Læsetid: 3 min.

Dansk-ledet svineri i Polen

Døde grise i en uoverdækket gylle-lagune og genanvendelse af mugne pølser - den amerikanske svineproducent Smithfield er ikke sart i sine metoder, når koncernen vil sikre sig adgang til de europæiske forbrugere
6. maj 2005

Døde, ammoniakblegede smågrise svupper rundt i en kæmpestor, uoverdækket gyllelagune i nærheden af den polske landsby Zabin. Information kan i dag dokumentere, at den amerikanske kødgigant Smithfield lader pokker om miljøhensyn på de svinefarme, som koncernen driver i Polen.

Siden 1999 har Smithfield, verdens største producent af svin og svinekød og ledende konkurrent til Danish Crown, systematisk opkøbt svinefarme, slagterier og forædlingsanlæg i Polen. I dag tegner koncernen sig således for mere end 10 procent af det polske kødmarked, bl.a. gennem datterselskabet Animex, Polens største konglomerat af svinefarme og slagterier.

I toppen for Animex sidder to danskere med solid erfaring fra dansk svineproduktion: Morten Jensen, tidligere direktør for Århus Slagtehus, i dag administrerende direktør for Animex. Han kom til Polen for fem år siden, mens Egon Brix Jørgensen, tidligere Tulip, først i november 2004 blev produktionsdirektør hos Animex.

Europas indkøbskurv

På Smithfields amerikanske hjemmeside berettes, at "alle vore polske farme lever op til regeringsgodkendte og regulerede spildevandssystemer og til den bedste ledelsespraksis for at mindske muligheden for forurening af grund- og overfladevand". Om gyllen fra koncernens "større svinefarme" hedder det, at "håndteringen er designet til at minimere tilførslen af gødningsstoffer til miljøet".

At det er en sandhed med modifikationer, fremgår af dagens Information side 24-27. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Morten Jensen eller Egon Brix Jørgensen. Ifølge Lidia Zalewska, Animex' pressekontakt, er svinefarmene nær Zabin heller ikke umiddelbart et anliggende for Animex.

"De hører under Prima Farms, mens Animex er en forarbejdningsvirksomhed," siger hun.

Prima Farms er ligeledes ejet af Smithfield.

Strategien for Smithfield rækker dog langt videre end blot at forsyne polakkerne med billigt svinekød: Ved at etablere sig hurtigere og mere massivt i Østeuropa end de mulige konkurrenter - herunder Danish Crown - skal slaget om de europæiske forbrugeres indkøbskurve vindes.

Pølser med mug

Animex og Smithfield har flere problemer end døde gyllegrise og uoverdækkede laguner, hvorfra den ildelugtende og miljøbelastende ammoniak damper. Midt i april tog tv-journalisten Alicja Kos således arbejde på Constar-slagteriet - en del af Animex-koncernen - i byen Starachowice i det sydlige Polen.

Med skjult kamera optog Alicja Kos produktionen på slagteriet, og hendes optagelser har vakt opmærksomhed og forargelse langt ud over Polens grænser:

"Pølser, som alle var gamle og mugne, blev 'genopfrisket' og ompakket som nye. Derefter blev de solgt til butikkerne igen. Pølser, som kom tilbage fra butikkerne, blev også gensolgt som nye, hvis de ikke lugtede grimt eller var grønne," som Alicja Kos fortæller til Radio Polonia. Ompakningerne skete med arbejdsledernes godkendelse, har hun understreget.

Kos' optagelser med skjult kamera blev sendt for nylig på tv-stationen TVN. De førte til en omgående nedlukning af slagteriet og afskedigelse af den lokale direktør. Smithfield sendte et hold eksperter fra USA til Constar, og efter 10 dages nedlukning kunne slagteriet så åbne igen forleden.

Fuld eksport igen

"Hverken veterinærmyndighederne eller vores egen undersøgelse fandt beviser for, at 'pølser var forfriskede', som omtalt i medierne," skriver Linda Zalewska i en mail til Information.

Hun understreger, at Constar igen har fuld tilladelse til eksport og henviser til en pressemeddelelse fra Constar, som omtaler det passerede som "fejltagelser" og "undladelser og forsømmelser".

Slagteriet fortæller videre, at ingen af de ompakkede varer er sendt tilbage til forretningerne. I fremtiden vil Constar ikke modtage returvarer, og lignende forholdsregler skulle være indført i andre Animex-slagterier.

Før Smithfields opkøb blev Constar-slagteriet, som har modtaget betydelige udviklingsbidrag fra EU, anset for at være noget af en mønstervirksomhed i Polen: "For få dage siden var det en af vores største og mest velanskrevne virksomheder," som en embedsmand sagde til den polske radio i kølvandet på afsløringen af de mugne pølser.

Ifølge Defco, Smithfields danske agent, er der ingen import til Danmark af Constar-slagteriets produkter. Derimod importeres der ifølge Nyhedsbrevet 3F forskellige kødvarer fra et andet Animex-slagteri i Polen, som sælges i bl.a. Kvickly og Føtex.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her