Læsetid: 4 min.

Dansk WTO-ballade på vej

Den danske regering har været med til at sætte WTO-forhandlingerne i stå, siger ekspert, og Enhedslisten vil kalde Per Stig Møller i samråd efter et forsinket notat, der først midt under forhandlingerne i Genève forklarede, hvordan ministeren ville tolke folketingsbeslutningen om Danmarks standpunkt
4. juli 2006

Efter søndagens sammenbrud i WTO-forhandlingerne trækker det op til ballade på hjemmefronten om det danske standpunkt. Per Stig Møller har handlet i strid med Folketingets vedtagelse, hævder Enhedslisten, der vil kalde ministeren i samråd. Samtidig kritiserer WTO-eksperten, Christian Friis Bach fra Folkekirkens Nødhjælp, den danske regering samt landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel for ikke at have gjort nok for forhandlingerne i WTO's Doha-runde, der skulle have fremmet udviklingen i verdens fattigste lande. "Dette sammenbrud er en massiv katastrofe for WTO, men også for internationalt samarbejde om andre ting som fødevarestandarder og miljøspørgsmål, hvor WTO har været en dynamo i de senere år," siger Friis Bach. Han venter, at protektionisme, nationalisme og regionalisme nu vil komme til at stå på den globale dagsorden i de kommende år.

"Danmark har haft en for svag landbrugskommissær i Mariann Fischer-Boel, som ikke har formået at trænge igennem. Og den danske regering har svigtet, ikke mindst ved på dette meget vigtige tidspunkt at begynde at ryste på hånden i sin opbakning til det multilaterale samarbejde. Anders Fogh har lige stået i USA og talt om bilaterale aftaler med amerikanerne, og også i forhold til Asien har regeringen meldt ud om regionale handelsaftaler. Det signalerer jo til dem, at de kan få det, som de vil have det uden om WTO. Det er et helt forkert signal at sende, og ved at skifte signal på dette vigtige tidspunkt har vi medvirket til at sætte toget i stå," siger Friis Bach.

I rapporterne fra forhandlingssammenbrudet i Genève søndag er der bred enighed om, at det er de europæiske og amerikanske landbrugsstøtteordninger, der er den væsentligste forhindring for at komme videre i forhandlingerne. Ifølge handelskommissær Peter Mandelson havde EU dog signaleret, at man var villig til at gå længere end de 46 procent, som EU hidtil har tilbudt at beskære toldtarifferne med.

Uenighed om vedtagelse

Det danske folketing vedtog ellers for halvanden måneder siden et nyt forhandlingsmandat for regeringen, der skulle presse på, for at de rige lande skulle give større indrømmelser til de fattige. Folketingsbeslutningen blev dengang af frihandelseksperter karakteriseret som "betydningsfuld", fordi den gjorde op med flere af EU's hidtidige standpunkter - især i spørgsmålet om den told, både de rige og de fattige lande bruger til at beskytte deres markeder. Men siden har Per Stig Møller overraskende meldt ud, at Danmark ikke skal arbejde for et ændret EU-udspil.

Det er denne tolkning, han forsvarer i et notat, som Folketingets EU-sekretariat modtog fredag, to dage efter at forhandlingerne var gået i gang. Ministeren tolker folketingsvedtagelsen om det nye danske standpunkt i forhandlingerne på en måde, der ikke lægger op til et opgør med EU's nuværende linje. Men det er i modstrid med folketingsvedtagelsen, siger Enhedslistens Rune Lund, som varsler, at ministeren nu skal kaldes i samråd.

Sneglefart

Kernen af uenigheden er diskussionen om toldsatserne: Hvor meget henholdsvis de rige og de fattige lande skal skære i de toldsatser, der beskytter de nationale markeder mod import udefra, og hvor mange landbrugsvarer, EU for eksempel har lov at fortsætte med at toldbeskytte. I den nye folketingsbeslutning blev det vedtaget, at i-landene skal skære mere ned på deres toldbarrierer end u-landene, men skænderiet drejer sig om, hvordan disse nedskæringer skal udregnes. I notatet hævder udenrigsministeriet, at EU's formel for denne udregning i "matematisk henseende lever fuldt og helt op til Folketingets beslutning."

Men det er ifølge Rune Lund ikke korrekt: "Ministeren snyder på vægten i sine udlægninger af den folketingsbeslutning, han selv har været med til at formulere."

Ifølge Christian Friis Bach har EU været alt for tunge at danse med i landbrugsspørgsmålet: "Det tog næsten seks år og tre sammenbrud at blive enige om noget så enkelt som en dato - nemlig 2013, hvor de allermest skadelige eksportsubsidier på landbrugsvarer skal være udfaset." Friis Bach vurderer, at stemningen ikke længere er til internationalt samarbejde, som den var for ti år siden.

"Der har været faresignaler længe. Og når selv lande som Danmark vender sig væk fra det globale mod det nationale og regionale, ser det sort ud. Det optimistiske håb vil så være, at de bilaterale og regionale aftaler kan blive byggesten - snarere end bremseklodser - for et globalt samarbejde, ligesom det gik i starten af 90'erne, hvor EU's indre marked, NAFTA og Mercosur blev byggesten for Uruguay-rundne. Men i dag ser jeg på trods af megen snak ikke tegn på, at der reelt sker ret meget i de regionale samarbejder. Samtidig er der den risiko, at regionale markeder som Europa i dag mister lysten til den globale udvidelse, fordi man har udtømt de fleste gevinster ved friere handel allerede, og der er få fordele og mange risici tilbage ved at udvide til resten af verden. Og så bliver de regionale samarbejder snarere til bremseklodser, fordi man står tilbage med en globaliseringsmodstand, som er svær at overvinde," vurderer han.

Udenrigsminister Per Stig Møller er på ferie og kunne mandag ikke kontaktes.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu