Læsetid: 3 min.

'Danmark må handle nu'

16. september 2006

Kulturministeren kan hente inspiration i lovgivningen om truede dyr til Danmarks indsats mod den ulovlige kulturarvshandel, foreslår Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen

Det er nu, der skal gøres en indsats mod den internationale kulturarvssmugling. Det siger Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, der er klar til at medvirke: "Vi bliver nødt til at gennemføre stramninger, hvis ikke Danmark skal løbes over ende af den internationale ulovlige handel med kulturværdier hen over grænserne. Det er juridisk set meget komplicerede områder, men der er noget, Danmark kan gøre," siger han.

Ganske usædvanligt for en leder af en kulturinstitution gik Erland Kolding Nielsen i sommer i rette med to af sine kolleger, da han kaldte Glyptotekets nuværende og tidligere direktørs argumenter for ikke at samarbejde med Italien om efterforskningen af de stjålne italienske kulturgenstande i Glyptotekets samling "horrible". Kolding Nielsen kritiserede skarpt, at direktørerne dermed satte spørgsmålstegn ved italienernes ret til at håndhæve en kulturarvs-beskyttelse, der er helt parallel med den danske kulturværdilovgivning.

Som et mangeårigt medlem af Kulturværdiudvalget, der med det store bogtyveri fra nationalbiblioteket har mærket virkningerne af den globale kulturarvssmugling, har Erland Kolding Nielsen længe arbejdet for, at Danmark skal gå mere aktivt ind i kampen mod den ulovlige handel.

Han er glad for, at Kulturministeriet nu vil samarbejde med justitsministeriet for at vurdere, om det er muligt at forbedre lovgivningen.

Erland Kolding Nielsen mener, at omsætningen af de internationale konventioners intentioner og bestemmelser til operationel dansk ret, herunder strafferet, ikke er god nok nu. Men det er et meget kompliceret område, da der kræves dobbelt bevisførelse med udgangspunkt i det krænkede lands ret såvel som i den danske jura. Det problem vil blive ved at være der, uanset hvor meget Danmark strammer op.

Dansk lov ikke god nok

"UNESCO-konventionen giver ikke altid konkrete anvisninger på, hvordan man skal løse problemerne med kulturarvssmugling, og Danmark har endnu ikke ratificeret UNIDROIT-konventiontionen, som er mere udførlig. For at Danmark skal kunne leve op til konventionerne, kræver det følgelovgivning, det vil sige, at vi ser på de danske lovkomplekser et for et for at se, hvor de kan og skal tilpasses," siger Kolding Nielsen.

"Det ville hjælpe, hvis det for eksempel var muligt at stramme straffeloven op for smugleri og gøre det muligt at konfiskere klart smuglede ting," fortsætter han og henviser til lovgivningen om truede dyr, som gør det muligt simpelthen at konfiskere for eksempel levende fugle af en truet art, " siger han og tilføjer:

"Lav en parallel til CITES-konventionen om truede dyr. Auktionshusene skal spørge efter proveniens, altså hvor tingene kommer fra hver gang. I det mindste i første led. Og det burde være et ufravigeligt krav, at de fører protokoller med oplysningerne, så man altid kan finde tilbage til sælger. Her vil de påpege, at arbejdet vil være for omfattende, men så kan man ligesom i kulturværdilovgivningen arbejde med en tærskelværdi og for eksempel kræve, at de dokumenterer genstande, som åbenlyst er særligt kostbare, unikke eller mærkværdige. Og når de beskriver genstandene med henblik på salg, f. eks. auktion, skal man også oplyse om individuelle kendetegn, og ikke blot fortie dem. Internationalt set er der auktionshuse, der i de forgangne tyve år ikke altid har levet op til bare elementære dokumentationskrav i salgssituationen."

Svært for fattige lande

Men det er ikke kun auktionshusene, der har problemer:

"For efterforskningsarbejdet med disse sager, der ofte har en international baggrund, er der det problem, at sagerne forældes hurtigt i Danmark ud fra den nu gældende straffelov. Det er også en komplicerende sag, at der kræves dobbelt bevisførsel, og at bevisbyrden ligger på det berøvede land. Der er en række lande med store kulturværdier, der ikke har en egen beskyttelseslovgivning."

Erland Kolding Nielsen understreger, at det er nye tider, og at de etiske målestokke for at tage andre landes kulturskatte er ifærd med at ændre sig radikalt.

"Og vi skal respektere, at andre lande strammer deres lovgivning og lægger vægt på at passe på deres kulturskatte. Alt andet ville være dobbeltmoralsk," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu