Læsetid: 3 min.

'Danmark kan hjælpe Tyrkiet i terrorkamp'

Lukning af det omstridte ROJ-tv er en del af løsningen på terrorproblem, mener tyrkisk forsker
30. august 2006

Kurdistans Befrielsesfalke (TAK) tog i går også ansvaret for den eneste dødelige bombe af de fem, der har ramt Tyrkiet i løbet af et døgn. Samtidig anholdt politiet i millionbyen Izmir en formodet bombemand, der angiveligt har forbindelse til den kurdiske terrorbevægelse PKK, og som tilsyneladende mislykkedes med at plante en bombe. På sin webside skrev TAK i går, at angrebet mandag var en reaktion på, hvad der betegnes som den tyrkiske regerings dårlige behandling af landets kurdiske befolkning.

Dermed synes der ingen tvivl om, at den bombe-kampagne, der har ramt Tyrkiet, er et led i den erklærede kamp fra kurdiske militante, der vil skræmme turister fra at tage til Tyrkiet.

Det har længe været en kendt sag i Tyrkiet, at PKK og dens mulige søstergruppe TAK holder til i det nordlige Irak, hvor hverken de irakiske eller amerikanske styrker har kræfter til at nedkæmpe dem.

Ifølge Mensur Akgün, der er leder af den udenrigspolitiske afdeling i den tyrkiske tænketank Tesev, er det imidlertid ikke nok at bekæmpe PKK-baserne i Irak. En del af kampen skal også foregå på dansk jord, hvor den kurdiske tv-station ROJ-tv sender nyheder på kurdisk til de kurdiske områder i Mellemøsten.

"Hvis Danmark ville lukke ROJ-tv, ville det hjælpe Tyrkiet til selv at gå i spidsen for en løsning af landets kurdiske problem," siger Mensur Akgün.

Tv-stationen er kontroversiel, fordi den tyrkiske regering anklager den for at have forbindelser til PKK, men til trods for at dansk politi har efterforsket sagen i et år, er der endnu ikke truffet en afgørelse. Ingen i Tyrkiet synes dog at være i tvivl om forbindelserne mellem tv-stationen og terrorristerne og om, at ROJ udsender PKK-propaganda. Der er dog ikke offentligt fremlagt nævneværdige beviser.

'Tyrkiet bløder'

Ud over den efterlyste danske indsats er der, ifølge Mensur Akgün, også behov for en tyrkisk-irakisk-amerikansk koordineret indsats i forhold til PKK-baserne.

Der har allerede været sporadiske tyrkiske angreb ind i Irak, og da det tyrkiske militær samtidig har oprustet med landstyrker og kampvogne nær den irakiske grænse, har der været frygt for en egentlig tyrkisk invasion i Nordirak.

"Jeg tror ikke, at der vil komme et tyrkisk militært svar på de seneste dages angreb. Hvis det lykkes at få et samarbejde med Irak og USA, kan man dog ikke udelukke militært svar sammen med dem. For Tyrkiet bløder, og næsten hver dag er der nyheder om, at soldater er blevet dræbt eller henrettet - derfor er tolerancetærsklen lav. Men man forsøger at finde politisk løsning."

Kurdisk problem

Mensur Akgün understreger, at det er vigtigt at adskille kampen mod PKK fra håndteringen af Tyrkiets såkaldt kurdiske problem, der dækker over manglende udvikling i de kurdiske områder og manglende anerkendelse kurderne som mindretal i Tyrkiet.

"Vi skal gøre noget ved det kurdiske problem. En officiel tyrkisk anerkendelse af den kurdiske virkelighed i Tyrkiet ville hjælpe, og det vil yderligere demokratisering også. Indtil for nylig ville det officielle Tyrkiet slet ikke anerkende, at der var en kurdisk virkelighed, men det er blevet bedre de sidste 10-15 år."

Mensur Akgün vurderer, at det, trods de seneste angreb, stadig er politisk muligt for både regering og opposition at imødekomme kurderne, men det kræver, at den nuværende voldsbølge ikke fortsætter.

"Vi skal snart have valg, og det er meget sandsynligt, at de politiske partier vil forholde sig til kurderproblematikken, og at det vil hjælpe. Men hvis terrorismen og drabene på soldater fortsætter bliver det svært med politiske tilnærmelser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her