Læsetid: 5 min.

Dansk dokumentar fokuserer for ensidigt på biografen

Danske dokumentarfilm risikerer at få påklistret mærkatet 'fiasko', fordi der fokuseres for ensidigt på, at filmene skal være en succes på spillefilmenes hjemmebane i biografen, advarer branchefolk, der efterlyser et strategiskifte
8. marts 2006

Tour de France verdens største cykelløb. Team CSC et dansk cykelhold, der i form af Ivan Basso sidste sommer snuppede en podieplads efter tre ugers strabadser i de franske bjerge og landeveje.

En kombination, der sidste sommer var skyld i, at en gennemsnitsdansker, i løbet af de tre uger løbet varer, dedikerede syv timer og 22 minutter af deres liv på at overvære cykling. Da det gik allermest hedt for sig, trak Tour de France omkring en million danskere ind foran tv-skærmen, og globalt er cykelløbet da også den tredjestørste sportsbegivenhed, når det gælder seertal.

Da dokumentarfilmen Overcoming, om Team CSC's færd i det populære cykelløb, sidste år ramte de danske lærreder, havde producenten Nordisk Film derfor store forhåbninger om, at filmen ville sprænge alle rammer for danske dokumentarfilms hidtidige præstationer ved billetlugerne. I 2004 havde de hjemlige dokumentarfilm kun trukket knap 25.000 biografgængere i alt. Succeskriteriet for Overcoming lød på 75.000-100.000 solgte billetter, forklarer producerer på filmen Tue Magnusson.

"Det drejer sig jo om Tour de France, som trækker hundredtusindvis af tv-seere, og vi havde derfor kæmpe forventninger til Overcoming. Vi havde lavet et salgsestimat, som var det en spillefilm, men det kunne filmen så ikke leve op til," siger Tue Magnusson, der også er formand for Producentforeningen.

Kun 9.700 danskere valgte at tilbringe en biografaften i selskab med Bjarne Riis cykelmandskab, og filmen solgte dermed kun en tiendedel af det forventede. Alligevel indtager Overcoming podiet, som den hjemlige dokumentar, der klarede sig bedst i biograferne sidste år, hvor kun i alt 16.800 mennesker så dansk dokumentar på det store lærred.

"Vi må erkende, at det bare er meget svært for danske dokumentarfilm at trække mange i biografen," siger Tue Magnusson.

Forkert strategi

Overcoming var ellers udråbt til at være filmen, der endelig skulle bane vejen for den hjemlige dokumentars succes ved billetlugerne. Nu gentager historien sig med premieren på en ny film om Danmarks måske største rockband gennem tiderne Gasolin, som kommer i biograferne på fredag. Succeskriteriet fra producenten Sandrew Metronome lyder på 100.000 solgte billetter, og hvis filmen fejler, kan det betyde det endelige dødsstød for tanken om, at danske dokumentarfilm kan komkurrere ved billetlugerne.

"Hvis filmen om Gasolin fejler, så kan vi godt holde op med at tale om biografer og danske dokumentarfilm i samme sætning. Så ved vi nemlig, at danske dokumentarfilm i biograferne ikke er noget at spilde tid på længere," sagde Claus Ladegaard, der er formand for Kort- og Dokumentarfilmrådet under Det Danske Filminstitut i Information fredag.

Men uanset udfaldet af Gassernes salgstal i de danske biografer, er det på tide med et kursskifte i forhold til promoveringen af den danske dokumentarfilmscene, lyder det fra flere store spillere i branchen, der mener, at dansk dokumentar har stirret sig blind på tanken om at få tag i biografmarkedet.

"Jeg er bekymret over, at der fokuseres så meget på, at dokumentarfilm partout skal i biografen, hvor de har utrolig svært ved at trække publikum på et trængt marked. Det er ikke et sundt label at sætte på de her film, at de fejler," siger Jørgen Ramskov, der er områdedirektør for produktion og udvikling i Det Danske Filminstitut.

