Læsetid: 3 min.

Dårskab, blot en bekymring

Humoren er det eneste, der er tilbage, når forfatterne illusionsløst har jævnet den karismatiske sekt Sykars Tempel med jorden
10. november 2005

Hvis Døden en bekymring var en almindelig kriminalroman, ville plottet ærligt talt være en skuffelse. Relativt usandsynligt er det også. Men i denne bog er hele miljøet - en karismatisk sekt, hærget af hemmeligheder, bedrageri skinhellighed og pimperi, såkaldt 'nadver' - så usandsynligt, at man formentlig kun finder dets lige i virkelighedens karismatiske sekter.

Hvis bogens detektiv var en almindelig helt, ville man sikkert kede sig ud over alle bredder. Men nu er Rolf Lundman, der er Sykars Tempels revisor, cirka så kikset, som man kan forestille sig en helt. Og derfor læser man romanen med morbid humor og er ærlig talt lidt ligeglad med, at slutningen ikke føles tilfredsstillende ud fra et krimi-synspunkt. Der er nok andet at tage fat på i denne gennemførte pastiche.

Rolf Lundman er hustyran af Guds nåde - eller hvis det nu er. Det går så vidt, så han fastsætter sin kone, Ullas sengetider, giver hende besked på, hvornår hun kan begynde på frokosten osv osv. Noget, der dog for ham selv er helt selvfølgeligt. Et sted tænker han på, hvor nemt det er for Ulla, der får besked af ham, når hun skal i seng. Selv skal finde ud af det helt alene, efter at have nydt sin 'nadver'!

Eneste forsonende træk ved manden er, at han er lidenskabelig ornitolog. Om det også er ment som forsonende, skal jeg dog lade være usagt.

Lundman er blind for sig selv, men det er romanen ikke. Med tungen i kinden udleverer den humoristisk såvel hele Sykars Tempel som den selvgode revisor: "Da hun (Ulla) sagde hun ville ringe til skadestuen, rystede han meget bestemt på hovedet. Og hun turde ikke ringe uden hans tilladelse. En gang havde hun gjort det, han havde haft et forfærdeligt anfald af migræne. Man da hun ringede til en af lægerne på distriktskadestuen, forvandlede hans hovedpine sig til en fæl vrede, han tog den stuebirk det var lykkedes hende at fremavle og brækkede den i småstykker. Selv om hovedpinen blev kureret, turde hun aldrig mere ringe til en læge på hans vegne."

For Ulla er det af gode grunde blevet så 'naturligt' at være nervøs, "at hvis jeg pludselig ikke behøvede at være nervøs mere, ville jeg vel ikke vide hvad jeg skulle tage mig til, jeg ville blive helt skrækslagen", tænker hun. Men selv Ulla laver til slut sit eget lille tidsbegrænsede, let gakkede oprør, der er nok så rørende.

Frelse uden forsoning

Rolf Lundman har imidlertid nogle evner, der gør ham skikket til rollen som detektiv, først og fremmest en klippefast tro på sektens sag samt egen frelsthed. Dernæst en nidkærhed ud over alle bredder, og endelig har den tidligere lærer tid, da han er førtidspensioneret på grund af ustyrlige hidsighedsanfald, som flere gange har bragt elever på skadestuen. Trohjertet har Lundman endda selv kørt dem derhen, fuld af ruelse over, at satan nu igen har huseret i hans indre uden hans vidende og vilje.

Så da sektens unge præst pludselig og uforklarligt dør, forfølger Lundman sagen, indtil han står med en løsning, han absolut ikke bryder sig om. Men lige så streng og fordømmende som altid.

Undervejs har han afdækket fup med sektens penge, nepotisme, mord, alkoholisme, pædofili og visse farlige forbindelser - ja, vil man gerne bekræftes i sine fordomme om karismatiske sekter, så har man her en veritabel guldgrube. Handlingen skal naturligvis ikke afsløres, men romanen er værd at læse. En på én gang køligt-distant og ondskabsfuld humoreske om menneskelig dårskab uden ret mange formildende omstændigheder. Men det er vel netop derfor, mennesket har fået humorens nådegave.

Karsten Sand Iversens oversættelse føjer sig smidigt og elegant om romanens illusionsløse menneskesyn.

Torgny Lindgren & Eric Åkerlund: Døden, en bekymring. 238 sider, kr. 229,- Samleren ISBN: 876380062-4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her