Læsetid: 3 min.

Danmark vil sætte skub i Mellemøstens fredsplan

Dansk udenrigspolitik fokuserer på befolkningen for at skabe fred i Mellemøsten, hvilket ifølge Per Stig Møller giver grund til optimisme
15. november 2005

JERUSALEM - I år skulle konflikten mellem israelere og palæstinensere have været bilagt i en tostatsløsning. Det var hensigten i køreplanen for fred, som blev lanceret i 2000, og som havde som mål at skabe fred i regionen gennem en faseinddelt proces, der skulle have taget fem år.

"Men vi befinder os stadig i fase et," lyder det lakonisk fra udenrigsminister Per Stig Møller, som er på rejse i regionen og trods alt finder gode grunde til optimisme.

"Hvis man ser forskellen på 2002 og nu, så er der en fantastisk forskel på klimaet. Vi kan se indstillingen i det palæstinensiske styre. Det er klart en moderne indstilling i retning af, hvem man ikke vil lege med. Den er så anti-terroristisk, som den aldrig har været før, og det er det samme med Israel. Der er ingen tvivl om, at vi har en regeringsleder, der faktisk nu går ind for køreplanen, men som vil sikre sit land, og at Gaza ikke bliver nogen terrorrede," siger Per Stig Møller.

Udenrigsministeren mener, at den israelske leder Ariel Sharons tilbagetrækning fra Gazastriben og den nordlige del af Vestbredden tidligere på efteråret er begyndelsen på en videregående proces, men anerkender også at Israel lige nu holder pause for at se, hvordan det udvikler sig efter første fase.

"Det var en politisk modig beslutning, som jo også har kostet ham en del i sit eget parti. Så meget desto flottere er den jo," siger Per Stig Møller om tilbagetrækningen.

Landbrugsstøtte

Den formelle anledning til udenrigsministerens besøg i landet er Israels officielle markering af 10-året for attentatet på ministerpræsident Yitzhak Rabin. Af samme grund har også USA's udenrigsminister Condoleezza Rice lagt vejen forbi, ligesom Tysklands Joschka Fischer og en hel stribe øvrige politiske ledere fra hele verden. Og som de øvrige har Per Stig Møller taget en politisk dagsorden med i kufferten, hvilket har ført ham til Bahrain og videre gennem Jordan og det palæstinensiske selvstyre inden ankomsten til Israel.

I Bahrain benyttede Danmark således sin deltagelse i weekendens konference for reformer i Mellemøsten til at give sit bidrag til en Fremtidsfond. Og med både jordanere, palæstinensere og israelere var igangsættelsen af fase to af et dansk sponsoreret regionalt landbrugsprogram en central del af drøftelserne.

"Det er politisk vigtigt, at vi har fået lavet et samarbejde, som vi lavede Fund for the Future i Bahrain," siger Per Stig Møller på pressemødet i Jerusalem.

"Et samarbejde mellem lande, som står for reform, for moderation, for anti-terror og for demokratiudvikling på befolkningens niveau, for landbrugsprojekter er jo på befolkningsniveau og ikke højtflyvende planer. Det er vigtigt for os, at vi kommer ned på hverdagsplan, for hvis vi ikke får knyttet trådene i bunden, så bliver det aldrig til noget."

Sammen med den nye bevilling på 36,5 mio. kr. over fem år bliver landbrugsprogrammet udvidet fra et dansk-israelsk-egyptisk samarbejde til også at omfatte palæstinenserne og jordanerne. Og ved helt specifikt at målrette aktiviteterne på helt jordnære ting som brugen af vand og "mindre klovbærende dyr", som almindelige får og geder hedder på Asiatisk Plads, håber man at kunne hæve befolkningens levestandard og dermed punktere voldsudviklingen i regionen.

Gaza skal lykkes!

I forlængelse af dette mener Per Stig Møller heller ikke, man skal blande sig i det palæstinensiske parlamentsvalg, som efter planen skal finde sted i januar.

"Hvis Hamas, som vi ikke har nogen forbindelse med - det er en terrororganisation - stiller op til valget, så stiller de op til valget og må integreres i den politiske proces," forklarer udenrigsministeren.

"Det finder jeg bedre, som jeg gør i Libanon (Hizbollah, red.), end at isolere dem fra den politiske proces, hvor man så ikke har andet end våben at gribe til, fordi man ikke kan høres."

Af samme grund har det også været et vigtigt mål for rejsen at få nedsat en arbejdsgruppe af israelske og palæstinensiske eksperter, der i fællesskab skal komme med ideer til at få bragt køreplanen videre. Og i den forbindelse står Danmark klar med assistance, hvor navnlig politi og told er områder, hvor man mener at kunne bidrage konstruktivt.

"Gaza skal blive en succes. Det skal lykkes," slår Per Stig Møller flere gange fast.

Han sætter sin lid til, at Israel med rømningen af fire bosættelser på Vestbredden også har åbnet muligheder der.

"Når vi taler om de udvidede bosættelser, så er svaret jo, at de også kan blive nedlagt," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her