Læsetid: 2 min.

Dansk industri spinder guld på Irak-krigen

Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak er for alvor begyndt at give pote. Danske firmaer indgår forsvarskontrakter i USA som aldrig før. Og i dag ankommer forsvarsminister Søren Gade til USA for at bekræfte alliancen med Washington og deltage i dansk forsvarsindustris store charmeoffensiv
25. oktober 2005

Klokken et i eftermiddag slår det danske krigsskib Absalon dørene op for flere hundrede beslutningstagere fra USA's forsvarsindustri, Pentagon og Kongressen. Stedet er Baltimore havn, og ombord kan de prominente gæster se noget af det ypperste, dansk forsvarsindustri kan levere - og få en forsmag på hvad Danmark kan bidrage med, næste gang vi skal i krig. Årsagen til Absalons besøg i USA er, at Danmarks deltagelse i Irak-krigen for alvor er begyndt at give pote. Ikke i form af lukrative genopbygningskontrakter i Irak, men i form af åbne døre til et ellers meget lukket amerikansk forsvarsmarked. Stemningen i Washington er positiv. Antallet af danske forsvarsvirksomheder, der indgår amerikanske kontrakter, er vokset fra fem i 1995 til 28 i 2004. Den forsvarsrelaterede omsætning er steget fra 417 millioner i 2000 til 1,1 milliard sidste år, og i morgen, onsdag, kan forsvarsminister Søren Gade præsentere en ny dansk-amerikansk aftale om levering til det amerikanske missilforsvar - den anden aftale på bare fem måneder, som giver særstatus til dansk forsvarsindustri.

"Der er ingen tvivl om, at det går godt i USA for nogle danske virksomheder. Der er en positiv stemning på det amerikanske marked," siger Søren Gade, der er vært ved Absalons reception. Og det indtryk bekræftes af direktør for eksportorganisationen Naval Team Denmark, kontreadmiral Niels Mejdahl, der er hovedkraften bag det amerikanske fremstød.

"Der er stadig mange handelshindringer, men det er helt klart blevet nemmere at komme ind på det amerikanske forsvarsmarked," siger han.

Suzanne Kürstein, direktør for Danish American Business Forum peger på Danmarks deltagelse i Irak-krigen som den afgørende faktor: "Der er øget opmærksomhed omkring Danmark og danske virksomheder i Washington oven på vores deltagelse i Irak-krigen," siger hun.

Det samme siger Michael Holm, direktør for Århus-firmaet Systematic, der blandt andet leverer elektronik til USA's Awacs-fly: "Danmarks deltagelse i Irak-krigen betyder noget politisk, men det afgørende er stadig, om vi er konkurrencedygtige," siger han.

Det firma, der har klaret sig allerbedst i USA er A.P. Møller - Mærsk, hvis amerikanske datterselskab tranporterer en stor del af USA's militære udstyr. Til de store vindere hører også det århusianske elektronikfirma Terma og Mærsk Data Defence, der har specialiceret sig i militære kommunikationssystemer. Begge har indgået store kontrakter med den amerikanske våbengigant Lockheed Martin.

I det danske forsvarsministerium bekræfter kontorchef Christian Arildsen, at den danske krigsdeltagelse er hovedårsagen til, at USA i maj måned underskrev den såkaldte Declaration of Principles, DoP, der giver Danmark særstatus som samarbejdspartner på forsvarsområdet.

"Vi sagde til amerikanerne, at vi gerne skulle have lidt kød på, at vi er en af USA's nærmeste allierede i Afghanistan og Irak - og så sagde de: 'Jamen, selvfølgelig skal I have en DoP-aftale.' Og det fik vi så," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her