Læsetid: 3 min.

Dansk A-ophug I/S

21. februar 2001

MED SPROGETS klædedragt er det som med den, mennesker svøber om deres krop: Det pikante, der søges skjult, ender let med at blive påfaldende.
Forskningsminister Birte Weiss er i færd med at stifte en ny selvstændig statsvirksomhed med det dunkle navn Dansk Dekommissionering.
’Dekommissionering’! Hvad skal de dog lave? Danske ordbøger kender ikke ordet, så man må vejen over de udlandske. Helt til latinen, hvor ’committere’ betyder ’at overdrage’. Herfra er det via middelalderfransk blevet det engelske ’to commission’, der også har betydningen ’at udruste’, herunder om et krigsskib.
Efter Første Verdenskrig fik ordet et ’de-’foran sig, når flådefartøjer blev hugget op. Og videre, hop-hop, sprang ’to decommission’ til atom-kraftværker og betyder at skrotte dem.
Altså kunne Birte Weiss have holdt sig til jævnt dansk og kaldt sit nye foretagende for Dansk A-kraftophug. For det er, hvad dekommissioneringen handler om. Selv om det ikke lyder så fint.

MEN HVORFOR skal vi nu have et nyt væsen til at skrotte danske a-anlæg? De er jo lavet af den bestående statsinstitution Risø, der de sidste 43 år har sysselsat sig med atomforsøg. Forsøgene har – som det åbent vedgås i Risøs 40-års jubilæumsbog fra 1998 – ikke været lige vellykkede, heller ikke driftsøkonomisk. Som bogen også indrømmer, har de navnligt været drevet af ønsket om at hitte på noget, som Folketinget var villigt til at betale for.
Ikke alle omkostningerne gjorde Risø klart for sine politiske arbejdsgivere. Det er nu kommet tydeligt frem, efter Risøs bestyrelse sidste år besluttede at indstille atomkraftudfoldelserne. Den beslutning forklarede Birte Weiss i fredags i Information med, »at det ikke kunne betale sig at reparere på den sidste igangværende reaktor, hvor der var en lækage.«
Som det fremgår af dagens avis, knytter der sig mystik til, om der rent faktisk var en lækage.
Men efter beslutningen om lukning skal der under alle omstændigheder ryddes op. Bare at fjerne de nukleare anlæg anslår Risø nu selv til at koste »i intervallet 1.080-1.180 millioner kr.« For et år siden lod Risø minister Weiss fortælle F
olketinget, at tallet var mellem 300 og 600 millioner kr.
Og så er der den fremtidige opbevaring af atomaffaldet... For et år siden anslog Risø og Birte Weiss en udgift på 200 millioner. Men som Information kunne afsløre i weekenden, dækker dette tal ikke det farligste af affaldet: 233 kilo højradioaktivt stof, som skal stuves forsvarligt af vejen i en bagatel af 500.000 år.

MEN PYHA! Risø kan tørre sveden af panden. Alle forklaringsproblemer kan Risø nu smøre af på ministerens nye virksomhed med det spøjse navn.
Hvorfor lader Birte Weiss mon Risø slippe af krogen? Her i avisen forklarede Weiss :
»Afviklingsopgaven må ikke spærre for ’det nye Risø’ med de højt kvalificerede opgaver, de har.«
Og hun uddybede: »De har lavet et oplæg til en ny strategi, og det ser meget rigtigt ud: Vindenergien fylder meget, ligesådan forskningen i nye materialer og bioproduktion.«
Ja, sandelig. Risø forstår endnu en gang at spille lokkende musik for en politikers øre – og kroner. Risøs nye strategioplæg bruser af så megen miljørigtighed, at det i lange passager synes skrevet af efter formålsparagraffen i den nu selvnedlagte folkelige energiorganisation OOA. Samme OOA, som Risø – dengang Danmark for alvor diskuterede a-kraft – gjorde alt for at hænge ud som uvidenskabelig og folkeforførende.
Nuvel. Kan man ikke slå dem ud, kan man slå dem følge. Og smartere endnu, hvis man ved samme lejlighed kan dynge sin belastende fortid over på andre.
Et nyt statsapparatur skal altså bygges op. Weiss vender sig på forhånd mod, at Risø skal være med til at dække regningen. Jamen, så gør vi andre det da! Foreløbigt består Dansk Dekommissionering kun af direktøren: Forskningsministeriets tidligere departementschef, der således også er blevet dekommissioneret. Siden følger en fin bestyrelse og en stab på anslået 70 – for et atomafviklingsåremål på 20 år – eller meget mere.
Og farvel, bort sejler Risø med nye spændende opgaver. Som vist allesammen lige så godt kunne ligge på Danmarks Tekniske Universitet. Men så ville der jo være undervisningsforpligtelser og demokrati og andre besværligheder. Den slags er Risø ikke skabt til. Risø er født til frihed – uden ansvar.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her