Læsetid: 2 min.

Dansk tavshed om nye klimamål for EU

Tyskland, Sverige, Storbritannien og Frankrig vil have forpligtende EU-mål om 30 pct. CO2-reduktion i 2020. Den danske regering diskuterer stadig med sig selv
19. december 2006

Den danske regerings fortsatte diskussioner på de indre linjer om en ny klima- og energistrategi afskar i går miljøminister Connie Hedegaard fra at støtte andre EU-landes forslag om et forpligtende EU-mål for CO2-reduktioner i 2020.

Miljøministeren deltog i et rådsmøde i Bruxelles, hvor EU's miljøministre diskuterede den næste fase af internationale klimainitiativer efter Kyoto-aftalens udløb i 2012.

På rådsmødet støttede Frankrig, Storbritannien og Sverige et tysk forslag om et bindende EU-mål om beskæring af CO2-udledningerne med 30 pct. i 2020, målt i forhold til 1990-niveauet.

Sveriges ny borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt og hans miljøminister Andreas Carlgren havde op til mødet i en fælles kronik i avisen Dagens Nyheter betonet vigtigheden af et nyt EU-mål.

"Når miljøministrene i dag mødes i Bruxelles, vil Sverige give klar besked om, at vi støtter Tysklands målsætning. EU's mål er vigtigt for fortsat lederskab og for at indgyde politisk dynamik i de internationale forhandlinger om en ny klimastrategi," skrev de to ministre i avisen i går.

I sidste uge vedtog Europa-Parlamentet med stort flertal at støtte forslaget om 30 pct. CO2-reduktion. Op til gårsdagens rådsmøde har også den hjemlige opposition i Folketinget - Socialdemokraterne, SF, de radikale og Enhedslisten - via Europa-udvalget opfordret Connie Hedegaard til at støtte det tyske forslag. Opfordringen fik imidlertid ikke tilslutning fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti, og derfor var miljøministeren i går afskåret fra at støtte den franske, britiske, svenske og tyske position.

I sin tale på rådsmødet fremhævede Connie Hedegaard, at Danmark faktisk allerede har foreslået bindende EU-mål for vedvarende energi i energiforsyningen - 15 pct. i 2015 og 20-25 pct. i 2025 - samt bindende EU-mål for energibesparelser. Men da ministeren kom til omtalen af fælles CO2-mål, blev hun mindre konkret.

"Det er helt afgørende, at vi får udarbejdet et EU-udspil, som kan løfte de internationale forhandlinger, et udspil med et ambitiøst og alligevel realistisk reduktionsmål for 2020," sagde Connie Hedegaard.

Strategi udskudt

Efter rådsmødet i Bruxelles siger miljøministeren til Information, at spørgsmålet om konkrete nye CO2-mål ikke var et officielt punkt på mødets dagsorden.

"Vi har i Danmark en procedure for at nå frem til, hvor vi skal lægge os, og den sigter på at nå til en klar dansk holdning før næste miljøministermøde, som finder sted i februar og har dette på dagsordenen," siger ministeren.

- Skyldes din tavshed ikke, at regeringen fortsat ikke er enig med sig selv om den ny energistrategis mål og indhold?

"Nej, det har ikke noget med det at gøre. Det danske mandat til forhandlingerne om en ny klimaaftale skal fastlægges efter samråd med bl.a. Folketingets Europa-udvalg og specialudvalg, og det bliver klar til mødet i februar."

Hos Greenpeace kalder klimamedarbejder Tarjei Haaland det "dybt beskæmmende", at den danske regering ikke som en række andre EU-lande ser sig i stand til at bakke op om forslaget om 30 pct. CO2-reduktion i 2020.

"Det viser endnu en gang, at finansministeren desværre sidder med foden solidt plantet på bremsen, når det gælder klimapolitikken," siger Tarjei Haaland.

Regeringens længe ventede klima- og energistrategi er nu ifølge Informations oplysninger udskudt til efter nytår.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu