Læsetid: 4 min.

Den daglige is skal være i orden

Når is-lysten melder sig er der for mange der fylder sig med syntetisk smagende fiasko-is, der intet har med den ægte vare at gøre. Punger man ud, kan købe-is være en god oplevelse - men der er penge i selv at gå i køkkenet, og det er faktisk meget enkelt
28. maj 2005

Isproduktion kræver ofte lidt planlægning, da isen skal indfryses. Ved akut ishunger er den hurtige løsning foodprocessoris. Selv om det helt formelt ikke er is, så er det en langt bedre løsning end at hoppe på en elendig industrifremstillet is, der er et udpint, udvandet produkt. Det burde forbydes som mad - især til børn, der vokser. Alle kan lære at lave hurtig is hjemme, i fritidsordninger, i klubben... ved brug af en foodprocessor eller evt. en blender. For mange er is hverdagsmad om sommeren, og det er jo helt fint, når den er lavet af nogle håndfulde frosne gode bær, tyk yoghurt naturel eller juice og smagt til med lidt honning og blendet til en blød spiseklar is, der hverken er syntetisk, for fed eller oversød.

Men som dessert er is også god ægte flødefed og cremet. Det kræver lidt mere tid, fordi den skal indfryses, men ellers er det en overkommelig opgave - og så har den lang holdbarhed.

Parfait er en fed og voldsom istype. Den laves af råcreme tilsmagt med f.eks. kakao, kaffe eller bær. Den tykke konsistens gør at den kan fryses som den er i form. En 'rigtig' is laves af en legeret creme - altså et usyrnet mælkeprodukt, der er varmebehandlet og jævnet med æggeblomme. Denne iscreme afkøles og indfryses i en ismaskine så der ikke dannes store krystaller. Sorbet laves også bedst på maskine. Sorbeter laves af sød frugtsaft/puré evt. med vin eller anden lage, og før den fryses ind til blød og ensartet konsistens på ismaskine. Mange hjemmelavede istyper er lidt mere 'flagede' i krystalstrukturen og bliver aldrig fuldstændigt som industrifremstillet is, der ofte er tilsat stoffer som f.eks. emulgatorer, der gør konsistensen mere tyk og ensartet. Mange er vant til denne følelse i munden og synes måske, at hjemmelavet is er mere påtrængende end den vante fornemmelse.

Vil man købe god kvalitetis er det simpelt: Gå efter de dyreste af typerne på markedet. I udvalgte supermarkeder fås Økologisk Skeis, forskellige isprodukter fra Heibergs Dessert Cirkus, og jeg er også stødt på et par gode italienske isprodukter, der holder fanen højt. Priserne er fra 50-85 kr. for en liter italiensk frugt- eller flødeis. Og det er jo en slat.

Mange af de smarte isbarer i København holder ikke standarden længe. Deres is ligner hurtigt de konventionelle produkter, selv om de ved første øjekast skiller sig ud fra skiltene hos kioskerne.

I denne uge har dessertkokken Markus Grigo åbnet en isbutik på Østerbro i København (ved Lille Triangel). Isen laves af den ægte vare hver dag og er cremede sorbeter og lækre iscremer baseret på økologisk sødmælk og smag afhængig af sæsonen. Og Grigo lader næppe kvaliteten dale - måske tværtimod. Og er man ikke der, hvor det sner - så er det ikke svært selv at gå i gang.

Regnbue-parfait - ca. 8 portioner

6 æggeblommer (evt. 3 små bægre med pasteuriserede æggeblommer)

1,5 dl sukker

3 x 2,5 dl piskefløde

0,5 dl god mørk kakao

1/2 vaniljestang

100 g jordbær (evt. frost)

Den stribede parfait laves af en grundopskrift tilsat tre smagsvarianter. Hver portion laves af to æggeblommer, der piskes helt hvid og skummende med 0,5 dl sukker. Rør kakao i den første portion, vaniljekorn i den anden og blendede jordbær i den tredje. Pisk flødeskum af 2,5 dl piskefløde til hver portion, og vend det i hver ismasse med en dejskraber. Hæld den første portion i en stor brødform på 2 liter. Lad det første lag næsten stivne ca. 30 min. i fryseren før det næste hældes i. Lad parfaiten fryse nogle timer. Hvis den er helt hård, sættes den 1/2 time i køleskabet før servering, så den bliver blødere.

Hjemmelavet vaniljeis

1 l fløde 13 pct. eller bedre 0,5 l sødmælk og 0,5 l piskefløde

125 g lyst rørsukker

1 knsp. salt

1/2-1 stang vanilje

Otte æggeblommer (evt. pasteuriserede, i alt fire bægre)

Hæld fløde eller en blanding af mælk og fløde i en gryde og kom, et stykke flækket vanilje stang og lidt salt i. Legér cremen: hæld ca. 1 dl af den kogende fløde i en skål med æggeblommerne og pisk. Hæld blandingen tilbage i gryden under konstant omrøring uden at blandingen koger. Hæld cremen igennem en fin si. Lad den blive helt kold og hæld den i en ismaskine, til den er cremet og har god konsistens.

Foodprocessor-is - eller hurtig is af frosne bær - 2 portioner

200 g frosne bær

0,5 dl flydende honning eller 1 dl flormelis

1,5 dl fast yoghurt 10 pct. (eller piskefløde)

Evt. 2 isvafler og 1 spsk. hakkede nødder

Kom frosne bær og honning eller flormelis i en foodprocessor eller evt. en blender. Blend hurtigt til en ensartet konsistens. Hæld yoghurten i og stop, når isen er cremet efter ca. 2 min. Kom isen i isvaflerne og server straks.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her