej.

"Videoen vil blive brugt som redskab til at rekruttere terrorister," siger lederen af Rådet for amerikansk-islamiske Forbindelser, Nihad Awad, til avisen Los Angeles Times. I den muslimske verden vil tv-optagelserne blive opfattet som bevis for, at USA's 'krig mod terror' er en krig mod Islam, siger han.

Den amerikanske militære ledelse fik pludselig meget travlt med at iværksætte en disciplinær undersøgelse. Det amerikanske udenrigsministe-rium instruerede ambassaderne i at understrege over for de lokale regeringer, at tv-optagelserne ikke på nogen måde må opfattes som udtryk for amerikanske værdier eller handlinger, som "det store flertal" af amerikanske soldater ville foretage, skriver The Washington Post.

Men hvorfor gør soldaterne det så? Endda foran en journalist med kamera, som de selv har inviteret med? Måske er kameraet nøglen. De opgejlede, frustrerede soldater har tabt forbindelsen til virkeligheden og sansen for, at deres fjender også er en slags mennesker med tro og håb og følelser. De skal bare lokkes ud og skydes ned, de feje hunde.

Soldaterne er med i en film. En ualmindelig dårlig film, men den har, hvad der hører til: De gode helte lader sig ikke lamme af desperation. De kæmper med alle midler mod de onde kujoner.

Nøjagtig som deres øverstkommanderende, præsident Bush, siden 11. september har spillet med i sin egen film om Guds udvalgte i kamp mod Ondskaben.

I den slags film skal angst forløses i sejr. Resultatet tæller. Respekten for de andres liv har ingen plads i rolleheftet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu