Læsetid: 4 min.

Dagens mand

5. december 1997

DER ER fremdrift i mændenes sag, lader det til. Fra 1. april vil herrerne få mere tid til at være sammen med deres nyfødte barn, hvis de er den lykkelige indehaver af et sådant. Takket være SF, CD og løsgænger Haugaard blev det i finanslovsforliget aftalt, at barselsorloven for mænd øges fra de nuværende to uger til fire. "Gennembrud for nybagte fædre", lød en overskrift i Morgenavisen Jyllands-Posten. Men hvad er sølle to uger i forhold til en hel barndom? Altså ikke noget stort gennembrud, men dog et bette nøk.
Samtidig sætter Rigshospitalet og Københavns Universitet en større undersøgelse i gang om mænds forhold til deres små pus. Forskerne skal bl.a. prøve at finde ud af, om mænd har lige så meget lyst til at være sammen med spædbørn, som kvinder har, og om mænd i virkeligheden har lyst til at overvære fødslen, som det nu er så moderne. Man vil også granske i, hvorfor mænd har lettere ved at droppe kontakten med børn efter en skilsmisse, samt hvorfor de ikke udnytter barselsorloven fuldt ud. Kun 57 procent af mændene tager nemlig imod tilbuddet.
Debatten brager her i bladet. Feministen, lektor Lone Nørgaard, er i krigshumør over for undersøgelsen (20.11.) med et synspunkt om, at mænd bare skal opføre sig indfølende, ømt og ordentligt over for barnemoderen samt tage deres del af det sure slid. Så enkelt er det.
Maskulinisten, journalist Michael Holbek, har svaret vredt igen med sit Forsvar for en gorilla (4.12.). "Mænd i dag er ved at falde over deres egne ben for at gøre det rigtige", mener han. "Vi vasker, tørrer, skifter, smører, bader og bliver gylpet til. Vi leger, vi opdrager, og vi famler, som vi altid har gjort. Hvad vil lektoren mere?"

JA, HVAD VIL lektoren egentlig mere? Man troede egentlig, at kønsrolledebatten tog sig en pause, da det for snart mange år siden kom frem, at nogle kvinder i praksis foretrak den gammeldags, chauvinistiske, "rigtige" mand frem for den tilgylpede, bleskiftende, hjælpsomme mand, som de hyldede i teorien. Men det gør den ikke, for der kommer nye generationer til, hvori danske kvinder og mænd forsøger at finde deres egne ben under de skiftende tiders skiftende krav.
Hvem har ret? Nørgaard eller Holbek? De har åbenbart deres diametralt modsatte erfaringer vidt forskellige steder fra, hvad der primært fortæller, at man skal være varsom med generaliseringer. Men så kunne den kommende undersøgelse vel være med til at udrede sagerne?
Mandeforskeren, lektor Hans Bonde, mener i Jyllands-Posten (4.12.), at mænd har haft svært ved at finde deres nye kønsrolle, men at de "langsomt, men maskulint" indtager indtager deres nye roller. De går i køkkenet og på badeværelset og i seng, men på "egne præmisser".
Hvis nogle af mændene alligevel ikke kan finde ud af, hvordan de skal være, så kan de ty til lægen og psykologen Janni Helle, der i sin nye bog, Mand dig op mand anbefaler dem at bruge Gud som forbillede. Gud repræsenterer nemlig "kraft, overblik, værdighed, medmenneskelighed, højere intelligens, fasthed og ro" samt en hel masse andet, der tilsammen udgør "den ultimative maskulinitet".
Tænk lige over det.

SPØRGSMÅLET ER, om Gud også skiftede ble, da
Jesus var barn? Næh, det havde han vist folk til nede på jorden.
I det hele taget er det sundt at komme lidt ned på jorden i alle disse spørgsmål om kønsrollerne. For den enkelte mand, drejer det sig nu som før primært om - banalt sagt - at være sig selv og ikke lade sig proppe ind i en skabelon, som andre udtænker. Det kan man blive tosset i hovedet af. Og mændene har jo flyttet sig meget sådan generelt set. Der må ligeledes være plads til individuelle løsninger i den enkelte familie alt efter forholdene, så forskellige de nu er. Det er kun så naturligt, at hvis kvinden har et godt job som direktør, og manden er arbejdsløs, at han så tager det største slæb med barnet. Eller - hvis kvinden er til en gammeldags mand - at man så i den familie dyrker de gammeldags kønsroller.
I princippet og også i praksis er det naturligvis fortsat ikke bare klædeligt, men også praktisk og retfærdigt, hvis mødre og fædre deles om arbejdet i bolig og med barn - hvis alt andet er lige. Men det er det langt fra altid, og det er fortsat sådan, at det stort set er mødrene, der udnytter de barselsorlovsuger, hvor det står familien frit for at vælge, om det skal være faderen eller moderen. At den enkelte kvinde i det enkelte forhold kan føle sig svigtet af hin enkelte mand, som hun troede var helt, helt anderledes, ja det er naturligvis et stort problem i deres forhold. Hvad har gorillaen at sige til sit forsvar?
Faktisk bliver det ganske spændende, hvad interview-undersøgelsen til sin tid vil afsløre. Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her