Læsetid: 2 min.

Dansk ledelse kan skabe både kreativitet og stress

Danske chefer er bedre til at forløse ansvar og kreativ energi hos de ansatte end konkurrenterne i den globale økonomi. Men er indflydelsen ikke reel, kan det slå over i stress, advarer forsker
19. juli 2005

Danske ansatte er blandt de medarbejdere i verden, der har mest indflydelse på deres egen arbejdsplads, hvis man sammenligner med andre lande.
En undersøgelse, foretaget af Jette Schramm-Nielsen, Handelshøjskolen i København, viser, at ledere i Skandinavien og dermed Danmark er bedre til at skabe kreative og engagerede medarbejdere ved bl.a. at uddelegere ansvar end chefer i f.eks. Frankrig og USA, hvor ledelse er langt mere topstyret og autoritært, og hvor man holder sin viden tæt til kroppen.
"Det er helt klart noget, Danmark kan sælge sig på i kampen om at tiltrække videnstunge investeringer til landet. Ledelse er en af vores forcer," siger Jette Schramm-Nielsen.

Råderum

Samme holdning har de hos den danske møbelproducent, Fritz Hansen, der for nogle år siden besluttede at organisere produktionen i såkaldt medstyrende grupper ved at lægge mere ansvar og flere beslutninger ud til medarbejderne og dermed gøre dem mere fleksible og omstillingsparate. Men hvis indflydelsen ikke modsvares af et reelt råderum, hvor man har værktøjer til at løse problemer, kan øget medansvar slå over i stress, advarer arbejdslivsforsker og afdelingschef i TDC, Agi Csonka. Ifølge Agi Csonka diskuterer sagkundskaben i øjeblikket, hvorvidt det udviklende arbejde - forstået som det, at en ansat har stor selvstændighed, mange udfordringer og selv kan tilrettelægge sit eget arbejde - er stressende. Csonkas egne undersøgelser viser, at det udviklende arbejde giver større jobtilfredshed og velvære. "Men det er ikke altid, at man har den reelle indflydelse. Hvis f.eks. selvstyrende grupper primært drejer sig om at dække vagter ind ved sygdom, og man ikke har reelt råderum til at løse de problemer, der opstår, kan det give stress," siger hun.
Mere ansvar kan altså give stress - bare ikke automatisk. "Selvstyre er jo aldrig rent selvstyre, men et råderum, man får. Det handler meget om en fornuftig balance mellem reel indflydelse, og de krav, man stiller til en gruppe eller den enkelte. Det råderum skal medarbejdere og ledelse være enige om," siger Agi Conska. Den erkendelse er man også nået frem til hos Fritz Hansen. "Det er et spørgsmål om tillid. Vores omorganisering har jo også skabt frustrationer, og der er stadig udfordringer. Balancen for en leder er at skabe lige præcis så meget usikkerhed, at medarbejderne selv skaber nye strategier og innovation. Hvis det tipper og bliver for usikkert, slår det over i mistrivsel," siger underdirektør Thomas Touborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her