Læsetid: 2 min.

Dansk Oscarnominering

Susanne Biers 'Efter brylluppet' nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Fremmedsprogede Film
24. januar 2007

Susanne Biers Efter brylluppet er en af de fem film, som i går blev nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Fremmedsprogede Film. Hun følger dermed i fodsporene på Gabriel Axel, Bille August og Kaspar Rostrup, som alle tre er blevet nomineret i samme kategori. Om hun - ligesom Axel og August - vinder for sit stærke drama om nødhjælpsarbejden Jacob (Mads Mikkelsen), der efter mange år i Indien kommer hjem og opdager, at han har en voksen datter, finder vi ud af den 25. februar, hvor årets Oscarstatuetter uddeles i Hollywoods Kodak Theatre.

Men det er et stærkt felt, Bier optræder i. Florian Henckel von Donnersmarcks Stasi-drama De andres liv må siges at være favorit, skarpt fulgt af Guillermo del Toros barske fabel Pans labyrint, der har premiere i Danmark til marts. De to sidste nominerede film i kategorien er canadiske Deepa Methas Water og franske Rachid Boucharebs Indigènes, der også har dansk premiere senere på året.

Ellers var det ikke uventet Alejandro González Iñárritus facetterede samtidsskildring Babel og Bill Condons eftersigende fantastiske musical Dreamgirls, der løb med de fleste nomineringer. Dreamgirls blev dog ikke nomineret i kategorierne Bedste Film eller Bedste Instruktion, men den står stærkt i skuespiller- og musikkategorierne.

De andre nominerede

De nominerede til Bedste Film er Babel, Martin Scorseses The Departed, Jonathan Dayton og Valerie Faris' Little Miss Sunshine, Stephen Frears' The Queen - som alle har haft premiere herhjemme - og Clint Eastwoods japansksprogede Letters from Iwo Jima, der kommer snart og fortæller den samme historie som i Anden Verdenskrigsskildringen Flags of Our Fathers, blot set fra japanernes side - hvilket i sig selv er ganske usædvanligt.

Eastwood er også nomineret som Bedste Instruktør, og det samme er Scorsese, Iñárritu, Frears og Paul Greengrass for 11. september-filmen United 93, en beundringsværdig øvelse i tilbageholdenhed.

Nomineret til Bedste Mandlige Skuespiller er veteranen Peter O'Toole for sin rolle i Venus, Ryan Gosling for Half Nelson, Leonard DiCaprio for Blood Diamond, der har dansk premiere på fredag, Will Smith for Jagten på lykke og Forest Whitaker for rollen som Idi Amin i The Last King of Scotland. Begge film har premiere herhjemme i næste uge.

Blandt kvinderne er Helen Mirren nomineret for sin nuancerede titelpræstation i The Queen, og hun får selskab af Penélope Cruz for Volver, Judi Dench for Notes on a Scandal, Meryl Streep for The Devil Wears Prada og Kate Winslet for Little Children.

I birollekategorierne er Eddie Murphy nomineret for sit comeback som soulsanger på vej ned i Dreamgirls og debutanten Jennifer Hudson for sin rolle som soulsangerinde på vej op i samme film. De to får selskab af blandt andre Cate Blachett, Alan Arkin, Mark Wahlberg og Djimon Hounsou.

Se alle de nominerede på www.oscars.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her