Læsetid: 2 min.

'Danmark er Qatars næstbedste ven'

Qatars olieminister var i København for at takke for en milliard-olieinvestering fra A.P. Møller-Mærsk og pleje forbindelserne til sine danske venner
6. maj 2006

Det foregik uden den store pressebevågenhed, da Qatars olieminister Abdulla al-Attiya onsdag besøgte Danmark. Til den hastigt indkaldte reception på Hotel d'Angleterre kunne tre mindre grupper faktisk deles om det overdådige traktement af jomfruhummere, kalvesteaks og champagne: repræsentanter fra A.P. Møller-Mærsk, ministerens delegation med oliefolk og diplomater fra Egypten og Qatar, og Deres udsendte.

I ministerens besøg indgik ellers både et møde med energiminister Flemming Hansen og en helikoptertur med Mærsk McKinney-Møller.

Om anledningen forklarede Qatars ambassadør Nasser bin Hamed al-Khalifa, der i dagens anledning var fløjet fra sin residens i London til København:

"Danmark er Qatars næstbedste ven. Amerikanerne har vores største militærbase, så USA er vores bedste, men danskerne har vores største oliefelt, så I er nummer to."

Kæmpekontrakt

Oliefeltet hedder al-Shaheen, og det er Maersk Oil Qatar, der sammen med Qatar Petroleum siden 1992 har samarbejdet om driften af feltet. Lige før nytår kom samarbejdet op i nyt gear, da Mærsk skrev under på en kontrakt med Qatar af en helt uhørt størrelse - selv for Mærsk. 31 milliarder kroner vil den danske virksomhed investere i oliefeltet over de næste fem år og derigennem øge feltets olieproduktion fra 240.000 til 525.000 tønder om dagen fra slutningen af 2009. Dermed vil al-Shaheen-feltet producere omkring halvdelen af olien fra Qatar.

I en tid med oliepriser på over 70 dollar pr. tønde synes indtjeningspotentialet for al-Shaheen næsten uendeligt, og den Mærsk-finansierede udvidelse er den førende årsag til, at Qatars olieøkonomi nu går så stærkt, at den lille oliestat vil begynde at investere i energiprojekter i udlandet.

"Vi har så mange projekter i Qatar, at ministeren mente, det måske var på tide at blive internationale," sagde direktøren for Qatar Petroleums nye internationale investeringsafdeling, Faisal al-Sauwaidi, til Reuters for to uger siden.

Givtig Nordsøaftale

2005 blev med investeringer på over 70 milliarder kroner et rekordstort investeringsår for A.P. Møller-Mærsk, som ifølge aktieanalytikerne henter likviditeten til de internationale gigant-investeringer i aftalen om Nordsøolien.

Hverken Mærsks Qatar-investering eller nogen andre af virksomhedens olieinvesteringer er i nærheden af at give så godt afkast pr. krone som Nordsøaftalen med den danske stat.

Til sammenligning vil de radikale gerne finansiere hele deres nye, omfattende plan for omlægning og halvering af Danmarks energiforbrug gennem dette års ekstraprovenu til staten fra Nordsøolien på ni milliarder kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her