Læsetid: 3 min.

Danmark øger styrken i Afghanistan

Danmark sender godt 200 mand ekstra til det sydlige Afghanistan med støtte fra alle partier undtagen SF og Enhedslisten, viste torsdagens debat i Folketinget
20. januar 2006

Danmark sender mellem maj og juli i år godt 200 mand ekstra til det sydlige Afghanistan, så der er udsendt godt 360 mand til landet. Soldaterne indgår i den internationale sikkerhedsstyrke ISAF på et FN-mandat under NATO's ledelse. ISAF har godt 12.000 soldater, og styrken skal øges med 6.000 mand. Desuden har USA 20.000 mand i Afghanistan, men vil trække 4000 amerikanske soldater tilbage.

Regeringens beslutningsforslag støttes af et bredt flertal. Det viste torsdagens førstebehandling i Folketinget, hvor kun SF og Enhedslisten var imod. Venstrefløjen advarede om, at soldaterne bliver mere udsat end før, når 290 mand under en britisk kampgruppe indsættes i de sydlige provinser Helmand og Kandahar. Det viser en analyse fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

I det sydlige Afghanistan findes lommer af terrorister fra al-Qaeda og Taliban-styret samt lokale militser og kriminelle bander. SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, advarede om, at danske soldater skal indgå i direkte kamphandlinger, hvis de skal skabe fred.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) erkendte, at det ikke er "nogen søndagsudflugt, når man tager af sted mod syd".

"Vi bevæger os derned, hvor al-Qaeda og Taliban fortsat opererer," sagde han.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, kommer til Danmark den 28. og 29. januar, før han få dage senere i London skal underskrive en ny aftale mellem Afghanistan og det internationale samfund. Aftalen skal afløse Bonn-aftalen fra december 2001, hvor Taliban-styret forinden var nedkæmpet af en USA-ledet styrke i 'Operation Enduring Freedom'. Dengang deltog godt 100 danske soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset.

Siden har Danmark haft udstationeret godt 160 mand i det nordlige og vestlige Afghanistan samt i Kabuls internationale lufthavn.

"Den danske indsats vil fortsat følge tre spor: Det humanitære, det genopbygningsmæssige og det militære," fastslog Per Stig Møller .

Minister afviser

Forsvarsminister Søren Gade (V) afviste, at danske soldater skal afbrænde afghanske opiumsmarker. Spejdereskadronen skal skabe sikkerhed for, at lokale militært-civile genopbygningshold kan fungere i det sydlige Afghanistan, sagde han.

"Vi har på intet tidspunkt prøvet at skjule, at det er en farlig opgave," sagde Søren Gade. Han tog afstand fra oberstløjtnant Poul Dahl, Jægerkorpsets fhv. chef, som onsdag i tv advarede mod, at soldaterne ikke er tilstrækkeligt uddannet.

"Forsvaret kan udsende flere soldater til Afghanistan uden at kompromittere deres uddannelse indenfor budgettet på 900 millioner kroner til en større international indsats," sagde Søren Gade

Beslutningsforslaget fik støtte fra forsvarsordfører Per Kaalund (S), som pegede på, at danske soldater indgår i en britisk kampgruppe. Hans kollega Hans Kristian Skibby (DF) understregede, at soldaterne skal sikres ordentligt udstyr - blandt andet kampvogne.

De Konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, fremhævede, at Danmark med bredt politisk flertal yder en indsats mod terror- og oprørsgrupper i det sydlige Afghanistan.

R:Folkeretslig mandat

Forsvarsordfører Morten Helveg Petersen (R) påpegede, at ISAF-styrken hviler på et "klart folkeretsligt mandat". Operationen kan være en prøvesten for, at NATO kan udføre operationer på vegne af FN. Danske soldater udsendes tidligst, når NATO er sikker på, at grundlaget er klart, sagde han.

SF's Holger K. Nielsen henviste til, at Afghanistan har mange paralleller til Irak og advarede mod en irakisering af krigen. Folketinget behandler forslaget for hurtigt, fordi indsatsen kan få "ganske stor betydning" for dansk forsvar. Operationen rummer større fare for tab af danske soldater, sagde han og henviste til bekymring ved debatten i Storbritannien.

"Der vil blive tale om meget kraftige kamphandlinger," sagde Holger K. Nielsen.

Forsvarsordfører Frank Aaen (EL) mente, at danske soldater bliver "meget kraftigt kompromitteret". USA's indsats har vakt modvilje og skabt mere oprør i landet, mente han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her