Læsetid: 1 min.

Dansk beslutning efter EU-topmøde

Det afgøres først efter EU-topmødet om ti dage, om danskerne skal stemme om EU's forfatningstraktat efter britisk udskydelse
7. juni 2005

Danskernes folkeafstemning om EU's forfatningstraktat blev i går sendt til hjørnespark. Det tages om ti dage ved EU-topmødet, hvor 25 medlemslande skal afklare, om traktaten kan ratificeres. Her skal Frankrig og Holland forklare, om de kan godkende traktaten efter nej'et. Ellers ved danskerne ikke, hvad de skal stemme om, og så giver folkeafstemningen ikke mening.

Sådan lød budskabet i aftes fra regeringen og Socialdemokraterne, De Radikale og SF, som anbefaler et dansk ja. Det blev svækket af nej'et ved folkeafstemningerne i Frankrig og Holland, som ifølge fire meningsmålinger fik danskerne til at skifte holdning. Desuden udskød Storbritannien i går sin folkeafstemning, forklarede den britiske udenrigsminister Jack Straw i Underhuset i London.

Han ville ligesom statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ikke lægge traktaten i graven, men efterlyste klarhed på topmødet. Statsministeren ønsker en dansk folkeafstemning, som forudsætter, at danskerne ved, hvad de stemmer om den 27. september.

Folketinget fortsætter andenbehandlingen af lovforslaget om folkeafstemningen, som ikke gennemføres, hvis Frankrig og Holland ikke skaber klarhed på topmødet, påpegede udenrigsminister Per Stig Møller (K).

"Hvis der ikke er klarhed efter topmødet, så kan man ikke fortsætte, hvis Frankrig og Holland ikke gør det klart, at de kan løse deres problemer," sagde han.

SF's formand Villy Søvndal afviste en dansk folkeafstemning, hvis Frankrig, Holland og Storbritannien udelukker, at traktaten bliver til noget: "Vi skal kun have en dansk folkeafstemning, hvis man kan stemme ja med en klar forventning om, at man stemmer på en forfatningstraktat, der har en chance for at blive til virkelighed."

Samme synspunkt kom fra Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og De Radikales leder Marianne Jelved. De vil også afvente udfaldet af EU-topmødet.

Derimod vil Dansk Folkeparti aflyse folkeafstemningen, fordi traktaten er faldet efter det franske og hollandske nej. Danskerne stemmer også nej, hvis Folketingets flertal fastholder folkeafstemningen, mente DF's partileder Pia Kjærsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her