Læsetid: 4 min.

Dan Lynge-journalister går fra Ekstra Bladet

'Manglende opbakning' fra ledelsen i Dan Lynge-sagen får nu prisbelønnet makkerpar til at forlade Ekstra Bladet
23. maj 2005

Efter henholdsvis 16 år og seks år som reportere på Ekstra Bladet har de prisbelønnede journalister Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius, der gravede sagen om politiets samarbejde med eksrockeren Dan Lynge op, nu valgt at forlade bladet.

"Vi har savnet opbakning fra ledelsen specielt i Dan Lynge-sagen. Når man arbejder med konfronterende journalistik, er det vigtigt, at man har ledelsens fulde opbakning, og det har vi ikke følt, vi har haft i det seneste halvandet år. Vi føler snarere, at vi er blevet kørt ud på et sidespor, og det er en af grundene til, at jeg går," siger Jeppe Facius til Information.

"Jeg føler, at organisationen har været i et dilemma, fordi det viser sig, at chefen (Hans Engell, red.) var politisk ansvarlig for den sag, vi arbejder på," siger Anders-Peter Mathiasen

Egen chef i spil

Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius blev i januar tildelt dansk journalistiks mest prestigefyldte pris, Cavling-prisen, for deres optrevling af Dan Lynges samarbejde med dansk politi.

Sammen med journalisterne Miki Mistrati og Thomas Stokholm fra Bastard Film/TV 2 dokumenterede de, hvordan topfolk i politi og justitsvæsen fra 1991-95 efter al sandsynlighed gav grønt lys for samarbejdet på trods af, at politiet ifølge den daværende lovgivning ikke måtte bruge agenter - og selv om de vidste, at Dan Lynge havde begået alvorlig kriminalitet.

Hvem i dansk justitsvæsens top, der vidste hvad, er den såkaldte Dan Lynge-kommission netop i gang med at undersøge.

Personkredsen inkluderer også journalisternes egen chef, Ekstra Bladets chefredaktør Hans Engell, da han i sin egenskab af justitsminister var den daværende øverste politiske ansvarlige i sagen.

Benspænd?

Tilbage i oktober 2004 fortalte flere anonyme kilder på Ekstra Bladet i Information, at der på Ekstra Bladets redaktionsgange bredte der sig en stemning af, at Hans Engell ikke fandt sit eget blads andel i oprulningen af sagen særlig bekvem.

F.eks. har den redaktionelle prioritering af sagen gået fra forsidestof, da sagen begyndte i 2002, til artikler, der lå bemærkelsesværdigt langt bag i avisen. Artikler, hvor topfolk i politiet under vidneansvar i Østre Landsret bekræftede påstande, bladet selv havde fremsat, var at finde i den sidste halvdel af avisen.

Information erfarer også, at man har givet de to journalister en næse for at brugt for mange penge på deres research i Dan Lynge-sagen.

Samtidig besluttede bladets ledelse i 2003 at skille det journalistiske makkerpar ad, som har optrevlet hele sagen, ved at tvangsforflytte Jeppe Facius til en anden redaktion.

Det skete i perioden efter, at det kom frem, at den tidligere rigspolitichef Ivar Boye sendte et to-tre siders referat om Dan Lynge til Justitsministeriet. Indtil da havde alle højtstående folk i det danske justitsvæsenet afvist, at Justitsministeriet havde været vidende om politiets samarbejde med Dan Lynge.

Siden tvangsadskillelsen af makkerparret har Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius valgt at dække noget af Dan Lynge-sagen i deres fritid.

- Har Hans Engell sat en kæp i hjulet på jeres historie?

"Man kan i hvert fald sige, at han har forsøgt at spænde ben for, at vi kunne arbejde sammen, mens vi var på sagen," siger Anders-Peter Mathiasen.

- Men er det ikke tankevækkende, at jeres makkerskab bliver afbrudt af ledelsen netop i den periode, hvor bolden sparkes ind i Justitsministeriet?

"Jo, men det vil jeg ikke spekulere i," siger Jeppe Facius.

Siamesiske tvillinger

Bent Falbert, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, stiller sig uforstående over for, at de to journalister har savnet opbakning fra ledelsens side i deres arbejde med Dan Lynge-sagen.

"Det overrasker mig meget, og jeg forstår ikke, hvad de mener med det. Vi har tværtimod bakket dem op i meget lang tid, de har stort set fået frie hænder, vi har trykt næsten alle deres artikler, og vi har været glade og har hyldet dem, da de blev tildelt Cavling-prisen," siger Bent Falbert.

- Hvorfor har bladets ledelse valgt at adskille et prisbelønnet makkerpar?

"Der sker nogle gange det, når et makkerpar arbejder længe sammen på en sag, at de forelsker så meget i sagen, at de ikke kan lave andet. De bliver som siamesiske tvillinger. Selv om Ekstra Bladet er en stor avis, kan vi ikke afsætte medarbejdere til en enkelt sag i årevis og gå at vente flere uger på, at der kommer linjer ud af det."

Bent Falbert afviser også, at Hans Engell skulle have fundet bladets andel i optrevlingen af Lynge-sagen ubehagelig.

"Det er en helt urimelig anklage. Lige fra start har Hans Engell bevidst holdt sig ude af sagen og har undladt at diskutere prioriteringer af den i avisen. Han har for en sikkerheds skyld orienteret mig om, hvad hans rolle var som daværende justitsminister, og at han ikke fik nogen viden om Dan Lynges samarbejde med politiet. Dan Lynge-kommissionen har jo heller ikke haft lyst til at spørge ham ud om hans rolle andet end gennem de skriftlige spørgsmål, han allerede har besvaret," siger Bent Falbert.

Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius skal nu i gang med at skrive en bog om Dan Lynge.

"Vi bliver ved med at dække denne sag, vi holder ikke op med at være journalister," siger Jeppe Facius.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her