Læsetid: 3 min.

Dansk forlag i internationalt samarbejde om myter

En lang række prominente internationale forfattere er i gang med at genskrive og genfortolke gamle myter i en nutidig sammenhæng. De nye fortællinger skal ved en stor begivenhed i oktober udkomme i 30 lande samtidig. Et dansk forlag er med i samarbejdet
8. september 2005

Det danske forlag Tiderne Skifter er den danske part i det, der er blevet beskrevet som det mest ambitiøse internationale forlagssamarbejde nogensinde - en moderne genskrivning af en lang række gamle myter af en række af de bedste forfattere fra hele verden. Bogserien går under navnet Myterne og er planlagt til at komme fra og med oktober i år, næsten samtidig i 30 lande verden over.

Og det er en imponerende række af stjerneforfattere, der er involveret i projektet. Margaret Atwood, Victor Pelevin, David Grossmann, Zadie Smith, Salman Rushdie, Antonia Byatt, Carlos Fuentes, Ismail Kadare, Toni Morrison og Chinua Achebe. Og mange flere. I Skandinavien er Henning Mankell, Kerstin Ekmann og danske Peter Høeg inde i billedet.

Projektet har været længe undervejs. Ideen til myte-serien kommer fra ildsjælen Jamie Byng fra det engelske forlag Canongate.

"Det har været et enormt projekt at få projektet på skinner", siger han.

Baggrunden for hele projektet var at give myten en ny betydning for vores samfund. Fortællinger og epos har altid været vores vejvisere gennem verden, og de antikke myter - i al deres potens og foranderlige form - kaster også lys over de udfordringer, man kan møde i dag, og de længsler, der driver os fremad som mennesker.

Atwoods Penelope

I de sidste 500 år har myten været miskrediteret af videnskaben. Men myter er også historien om menneskelighed, om nysgerrighed og forsøg på at forstå verden og vores forbindelse med forfædrene og hinanden. Myter skaber sammenhæng i verden, som projektgruppen udtrykker det.

"Verden trænger til myter," istemmer den engelske religionshistoriker Karen Armstrong.

Hun er med i den første række af i alt tre udgivelser i serien, der udkommer den 5. oktober. I sin Korte historie om myten er hun på sporet af, hvordan myten har udviklet sig gennem tid, og hvorfor vi stadig har brug for myter i dag. For forfatteren er myten ganske enkelt et spørgsmål om menneskelighed.

Margaret Atwood, der i år 2000 fik den prestigefyldte Booker pris, er også blandt de første til at bidrage til serien. I sin fortælling genfortolker hun det gamle epos fra den trojanske krig om Odysseus og Penelope. I sin version vender Atwood den gamle græske klassiker Odysséen, der af mange regnes som det største værk i den vestlige litteratur, på hovedet. Det gør hun med en fortælling, hvor alt er centreret omkring Penelope i stedet for omkring Odysseus. Ifølge Atwood er der ganske enkelt for mange uoverensstemmelser i Odysséen. Eposet har forfulgt hende i drømme, så derfor har hun været glad for at kunne give sin version af myten.

De næste forfattere i serien bliver den engelske forfatter Jeanette Winterson om myten om Atlas og Herakles, dernæst den russiske forfatter Victor Pelevin, der giver sin version af myten om Theseus og Minotaurus og den israelske David Grossmann, der genfortolker myten om Samson og løven.

Ikke i bibelsk forstand

Fra begyndelsen var ideen fra engelske Jamie Byng at henvende sig til de bedste forfattere verden over og invitere dem til at genfortælle en eller anden myte helt på den måde, som de selv ville. Til gengæld vil deres myter så blive publiceret i hele verden. Udgivet af nøje udvalgte forlæggere fra hele verden. Her i Danmark er det Claus Clausen fra det lille, men seriøse forlag Tiderne Skifter, der sidder med i projektgruppen.

Fra sin boghule i det indre København fortæller Claus Clausen om projektet. Mange transnationale møder og mange timer ligger der bag bogserien, som gruppen med stolthed kan præsentere på den næste bogmesse i Frankfurt i starten af oktober.

For Claus Clausen er det vigtige i projektet, at myter ikke udelukkende bliver opfattet i bibelsk forstand, men netop afspejler en mangfoldig og multikulturel verden. Det skal ikke være et projekt forbeholdt den vestlige kultur. Derfor er det ikke bare kristne og vesterlandske myter, der bærer projektet, men netop myter fra alle mulige forskellige kulturkredse, fra græske, aztekiske, hinduiske, afrikanske og selvfølgelig også bibelske myter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu