Læsetid: 2 min.

Danske jobs flytter til udlandet som aldrig før

Stadig flere danske firmaer sender arbejdsopgaver til udlandet, skriver Ugebrevet A4. Også de danske investeringer i udenlandske virksomheder boomer
5. februar 2007

Letland, Polen eller Kina. Stadig flere danske firmaer rykker produktionen til udlandet. Det skriver Ugebrevet A4, der har undersøgt tendensen og undret sig over, hvor lidt de danske medier skriver om problemet.

Det findes ikke nogen samlet opgørelse over udflytningen af danske arbejdspladser, men en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet, viser at hele 83 procent af de virksomheder, som allerede har aktiviteter i udlandet, overvejer at flytte endnu flere opgaver udenlands. 12 procent af dem, der endnu ikke har taget springet, overvejer også at gøre det.

Professor Torben Pedersen fra Handelshøjskolen i København anslår, at en fjerdedel af alle danske virksomheder har flyttet opgaver til udlandet inden for de seneste tre år.

"Det indgår i dag i de fleste virksomheders overvejelser, at man kan flytte opgaver til udlandet," siger han.

Det samme mener økonomisk konsulent Hans Uldall-Poulsen fra Dansk Industri.

"De virksomheder, der allerede har flyttet opgaver ud, har overstået børnesygdommene og vil gerne rykke endnu mere til udlandet. Og samtidig får flere og flere virksomheder øjnene op for mulighederne," siger Poulsen til A4.

Pengene flytter med

De danske investeringer i udenlandske virksomheder følger samme tendens. På to år er disse investeringer steget 32 procent, konstaterer LO's ugebrev og henviser til Danmarks Statistik, der og opgør investeringerne til 782 milliarder kroner i 2006.

Det er næsten dobbelt så meget som i 2001.

Direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, advarer mod den manglende fokus på problemet. Siden medierne i 2004 opdagede den massive udflytning af arbejdsplader, er der blevet meget stille omkring fænomenet.

I følge Lars Andersen skyldes det bl.a. den hastigt faldende ledighed.

"Vi er nu i den lykkelige situation, at der opstår flere nye arbejdspladser end der bliver nedlagt eller flyttet til udlandet. Men vi skal hele tiden tænke på i morgen og selvfølgelig ryger vi ind i dårligere tider igen", siger han.

Han frygter især, at udflytningen vil ramme ufaglærte og kortuddannede lønmodtagere og dem, der ikke sørger for at efteruddanne sig.

Finder nye jobs

Professor Niels Westergård-Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus har undersøgt, hvad der sket med de tusindvis af syersker, som mistede deres arbejde i Midt- og Vestjylland, da den danske tekstilindustri flyttede til udlandet.

Langt de fleste har fundet et nyt job, konstaterer han.

"Vi skalvære bekymrede for dem, de mister deres job-, siger han til A 4.

"Men dem, der kommer ud for massefyringer har nemmest ved at finde job. Deres næste arbejdsgiver ved, at det ikke var deres skyld, at de mistede jobbet,", siger han, men understreger, at de fyrede ofte bliver nødt til at gå ned i løn i forbindelse med jobskiftet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her