Læsetid: 2 min.

Danske film pænt med på Berlin-festival

10. februar 2006

Som det næsten er blevet tradition, er Danmark godt repræsenteret i filmfestivalen i Berlins forskellige sektioner. Pernille Fischer Christensens debutfilm, En soap, deltager i hovedkonkurrencen og er oven i købet en af de første konkurrencefilm, der bliver vist denne fredag, hvor festivalen for alvor går i gang.
Filmen, der har David Dencik og Trine Dyrholm i hovedrollerne, er skrevet af instruktøren og Kim Fupz Aakeson i fællesskab og handler om to meget forskellige mennesker, den hårdhudede Charlotte og skrøbelige, transseksuelle Veronica, der knytter et venskab i deres søgen efter kærlighed. En soap er i øvrigt den første film produceret med støtte fra Filminstituttets ofte kritiserede Talentudviklingspulje.

Altman og Moodysson
Anette K. Olesens 1:1 vises i festivalens Panorama-sektion, mens Niels Arden Oplevs delvist selvbiografiske Drømmen, der handler om en skoledrengs kamp mod en sadistisk rektor, deltager i børnefilmkonkurrencen. Det samme gør Aage Rais' kortfilm Sprækker og Jannik Hastrups animerede Krig og kager.
Blandt de udenlandske tilbud på årets festival – og de 19 film, som En soap skal konkurrere med om en Guldbjørn – finder man Robert Altmans seneste film, A Prairie Home Companion, Bennett Millers formidable Capote med den Oscarnominerede Philip Seymour Hoffman i titelrollen som forfatteren Truman Capote, og en ny film af veteranen Sidney Lumet, Find Me Guilty.
Også iranske Jafar Panahi, thailandske Pen-ek Ratanaruang og franske Claude Chabrol er klar til at vise festivalpublikum deres nye film. Og der er naturligvis blevet plads til en håndfuld tyske film, ikke mindst Hans-Christian Schmids Requiem, en opfølger til den roste Frihedens veje, som vandt kritikerprisen i Berlin for tre år siden.
I den omfattende Panorama-sektion er det blandt andet muligt at opleve en ny film af svenske Lukas Moodysson, der senest chokerede med Et hul i mit hjerte, ligesom Japans enfant terrible Takashi Miike nok skal få folk op af sæderne med Big Bang Love. Irske Neil Jordan kommer med den skæve og energiske Breakfast on Pluto under armen, Marc Forster med Stay og Mary Harron med The Notorious Bettie Page.
Et par nye dokumentarfilm om Leonard Cohen og Matthew Barney har også fundet vej til programmet, og man kan kun ærgre sig over, at døgnet har så få timer.

www.berlinale.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her