Læsetid: 4 min.

Dansk kursskifte i WTO-forhandlinger

Nye og ambitiøse danske krav til forhandlingerne om en global handels-aftale giver ifølge eksperterne hårdt tiltrængt støtte til EU-forhandleren Peter Mandelson, der skal vride WTO-forhandlingerne ud af deres baglås
24. maj 2006

"Et vigtigt nyt signal fra et helt centralt land i disse forhandlinger."

Sådan lyder signalementet fra handelseksperten David Kernohan af de nye danske målsætninger for Doha-forhandlingsrunden i WTO, som i går blev forelagt til beslutning af et folketingsflertal bestående af alle partierne undtagen Enhedslisten.

Blandt de nye danske krav er en reduktion af de landbrugsvarer, EU må toldbeskytte, fra otte til en procent, og en forpligtelse til, at de rige lande i bundne satser påtager sig større toldreduktioner på landbrugs- og industrivarer end de fattige. Udviklingslandene skal også sikres adgang til at beskytte deres egen produktion af de basale fødevarer samt til at opbygge deres industrier ifølge det nye danske forhandlingsmandat, som regeringen skal tage med sig til EU-Kommissionen.

Forslaget kom på bordet under en forespørgselsdebat i går iværksat af Enheds-listen, som har krævet nye ambitioner for den danske regering i WTO-forhandlingerne, der skulle have fremmet udvikling i verdens fattigste lande, men de seneste måneder har været nær stilstand på grund af for lang afstand mellem forhandlingsparterne.

Ifølge David Kernohan, som leder den handelspolitiske enhed i Bruxelles-tænketanken Center for European Policy Studies, lyder ikke mindst forslaget om reduktionen af EU's beskyttede landbrugsvarer som markant nye signaler.

"Danmark er ikke det største EU-medlem, men det er meget betydningsfuldt, fordi landet ses som en ærlig og effektiv spiller, hvis dagsorden kan få andre lande som Storbritannien og Holland med. Samtidig tyder de seneste dages udmeldinger fra WTO's generalsekretær Pas-cal Lamy på, at han er ved at få skred i diskussionen med de europæiske eksperter."

Økonomiprofessor Joseph Francois fra Erasmus-universitetet i Rotterdam har tidligere været forskningsøkonom for WTO, og han er mere pessismistisk omkring den europæiske vilje til fremskridt. Men så meget mere mener han også, at det nye danske udspil er nødvendigt:

"Der skal komme en konfrontation i EU, og Peter Mandelson skal have støtte til at angribe franskmændene fra de øvrige regeringer. Det er helt enkelt det, det handler om. Og flere lande, heriblandt Tyskland, er ligesom Danmark i gang med at omrokere deres positioner i forhold til forhandlingerne. Disse lande står over for dem - og det er først og fremmest Frankrig - der har trukket en linje i sandet og hellere vil se WTO-forhandlingerne kollapse end give sig.

Det er nu den tid, hvor disse lande skal mødes med trusler og sanktioner, hvis EU ikke vil risikere at miste sin troværdighed som forhandlingspartner," siger Francois, der mener, at EU ikke kan tåle at tabe WTO-forhandlingerne på grund af meget snævre landbrugsinteresser.

EL: nye toner

Enhedslistens ordfører Rune Lund havde gerne set mere omfattende indrømmelser.

"Vedtagelsen vil ikke bryde med princippet om, at der skal ske forhandlinger med udviklingslandene på alle områder. Det betyder på WTO'sk, at udviklingslandene skal give indrømmelser på alle områder for at få det på landbrug - inklusive for eksempel vand og elektricitet og industri, hvor udviklingslandene frygter at blive deindustrialiseret, fordi de rige industrier overtager det hele."

Men Lund er alligevel imponeret over de nye toner:

"Forslaget om de rige landes reduktioner i toldsatserne er et frontalangreb på EU's hidtidige forhandlingsstrategi på toldområdet, og vi er meget spændt på at høre, hvad det vil betyde, når den danske regering skal tage det med til kommissionen," siger han.

Debatten om det nye mandat foregik i går til deadline, og det var derfor ikke muligt at få regeringens kommentarer til det nye mandat. Men Joseph Francois peger på reduktionen fra otte til én procent af 'følsomme' landbrugsvarer, som EU må toldbeskytte, som en meget afgørende indrømmelse i forhold til den magtkamp om WTO-forhandlingerne, som er igang internt i EU.

Magtkampen

"Spørgsmålet om de følsomme landbrugsvarer er en af de linjer i sandet, som Peter Mandelson har fået besked på ikke at overskride. Han kan ikke overskride den alene. De andre regeringer må støtte ham mod Frankrig. Der er nogle, der siger, at hollænderne også skjuler sig bag de franske krav, men hvis det er tilfældet, vil en konfrontation tvinge dem frem i lyset."

Den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, afviste i går, at der var nye EU-udspil lige om hjørnet på landbrugsområdet.

Rygterne skyldtes en række møder mellem de centrale beslutningstagere hos samhandelsorganisationen OECD i går og i dag.

Men Joseph Francois vurderer, at de interesser, der forhindrer EU i at give sig på landbrugsområdet, bliver snævrere og snævrere.

"Skandinavien, Storbritannien og mange af de østeuropæiske lande - måske undtagen Polen - er interesserede i, at der skal ske noget på landbrugsområdet.

Og selv i Frankrig, Italien, Spanien og Polen repræsenterer disse hardliners ikke alle. Både fransk industri og banker er frustrerede over, at landbruget blokerer for fremskridt i handelen. Og selv i landbruget er de små landbrug begyndt at kritisere, at de ikke får noget ud af landbrugsstøtten, og at det vil blive dem, der ofres først. Dette er storindustriens program," siger han.

"Fra nu af handler det om magtpolitik. Og magtpolitik er ligesom en sandkasse: Ham, der ikke vil give legetøjet fra sig, må tvinges, når intet andet dur," konkluderer Francois.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her