Siden Troels Kløvedal for 10 år siden tonede frem på det storre lærred i dokumentaren Nordkaperen i det Indiske Ocean, har de danske ikke-fiktionsfilm nemlig gang på gang floppet i biograferne. Kløvedals eskapader under eksotiske himmelstrøg trak omkring 61.000 biografbilletter, mens det i dag nærmest er bemærkelsesværdigt, når en film sælger bare en tiendedel af det antal billetter.

"Det betyder, at man får indtryk af, at dansk dokumentar er i krise - og det er noget værre sludder," siger Jørgen Ramskov.

Han mener, at branchen har satset for ensidigt på det store lærred.

"Fjernsyn har altid været betragtet som en gøgeunge, når det gælder film, mens biografen har været det forum, filmene har tilstræbt et tilhørsforhold til, fordi det opfattes som mere fint. Men der produceres ganske enkelt for mange dokumentarfilm til biografen, som så flopper," siger Jørgen Ramskov.

Nichen for danske dokumentarfilm skal i stedet findes i tv og på nettet, mener Jørgen Ramskov.

"Det tror jeg er nogle mere interessante og langtidsholdbare steder at satse i stedet for at fokusere så meget på biografmarkedet, hvor dokumentaren skal kæmpe en utrolig hård kamp," siger Jørgen Ramskov og tilføjer:

"Det er jo noget pladder, når man siger, at dokumentarfilm ikke bliver set - for det gør de på tv. Her akkumulerer selv smalle film, der sendes i sent om aftenen, nemt 30.000-40.000 seere."

Nyt marked

Jørgen Ramskov har imidlertid store forventninger til, at det for to uger siden for første gang nogensinde er blevet muligt for privatpersoner at købe danske dokumentarer. Producentforeningen har nemlig i samarbejde med Filminstituttet startet hjemmesiden www.kortogdok.dk, hvor man kan shoppe mellem omkring 200 filmtitler.

"Det skaber jo et nyt og uudnyttet marked for de her film og betyder forhåbentlig, at dansk dokumentar bliver mere synlig," siger Jørgen Ramskov.

Han bakkes op af professor i Afdeling for Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet Ib Bondebjerg.

"Man må indse at dokumentarfilmene i den grad kæmper op ad bakke i biograferne, og derfor er det en helt rigtig strategi at satse så meget som muligt på nettet," siger Ib Bondebjerg, der tidligere har skrevet bøger om den danske tv- og filmdokumentars historie.

Han er enig i, at branchen er nødt til at blive bedre til at sortere nogle film fra, som ikke egner sig til det store lærred.

"Man er nødt til at indrømme, at der er stjerneinstruktører, der kan kalde et bredere publikum, og at der er andre, som skal satse på et mindre segment og ikke nødvendigvis på det store lærred," siger Ib Bondebjerg.

Han advarer dog imod en ensretning, hvor alle film stræber imod at ramme det brede publikum. Hvis udviklingen med flere dokumentarfilm på tv og nettet fortsætter, åbner det nemlig for en helt anden dynamik til gavn for såvel store og små film.

"Færre, men større film i biografen og større muligheder for at se de smallere film på tv og købe dem på nettet kan forårsage en synergieffekt, der skaber større interesse for dokumentarfilmene," siger Ib Bondebjerg.

Kunstnerisk leder af Odense Filmfestival og filmkonsulent i European Documentary Network Cecilia Lidin er enig.

"Det er vigtigt at beholde vækstlaget i dansk dokumentar, fordi de smalle film også inspirerer og smitter af på de store film," siger hun og tilføjer: "Dansk dokumentar har et rigtig godt ry rundt om i Europa og klarer sig godt på filmfestivalerne, men har ikke haft nogen store successer ligesom i andre lande. Forhåbentlig bliver Gasolin filmen, der får folks øjne op for, at man også kan se de her film i biografen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu