Læsetid: 2 min.

En dansk kuriositet

'Strings' er noget så usædvanligt som en dansk film, der har haft premiere i England, før den kommer op i Danmark
3. juni 2005

"Hvem skulle have troet, at en dukkefilm kunne være så fængende," spørger The Independent i sin anmeldelse af danske Anders Rønnow Klarlunds fantasyfilm Strings. Filmen, der lige har haft premiere i England, er endnu ikke kommet op herhjemme, men at dømme efter især Independents reaktion, har vi meget at glæde os til.

Avisens faste anmelder, Anthony Quinn skriver: "Rønnow Klarlund gør opfindsomt brug af skygger, vinkler og marionetternes strenge til at skabe en fuldendt fantasiverden, i hvilken en prins (med stemme af James McAvoy) bliver narret af sin onde onkel (Derek Jacobi) og drager ud på en farlig mission for at hævne sin fars død. På en spartansk og alligevel målrettet facon er filmen en kongelig, næsten shakespeare'sk dannelsesfortælling. Mere overraskende er det, hvor udtryksfulde dukkernes træansigter kan være - der er bedre præstationer her end nogen i Star Wars III - Sith-fyrsternes hævn."

The Guardian kalder Strings en "kuriositet fra Danmark," mens The Observer mere er på linje med Independent: "Det er et virtuost arbejde, imponerende, om end trættende i længden. De vidunderlige dukker, der hovedsageligt er lakerede og bevarer træets struktur, ligner de afrikanske skulpturer, som Picasso beundrede."

Da Information besøgte optagelserne til Strings fortalte filmens producent, Niels Bald, at "det er en fantasyfilm. Vi har ikke dukker, vi har karakterer. Hvem kan godt lide Ringenes Herre? Hvem kan godt lide Star Wars? Strings er rettet til fantasypublikummet."

Anders Rønnow Klarlund, der har skrevet manuskriptet til Strings sammen med lyrikeren Naja Maria Aidt, sagde, at "mange af de eventyrfilm, vi ser i biografen, afspejler en eller anden gammeldags tankegang om, at der findes noget godt og ondt. Det står i skærende kontrast til vores virkelighed. Og selv om det er vovet, har vi forsøgt at tildele alle karaktererne tre dimensioner gennem hele historien. Der er ikke nogen, som bare er onde."

Langt om længe har Strings, efter udsættelser, der er et helt drama i sig selv, nu også fået en dansk premieredato, nemlig den 9. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her