Læsetid: 3 min.

'Danmark skal være en nation af højteknologiske købmænd'

Danmark skal satse massivt på problemløsning og brugerdreven innovation, foreslår de radikale. Partiet præsenterer nyt globaliseringsudspil på sommergruppemøde i dag
17. august 2006

Vil du have en sms-besked, når mælken i dit køleskab er blevet for gammel? Vil du købe en teknologisk dingenot, der kan fortælle dig, hvor dit barn er lige nu?

Virksomheder har brug for at kende kundernes behov og værdier, når nye produkter skal fremstilles. Og Danmark kan markere sig internationalt, når det handler om den brugerdrevne innovation, mener de radikale.

"Det er et område, vi har en lang tradition for, som vi har set det inden for miljøteknologi. Danmark kan bidrage med noget særligt, og derfor skal vi satse massivt på området," siger partiets it-ordfører Morten Østergaard.

De radikale vil tilføre 25 millioner kroner årligt til et nyt Center for Erhvervsantropologi, hvor eksperter inden for antropologi, sociologi, design og psykologi skal samles og sikre koblingen mellem erhvervsliv og kundebehov. Samtidig vil partiet oprette en minipendant til regeringens højteknologifond, hvor virksomheder kan søge forskerbistand. Satsningen er en del af et samlet globaliseringsudspil med titlen 'Overskuds Danmark', som de radikale præsenterer på deres sommergruppemøde i dag. Udspillet omfatter desuden et forslag om filialer af danske universiteter i udlandet, at engelsk gøres til officielt andetsprog i Danmark samt at visumpolitikken lempes.

Højteknologisk købmand

Globaliseringsudspillet kommer ifølge Morten Østergaard, fordi regeringen ikke har ramt plet med sine forslag.

"Der er behov for en tredje halvleg i kulturkampen. Vi mangler fremadrettede svar på, hvad vi skal leve af, og regeringen overser en række nichemuligheder," siger han.

Forslaget om at bruge flere og mere målrettede midler på den brugerdrevne innovation modtages positivt af Det Strategiske Forskningsråd.

"Danmark har to forcer, som handler om at organisere og om at drive godt købmandskab. Vi har brug for en højteknologisk variant af det gode købmandskab, og derfor er satsningen rigtig," siger medlem af rådet, Jon Wulff Petersen.

Han advarer dog mod at bruge for mange kræfter på at udvikle metoder - indsatsen skal bruges på at få tingene til at ske.

"Udspillet har vores fulde sympati, men vi skal passe på med at tro, at vi løser noget med et nyt center. Vi skal bruge krudtet på at fremme den brugerdrevne innovation og finde matchmakere, der kan bistå de virksomheder, der ikke selv kan finde rundt i universitetsverdenen," siger Jon Wulff Petersen og tilføjer:

"Vi skal bruge flere kræfter på brugerdreven innovation, selv om det er et område, der har svært ved at slå igennem politisk."

Elske at hade vindmøller

Morten Østergaard peger på, at Danmark risikerer at gå glip af et stort potentiale og en bunke arbejdspladser, hvis vi ikke drager omsorg for det komplicerede felt mellem forskning og erhvervsliv.

"Det er jo bemærkelsesværdigt at se, hvordan en borgerlig statsminister nu rejser rundt i USA og profilerer vindmøller, når man ved, hvordan netop denne regering har elsket at hade vindmøllerne i 90'erne," siger han.

De radikale vil bruge det kommende folketingsår til at udvide globaliseringsudspillet. Onlinehøringer skal indhente udenlandske indput, og det hele kommer til at foregå for åbent tæppe, lover Morten Østergaard.

"Måned for måned skal vi finde nye initiativer, og regeringen er velkommen til at deltage. Vi skal udnytte danskheden effektivt," siger han.

En del af initiativerne skal indgå i efterårets politiske forhandlinger om udmøntningen af de ti milliarder kroner, der blev afsat til forskning og uddannelse i forbindelse med velfærdsforliget. Men videnskabsminister Helge Sander (V) peger på, at også regeringen har fokus på den brugerdrevne innovation.

"Jeg kan kun hilse det velkomment, at de radikale er kommet på samme tanker og også vil styrke feltet. Det lover godt for de kommende forhandlinger om finansloven og om at udmønte vores globaliseringsstrategi i løsninger til gavn for innovationen," siger ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her